Uramahdollisuudet Lapissa - Insinöörinä Kemissä

Lvi-suunnittelija Mikko Mörsäri, Kemi: ”Lapissa tehet asioita omalla nimellä ja naamalla – se pakottaa tekemään työt hyvin”

Torniosta kotoisin oleva Mikko Mörsäri suoritti aikoinaan kaksoistutkinnon Kemi–Tornio-väliä kulkien. Insinööriopinnot veivät myöhemmin etelämmäs, mutta hyvät työllistymismahdollisuudet houkuttelivat merilappilaisen takaisin Kemiin.

”Yläasteella opo sanoi, että putkimiehille kaadetaan ämpärillä rahaa, joten päätin suorittaa peruskoulun jälkeen kaksoistutkinnon. Lukion kävin Torniossa ja kuljin sieltä kotoa kolkyt kilsaa linja-autolla Kemiin ammattiopintoihin. Olin valmistumisen jälkeen töissä ilmastointiasentajana, ja sitten lähdin Ouluun opiskelemaan talotekniikkaa”, insinööri (AMK) Mikko Mörsäri kertoo.

Kun tutkintoon vaadittavaa harjoittelupaikkaa ei Oulusta meinannut löytyä, Mörsäri soitti entiselle kesätyönantajalleen Kemiin.

”Hän antoi tämän nykyisen työpaikan numeron. Kävin silloisen toimistopäällikön kanssa lounaalla ja sain harjoittelupaikan kesäksi. Siinä meni hommat niin hyvin, että kysyttiin, haluaks tulla jatkamaan vielä.”

Nyt Mörsäri on työskennellyt insiööritoimisto Oy Kalottkonsult Ab:n lvi-suunnittelijana jo neljä vuotta.

”Käytännössä tehen tietokoneella lvi-suunnitelmia asiakkaan tarpeitten mukaan ja olen jälkikäteen valvomassa, että ne tulevat asennetuksi suunnitellusti. Isommissa kohteissa on erikseen valvojat, mutta pienemmissä olen itse suunnittelijana ja valvojana.”

Neljäkymmentä vuotta sitten perustetussa yrityksessä on yli 20 työntekijää.

”Yllättävän moni on ollut täällä töissä yrityksen historian alusta saakka. On yrityksessä tietysti mennyt porukkaa läpikin, mutta ne, jotka on jääneet, tekee siitä huippupaikan”, Mörsäri sanoo.

Pitkäaikaisimpien työntekijöiden eläköityessä yritykseen haetaan uusia tekijöitä, erityisesti lvi- ja sähkösuunnittelijoita.

”Kyllä meillä on melkein koko ajan haku päällä.”

Lue lisää: Käy katsomassa Kemin avoimet työpaikat Löydä paikkasi Lapista -palvelusta!

Uralla kehittymisen näkymät

Mikko Mörsäri uskoo, että lvi-suunnittelijan työ muualla Suomessa vastaavankokoisessa yrityksessä on pitkälti samanlaista.

”Etelässä on kuitenkin enemmän tosi suuria, satojen ihmisten yrityksiä. Niissä työt eivät varmasti samalla tavalla henkilöidy kuin Lapissa. Täällä tehet asiakkaalle omalla nimellä ja naamalla asioita. Siitä tulee se vastuu, joka pakottaa tekemään työt hyvin.”

Kemissä teollisuuden, julkisrakentamisen ja asuntorakentamisen kohteet ovat enimmäkseen lähellä, joten Lapille tyypilliset pitkät välimatkat eivät Mörsärin työssä juuri näy. Yritys haluaa olla helposti lähestyttävä myös lähellä oleville ruotsalaisille asiakkaille, mutta aika vähän Mörsärin on tarvinnut ruotsin kieltä työssään puhua.

”Suomalainen suosii suomalaista insinööritoimistoa ja ruotsalainen ruotsalaista. Rakentamista koskevassa lainsäädännössä on ehkä eroja, mutta varsinkin toimintatavat ovat erilaiset. Jos suomalaisella periaatteella suunnittelee jonkun asian tehtäväksi, niin sieltä saattaa tulla puhelua perään, että miten tämä oikein on mietitty.”

Lue lisää: Viisi vinkkiä työnhakuun Lapissa

 

Kemissä on hyvä rauhassa suunnitella uralla etenemistä

Tiiviin kaupunkirakenteen ansiosta Kemissä asujalle kaikki on sopivan lähellä ja hyvien kulkuyhteyksien päässä. Mikko Mörsäri sanookin viihtyneensä Kemissä hyvin.

”Täällä on hyvä harrastaa ja reilusti halvemmat asunnot kuin etelässä. Mie ruukaan käyä kuntosalilla ja tehä kaikenlaista pientä näpräystä autotallissa silloin kun kerkeän. Työt ei pitäisi loppua, kun on isoja työllistäjiä ja kaks tuommosta isoa tehasta vieressä, missä tarvitaan paljon kunnossapitoa.”

Merellinen asuinympäristö on Mörsärin mielestä hieno. Satamanranta on yksi hänen suosikkipaikoistaan.

”Siinä on aittoja, pikkukuppiloita, jäätelökioski ja tietysti se merenläheisyys. Talvella merellä on hiihtoladut ja merta pitkin pääsee kävelemällä saaristoon.”

Merimaisemista Mörsäri nauttii nykyisin perheensä kanssa.

”Hellu tuli Oulusta tänne kylkiäisenä”, hän virnistää.

Samasta ammattikorkeakoulusta agrologiksi valmistunut Essi-puoliso työllistyi ensin projektipäälliköksi Lapin maa- ja kotitalousnaisten hankkeeseen ja myöhemmin geoteknikoksi Palsatech Oy:lle.

”Olen suunnitellut, että jossain vaiheessa alkaisin yrittäjäksi. Nyt meillä on tietysti tämä elämäntilanne, että on kaksi pientä lasta, joten mitään kiirettä ei ole. Voin rauhassa hankkia kokemusta, opiskella lisää ja katsoa sopivaa aikaa uralla etenemiseen”, Mikko Mörsäri miettii.

Lue lisää: Millaista elämä on Kemissä? Käy lukemassa lisää tarinoita!