Hilloja pomijan kädessä
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

8 nostoa hillasta ja Ranuasta

Lapissa hilla on iso juttu, mutta Ranualla suhtautuminen marjaan on omassa kastissaan. Hilla on nostettu kunnan markkinoinnin kärkeen, paikalliset puhuvat hillahulluudesta ja hillan maailmanmarkkinahinta määritellään Ranuan Hillatorilla. Nostimme esiin kahdeksan asiaa hillasta ja Ranuasta.

1. Hillahulluuden vallassa

Hillan keräystä suolta
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Ranualla hilla on lähes elämää suurempi asia. Tuskinpa muualla käytetään termiä “hillahulluus”. Jos sana pitäisi tiivistää yhteen esimerkkiin, se todennäköisesti olisi seuraava: Ranualla kuulemma terveyskeskuskin tyhjenee, kun suolle pitää päästä marjoja keräämään.

Toki intohimoista suhtautumista hillaan tulee vastaan myös muualla Lapissa, mutta ei hyvällä hillareissulla marjojen tarvitse edes olla se pääasia. Soiden tarjoama hiljaisuuden, avaruuden tunteen ja Lapin auringon tarjoaman lähes ympärivuorokautisen valohoidon yhdistelmä lataa akkuja tehokkaasti talven varalle, vaikkei marjoja löytyisikään.

Vaikkei hillojen keruu olekaan vakavaa hommaa, kannataa silti kunnoittaa luontoa ja varustautua asianmukaisesti, tietää mihin on menossa ja muistaa ladata puhelimen akku ennen reissua.

2. Hillashampoolla hiukset puhtaiksi

Hillashampoo

Kunnonmetsästäjän yrittäjä Tiina Torvisen käsissä syntyvät luonnonmukaiset tuotteet ihon ja hiusten hoitamiseen.

— Kaikki lähti omasta tarpeesta, kun muutama vuosi sitten iho sairastui. Atooppinen iho ei rauhoittunut, ja piti sitten itse tutkia mikä voisi auttaa, Torvinen kertoo.

Yksi suosituimmista Kunnonmetsästäjän tuotteista on hillashampoo. Torvisen mukaan hillanlehden ominaisuudet ovat nyt tarkassa tutkinnassa, ja lehdissä on yrittäjän mukaan paljon potentiaalia. Kokemuksen mukaan ihoa rauhoittavat vaikutukset ovat kuitenkin selviä.

— Hillashampoo sopii hyvin myös esimerkiksi mökille, sillä siinä ei ole kemikaaleja tai mikromuoveja, jotka liukenesivat järviveteen.

3. Puhdasta ruokaa

Hilla
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Ranuan pinta-alasta lähes kaksi kolmasosaa on suota, joten on täysin luonnollista, että soilla viihtyvä marja on noussut ja nostettu lähestulkoon Ranuan symboliksi.

Lappi oli aiemmin itsessään maailman suurin yhtenäinen luomusertifioitu alue, ja pelkästään Ranuan kunnan alueella oli 3,7 prosenttia koko maapallon luomusertifioidusta pinta-alasta. Lapin luonto ei ole muuttunut vähemmän luomuksi, mutta vanhat luomusertifioinnit eivät ole enää voimassa ja uudet sitoumukset pitää kerätä jokaiselta yksityismetsänomistajalta erikseen, joten ainakaan vielä luomualue ei ole yhtä yhtenäinen kuin se aiemmin oli. Paikallisia hilloja syödessään kuitenkin tietää varmasti, ettei puhtaampaa elintarviketta taida löytyä hakemallakaan.

4. Kuplajuomana koko perheelle

Alkoholiton Arctic Rose hillajuoma
Kuvaaja: Marko Junttila | Visit Ranua

Ranua-Revontuli oy on valmistanut Ranualla viiniä luonnonmarjoista jo parinkymmenen vuoden ajan. Vuonna 1998 alkunsa sai myös yhtiön lakkaviini ja 2008 kuohujuomien yleistyessä sai alkunsa myös hiilihapollinen lakkaviini.

Kuohuvat hillajuomat eivät ole pelkästään aikuisia varten, sillä kultaisesta marjasta on valmistettu myös alkoholiton kuohujuoma Arctic Rose.

– Mietimme, että juhlissa pitää olla tarjottavana alkoholittomana myös samanlainen ja -värinen juoma kuin helmeilevä lakkaviini, Ranua-Revontulen Terttu Nurmela kertoo.

Muutaman vuoden ajan Ranua-Revontuli on vienyt marjaviinejään koemielessä myös Hong Kongiin.

— Ensin siellä pitää tehdä ihmiset tietoiseksi marjaviineistä. Emme ole sinne mitään isoa markkinointia tehty, mutta kaikkiaan se on ollut myönteinen kokemus, Nurmela sanoo.

Ehkäpä jossain vaiheessa hilla matkaa myös kuohujuomana Aasiaan?

5. Hillasauna rentouttaa ja uudistaa

Hillasauna Ranualla
Kuvaaja: Antti Saraja | Visit Ranua

Anu Tahkolan Hillasauna on syntynyt saunaterapeutti-koulutuksen lopputyön tuloksena.

Kyse ei ole fyysisestä paikasta vaan saunassa tehtävästä saunahoidosta, jossa hyödynnetään hillanlehtiä. Hoito sisältää kasvonaamion, hillavillakiven ja öljynvartalolle sekä jalkakylvyn. Saunotukseen sisältyy myös hillajuoma. Pari vuotta sitten alkunsa saanut konsepti on saatu valmiiksi ja tuotemerkki rekisteröityä vuoden 2018 aikana.

— Kokeilin hoitoja ensin itselleni ja kavereilleni. Aika äkkiä siinä tajusi, että tämähän toimii ja tuntuu hyvältä, Tahkola kertoo.

Pienellä paikkakunnalla luonnontuotealan piirit ovat pienet ja verkostoituminen muiden kanssa on luonnollista ja tarpeellista. Hillasaunassa käytettävistä tuotteista osa tuleekin Kunnonmetsästäjän Tiina Torviselta.

6. Ranuan hillasesonki ja Hillamarkkinat

Ranuan hillamarkkinat
Kuvaaja: Riikka Tuomivaara

Kuinka monen tuotteen maailmankauppahinta määritellään lappilaisella torilla? No, hillan kohdalla on juurikin näin!

Ranuan hillakauden kohokohta on joka vuosi elokuun alussa järjestettävät Hillamarkkinat, joissa kultaisesta marjasta nauttimisen lisäksi pääsee esimerkiksi nauttimaan Hilladiscosta kuin todistamaan Vuoden Marjatohtorin julkistamistakin.

Kymmenen vuotta pyörineen Hillatorin toiminta ei tietenkään rajoitu vain Hillamarkkinoihin vaan poimijat myyjät marjoja kauppiaille ja kauppiaat asiakkaille kahdesti viikossa hillakauden ajan.

7. Pikku-Hilla tarjoaa luomua päällepantavaksi

Pikkuhillan mekko
Kuvaaja: Marko Junttila

Hillot, hyytelöt, hygieniatuotteet ja juomat ovat ilmiselviä valintoja, kun mietitään mitä kaikkea hillasta Ranualla syntyy. Pikku-Hilla valmistaa kuitenkin vaatteita naisille ja lapsille, ja yritys on kasvanut voimakkaasti viimeisten puolentoista vuoden aikana.

Vähemmän yllättäen Pikku-Hillan suosituin kuosi on yrityksen oma, toissakeväänä julkaistu hillakuosi, josta on saatavilla niin mekkoja, paitoja kuin legginsejäkin eri pohjaväreillä.

— Ihmiset tuntuvat nyt löytäneen meidät. Ompelen tällä hetkellä itse kaiken ja kaikki kankaat on valmistettu luomupuuvillasta Öko Tex-sertifioinnin mukaisesti, Pikku-Hillan Margit Vaarala kertoo.

8. Hilla on terveyspommi

Hilloja
Kuvaaja: Marko Junttila | Visit Ranua

Tuskinpa monia yllättää, mutta muiden marjojen tapaan hilla on melkoinen terveyspommi. Pelkästään C-vitamiinia hillassa on ainakin tuplasti appelsiiniin verrattuna ja moninkertaisesti esimerkiksi mustikkaan ja puolukkaan nähden. Suomen marjoista hilla löytyy kaikkiaan kolmossijalta tyrnin ja mustaherukan kannasta. Kuidun osalta hilla pitää marjojen kärkisijaa.

Eikä hillan hyvät pitoisuudet lopu edellä mainittuihin, vaan löytyypä siitä runsaasti myös A- ja E-vitamiineja ja flavonoideja.