Punainen hiekka
Kuvaaja: Eeva Mäkinen

6 tutustumisen arvoista Lapin uimarantaa

Rantaloma Lapissa? Huomattavasti fiksumpi ajatus kuin saattaisi äkkiseltään kuvitella! Lapin rannat ovat nimittäin vertaansa vailla. Listasimme kuusi ainutlaatuista Lapin uimarantaa, joihin paikallistenkin kannattaa tutustua.

Väkeä juuri sopivasti, vesi on puhdasta ja virkistävää eikä mainioista maisemista ole varmasti haittaa, kun kesäpäivän osoitteeksi valikoituu joku näistä uimarannoista.

Toki auringonotto onnistuu keskikesällä jotakuinkin vuorokauden ympäri, vaikka lämmintä ei ihan samalla tavalla joka kesä riittäisikään etelään verrattuna. Ei kannata silti yllättyä, vaikka joku hieman koleampanakin kesäpäivänä ottaisi aurinkoa bikinit päällä. Tuskinpa he katsovat kieroon, vaikka itselläsi olisikin villapaita samoissa lämpötiloissa päällä!

Uimarantoja löytyy Lapista mielin määrin jokaisesta kylästä ja kaupungista. Valitsimme kuusi erilaista rantaa, joihin lappilaistenkin kannattaa käydä tutustumassa.

1. Ivalojoen uimaranta, Ivalo – Uimaan porojen kanssa

Ivalojoen uimaranta Ivalossa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Kivenheiton päässä Ivalon keskustasta, Ivalojoen uimaranta valkeine hiekkoineen on paikallisten suosiossa. Löytyypä rannalta mahdollisuudet beach volleyn pelaamiseen, mutta kaikkiaan rannalla saa olla melko rauhassa. Ei kannata yllättyä, jos vastarannalla muutama poro nauttii rantaelämästä teidän kanssa!

2. Norvajärvi, Rovaniemi – Poissa keskustan hälystä

Norvajärven uimaranta
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Ounaskosken uimaranta Rovaniemen keskustassa on ehdottomasti kaupungin suosituin ranta, ja pyöräilymatkan päässä löytyy myös mainio Ounaspaviljonki. Jos haluaa pois kaupungin hälystä, joka toki on hyvin minimaalista, ja on mahdollisuus auton käyttöön tai pitkät pyöräretket eivät pelota, kannattaa suunnaksi ottaa Norvajärven uimaranta reilut 15 kilometriä pohjoiseen Rovaniemen keskustasta.

Idyllinen ja tiivis ranta on etenkin lapsiperheiden suosiossa, ja alueelta löytyy myös kota sekä käymälät. Kannattaa pitää mielessä, että parkkipaikalta on vajaan puolen kilometrin matka itse rannalle.

Jos on kiinnostunut Lapin historiasta, kannattaa samalla reissulla pistäytyä saksalaissotilaiden hautausmaalla, joka sijaitsee uimarannalle vievän polun varressa.

3. Säikänsalmi, Posio – Lapin Riviera

Säikänsalmen uimaranta Posiolla
Kuvaaja: Posio matkailuyhdistys

Livojärven rannalla Posion eteläpuolella sijaitseja Säikänsalmen ranta tunnetaan myös Lapin Rivierana, eikä syyttä. Lähes kilometrin mittaisella rannalla ei tarvitse vierustovereista huolehtia. Tosin halutessaan kannatta asemoida itsensä sopivan välimatkan päähän Kotakahvila Säikästä ja sen leivonnaisista ja lättykahveista.

Jos haluaa vielä lisää omaa rauhaa ja tilaa, voi suunnakseen ottaa saman järven etelärannalla sijaitsevan, läheisen Kellinniemen uimarannan. Onpa alueella myös 16 kilometrin mittainen Hirsiniemen retkeilyreittikin!

4. Punainen hiekka, Kittilä – Punaista hiekkaa, sininen taivas ja tunturimaisema

Punainenhiekka Kittilässä
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Puolen kilometrin mittaisen polun päässä odottava Punainen hiekka saa nimensä, no, hiekkansa väristä. Pallasjärvessä virkistäytymisen kruunaa Pallastunturin huippujen siluetti vastarannalla, ja lämmittelemään pääsee halutessaan rannan autiotuvalla.

5. Orhinselän hiekkasärkkä, Ylitornio & Pello – Upea hiekkaranta luontopolun päässä

Orhinselänniemen hiekkaranta kesällä
Kuvaaja: Henri Ramberg

Aivan Ylitornion ja Pellon rajalla sijaitsee ainutlaatuinen luonnonhiekkaranta kirkasvetisen Miekojärven rannalla. Hiekkasärkälle pääseminen vaati hieman reippailua, mutta perille pääseminen palkitsee. Orhinselänniemelle menee 2,5 km pitkä opastettu luontopolku, jonka päässä avautuu upea rantamaisema. Polku on melko helppokulkuinen. Paikalle pääsee myös veneillen tai meloen. Rannalla voi viipyä pidempäänkin, sillä rannalta löytyvät ulkohuussit ja kaksi tulistelupaikkaa.

6. Mansikkanokka, Kemi – Lapin merellinen puoli

Pariskunta Mansikkanokan uimaranta Kemissä
Kuvaaja: Visit Kemi

Lapissa ei tarvitse vain polskia joissa, tunturipuroissa tai järvissä, vaan täällä pääsee myös nauttimaan merellisestä tunnelmasta. Ota suunnaksi Kemin Mansikkanokka, jos haluat uiskennella merivedessä ja viettää aktiivista rantaelämää. Jos pelkkä hiekalla köllöttely tylsistyttää, voit viereisestä vesiurheilukeskuksesta vuokrata SUP-laudan tai vaikka polkuveneen. Rannalta löytyy myös beach volley -kenttä, frisbeegolfrata, leikkipuisto.