Arktiset vedet Juhani Henriksson
Kuvaaja: Anna Ruohonen

Kalamies muutti kalavesiensä luokse

Muun muassa Arktiset vedet tv-sarjasta ja urheiluselostajan töistä tuttu Juhani Henriksson vaihtoi muutama vuosi sitten Helsingin Lappiin.


Jos soitin ei näy selaimellasi, voit mennä kuuntelemaan jakson suoraan Spotifysta.

Haave oli yksinkertainen. Juhani Henriksson oli jo pidempään toivonut, että hän voisi elää arkeaan paikkakunnalla, joka olisi merkityksellinen muutenkin kuin työn kannalta.

Helsinki oli paikka olla töissä, mutta sydän veti pohjoiseen. Juhani kuvasi Arktiset vedet -televisiosarjaansa ympäri pohjoista, mikä yhä lisäsi kuumetta muuttaa Lappiin. Oma maisema ja paikka olivat samassa suunnassa kuin sarjan kuvauspaikatkin.

Kaksi vuotta sitten työkuviot oli lopulta mahdollista järjestää niin, että lähtö pohjoiseen onnistui. Alun perin suunnitelmana oli muuttaa Inariin, mutta lopulta Rovaniemi valikoitui uudeksi asuinpaikaksi. Sieltä pääsi nopeammin Helsinkiin, jonne jäi osa Juhanin töistä.

Arktiset vedet -sarjan lisäksi Juhania työllistää muun muassa urheiluselostukset ja työskentely television urheilutapahtumien studioisäntänä.

Kaksi vuotta ovat todistaneet, että muutto pohjoiseen oli oikea ratkaisu.

– Joka aamu, kun kävelen makuuhuoneesta keittiöön ja katselen ulos Ounasjoelle, tulee vähän uskomaton fiilis ja tunne siitä, että täällä me nyt ollaan, Juhani kertoo.

Terassilta näkyy Ounasjoki ja kolme vaaraa. Maisemaa katsoessaan Juhani on tyytyväinen siihen, että rohkeutta lähteä oli.

Juhanilla ja hänen terveydenhoitoalalla työskentelevällä puolisollaan on 2- ja 5-vuotiaat lapset. Muutto pohjoiseen ei tuonut pelkästään sielunmaisemaa lähemmäksi, se toi myös arkeen lisää neliöitä. Aiemmin perhe asui pääkaupunkiseudulla kaksiossa, nyt he asuvat Ylikylässä tilavassa omakotitalossa.

Lisäksi muutto lyhensi matkoja Pohjois-Lappiin ja Norjaan tehtäville juttukeikoille.

Kahden vuoden aikana arkikin on löytänyt pohjoiseen. Pihan kolaaminen on talvella jatkuvaa ja omakotitalosta huolehtiminen vaatii uusia taitoja. Perhe ei ole kuitenkaan varaamassa lippuja maitojunaan, päinvastoin: Tulevaisuudessa voi olla, että Juhani ja perhe päätyvät asumaan vielä Rovaniemeä pohjoisemmaksi.

– Olen tullut kotiini, Juhani toteaa.

Pääset kuuntelemaan kaikki ilmestyneet podcast-jaksot tästä linkistä.