Minna-Maija Koski

Uramahdollisuudet Lapissa - Psykologina Pellossa

Psykologi Minna-Maija Koski, Pello: ”Lapissa on psykologille työnhakijan markkinat.”

Pelloon muuton myötä Minna-Maija Koski rohkaistui tarjoamaan psykologin palveluita monipuolisemmin ammatinharjoittajana. Työyhteisö on löytynyt asiakkaiden kautta ja kollegat yhdistystoimintaan osallistumalla.

Kun Pellossa tuli vuonna 2018 psykologin paikka auki, Minna-Maija Koski, 37, päätti perheineen tarttua tilaisuuteen.

”Pellon sijainti on hyvä. Täältä on suhteellisen lyhyt matka Tornioon ja Rovaniemelle ja bonuksena Ruotsi on heti tuossa rajan takana. Ylläs ja Levi ovat päiväreissun päässä, ja miehen suvun luo Enontekiöllekin on suora reitti.”

Kartasta katsoen kaikki näytti hyvältä. Mitään kytköstä Pelloon perheellä ei ollut ennestään.

”Mies tuli tänne eka kertaa, kun muutettiin Helsingistä”, Koski nauraa.

Lapset olivat tuolloin 4- ja 3-vuotiaat.

”Mies oli ensiksi lasten kanssa kotona ja mä olin se, joka kävi töissä. Sitten hän on tehnyt opettajien sijaisuuksia ja sai pidemmän sijaisuuden luokanopettajana, vaikka hänellä ei ole luokanopettajan koulutusta, vaan hän on metsätieteiden maisteri. Silläkin alalla töitä kyllä riittäisi täällä.”

Lapin kunnissa on välillä ollut pulaa psykologeista, mutta nyt paikat ovat täyttyneet.

”Psykologit voivat jopa vähän valikoida töitä Lapissa, täällä on työnhakijan markkinat.”

Koski suosittelee Lappiin muuttamista haaveilevaa hyödyntämään tilanteen ja tarttumaan määräaikaiseen tehtävään asumiskokeilumielessä.

”Jos ei viihdy, niin sitten voi palata takaisin.”

Lue lisää: Käy katsomassa Pellon avoimet työpaikat Löydä paikkasi Lapista -palvelusta!

Minna-Maija koskis lapsi pulkassa

Yrittäjyys Lapissa mahdollistaa monipuolisemman toimenkuvan

Minna-Maija Koski toimi ensin kaksi vuotta Pellon kunnan psykologina ja siirtyi sitten ammatinharjoittajaksi.

”Työyhteisössä oli hyvä henki ja yhdessä tekemisen meininki, mutta pienehköllä paikkakunnalla, kun omat lapset ovat päiväkodissa ja koulussa, työ- ja siviilielämän asiat helposti limittyvät. Halusin kokeilla erilaista tapaa tehdä töitä.”

Lapissa asuminen ja ammatinharjoittajana toimiminen on mahdollistanut monipuolisemman toimenkuvan.

”Minulla on työterveyspsykologin pätevyys, joten muualla tekisin varmaankin vain niitä hommia. Täällä olen uskaltanut rohkeammin ottaa laajemman toimenkuvan.”

Koski tarjoaa säännöllisesti työterveyspalveluita Lappicalle ostopalvelusopimuksella.

”Lappican myötä olen saanut työyhteisön. Siellä on ihana se porukka, tosi välitön meininki. Tervolassa on uskomattoman ihana kouluterveydenhoitaja, jonka kanssa on kiva tehdä töitä. Monessa paikassa on ollut vaikea saada psykologeja, joten ihmiset ovat aidosti kiitollisia, kun joku tulee. Täällä saa tuntea tekevänsä sellaista työtä, millä on oikeasti merkitystä.”

Yrittäjänä hän voisi tarjota psykologin palveluita ympäri Suomen.

”Lapissa on sen verran kysyntää, että kauemmas ei ole tarvinnut lähteä. Pääasiassa teen töitä tällä hetkellä Rovaniemellä ja Tervolassa. Olen minä Kittilässä ja Utsjoellakin muutaman mutkan tehnyt. On rikkaus, kun saa kokea ja nähdä eri paikkoja töiden kautta ja tutustua uusiin ihmisiin.”

Työasunto Rovaniemellä on helpottanut järjestelyitä.

”Kaksi vuotta sitten ajaminen 125 kilometriä suuntaansa ei ollut mikään ongelma. Täällähän saa upeissa maisemissa ajella. Nyt suunnittelen työt niin, ettei ihan peräkkäisinä päivinä tarvitsisi ajella. Puolison ansiosta olen voinut tehdä töitä yrittäjänä ja olla välillä useammankin päivän pois töistä. Hän on hoitanut kodin ja lapset, mistä olen suuresti kiitollinen. Kaikilta se ei onnistuisi.”

Kollegoitaan Koski tapaa säännöllisesti myös Lapin psykologiyhdistyksen toiminnassa.

”Olen ollut johtokunnassa mukana useamman vuoden ja toimin nyt puheenjohtajana. Lapissa on ihan huippuja psykologeja, joten tänne töihin suuntaava saa ainakin ihanat kollegat ja yhdistyksen kautta kollegiaalista tukea, jos pienemmällä paikkakunnalla tekee töitä ainoana psykologina.”

Lue lisää: 6 vinkkiä autoiluun Lapissa

Minna-Maija Koski Pellosta

Vaihtuvat vuodenajat tuovat erilaista sisältöä elämään

Vaikka muuttopäätös oli helppo, asunnon hankkiminen oli oma prosessinsa.

”Pellossa oli vain muutama vuokra-asunto tarjolla. Keskustasta löytyi rivitalokaksio, mihin aluksi muutettiin kahden lapsen kanssa.”

Perhe kävi katsomassa kahdenkymmenen kilometrin päässä kirkonkylältä sijaitsevaa omakotitaloa Jarhoisten kylässä ja ihastui välittömästi.

”Täällä me ollaan nyt sitten viidettä vuotta luonnon helmassa ja kolmas lapsikin on tullut. Linja-auto hakee aamulla vanhemmat lapset kouluun ja tuo iltapäivällä kotiin. Lapset on tykänneet päiväkodista ja koulusta, on kavereita ja kivat opettajat. Päiväkodissa on ihana lapsilähtöinen ajattelu ja sellaiset pienemmät ryhmät. Ei ole niin kiireisen oloista.”

Lasten kanssa oleminen määrittelee pitkälti perheen arkea. Tekemistä löytyy ihan lähimaastosta.

”Käydään omassa pihapiirissa sienimetsässä ja marjastamassa. Meidän 6-vuotias poika varsinkin tykkää kalastaa ja joki on tien toisella puolella. Naamivaaran hiihtoladuilla ja pitkässä, hienossa pulkkamäessä käydään paljon lasten kanssa ja joskus on kiva lähteä Leville kylpylään tai pohjoisemmas sukuloimaan.”

Perheen kokemusten mukaan Pellossa ihmiset ovat helposti lähestyttäviä ja avuliaita.

”Meillä on ihana naapurusto. Vuokranantaja asuu tien toisella puolella, heidän perheestä on tullut meille tärkeitä. On hyvä, kun on lähellä sellaisia ihmisiä, jotka vähän katsoo toistenkin lasten perään ja joilta voi pyytää apua.”

Kaamos voi monelle etelästä muuttavalle olla hankala ajatus, mutta Koski on oppinut löytämään senkin valoisat puolet.

”Kaamoksen keskellä tietää, millainen valon määrä sen jälkeen on tulossa. Ja jotenkin tykkään siitä, että elämä menee vähän enemmän vuodenaikojen rytmin mukaan. Kesällä on valoa ja virtaa, talvella pitäisi yrittää ottaa rauhallisempi ja rennompi elämänrytmi. Luonto ja rauha ovat täällä ne itselleni tärkeimmät asiat.”

Lue lisää: Millaista elämä on Pellossa? Käy lukemassa lisää tarinoita!