Punainen hiekka
Kuvaaja: Eeva Mäkinen

6 tutustumisen arvoista Lapin uimarantaa

Rantaloma Lapissa? Huomattavasti fiksumpi ajatus kuin saattaisi äkkiseltään kuvitella! Lapin rannat ovat nimittäin vertaansa vailla. Listasimme kuusi hieman vähemmän tunnettua Lapin uimarantaa, joihin paikallistenkin kannattaa tutustua.

Väkeä ei ole ruuhkiksi asti, vesi on puhdasta ja virkistävää eikä mainioista maisemista ole varmasti haittaa, kun kesäpäivän osoitteeksi valikoituu joku näistä uimarannoista.

Toki auringonotto onnistuu keskikesällä jotakuinkin vuorokauden ympäri, vaikka lämmintä ei ihan samalla tavalla joka kesä riittäisikään etelään verrattuna. Ei kannata silti yllättyä, vaikka joku hieman koleampanakin kesäpäivänä ottaisi aurinkoa bikinit päällä. Tuskinpa he katsovat kieroon, vaikka itselläsi olisikin villapaita samoissa lämpötiloissa päällä!

Uimarantoja löytyy Lapista mielin määrin jokaisesta kylästä ja kaupungista. Valitsimme kuusi hieman vähemmän tunnettua rantaa, joihin lappilaistenkin kannattaa käydä tutustumassa.

1. Ivalojoen uimaranta, Ivalo – Uimaan porojen kanssa

Uimaranta Ivalossa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen
Ivalojoen uimaranta Ivalossa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Kivenheiton päässä Ivalon keskustasta, Ivalojoen uimaranta valkeine hiekkoineen on paikallisten suosiossa. Löytyypä rannalta mahdollisuudet beach volleyn pelaamiseen, mutta kaikkiaan rannalla saa olla melko rauhassa. Ei kannata yllättyä, jos vastarannalla muutama poro nauttii rantaelämästä teidän kanssa!

2. Norvajärvi, Rovaniemi – Poissa keskustan hälystä

Norvajärven uimaranta

Ounaskosken uimaranta Rovaniemen keskustassa on ehdottomasti kaupungin suosituin ranta, ja pyöräilymatkan päässä löytyy myös mainio Ounaspaviljonki. Jos haluaa pois kaupungin hälystä, joka toki on hyvin minimaalista, ja on mahdollisuus auton käyttöön tai pitkät pyöräretket eivät pelota, kannattaa suunnaksi ottaa Norvajärven uimaranta reilut 15 kilometriä pohjoiseen Rovaniemen keskustasta.

Idyllinen ja tiivis ranta on etenkin lapsiperheiden suosiossa, ja alueelta löytyy myös kota sekä käymälät. Kannattaa pitää mielessä, että parkkipaikalta on vajaan puolen kilometrin matka itse rannalle.

Jos on kiinnostunut Lapin historiasta, kannattaa samalla reissulla pistäytyä saksalaissotilaiden hautausmaalla, joka sijaitsee uimarannalle vievän polun varressa.

3. Säikänsalmi, Posio – Lapin Riviera

Säikänsalmen uimaranta Posiolla
Kuvaaja: Posio matkailuyhdistys

Livojärven rannalla Posion eteläpuolella sijaitseja Säikänsalmen ranta tunnetaan myös Lapin Rivierana, eikä syyttä. Lähes kilometrin mittaisella rannalla ei tarvitse vierustovereista huolehtia. Tosin halutessaan kannatta asemoida itsensä sopivan välimatkan päähän Kotakahvila Säikästä ja sen leivonnaisista ja lättykahveista.

Jos haluaa vielä lisää omaa rauhaa ja tilaa, voi suunnakseen ottaa saman järven etelärannalla sijaitsevan, läheisen Kellinniemen uimarannan. Onpa alueella myös 16 kilometrin mittainen Hirsiniemen retkeilyreittikin!

4. Punainen hiekka, Kittilä – Punaista hiekkaa, sininen taivas ja tunturimaisema

Punainenhiekka Kittilässä
Kuvaaja: Terhi Tuovinen
Punainen hiekka Pallasjärven rannalla
Kuvaaja: Heikki Sulander | Rinkkaputki.com
Punainen hiekka
Kuvaaja: Eeva Mäkinen

Puolen kilometrin mittaisen polun päässä odottava Punainen hiekka saa nimensä, no, hiekkansa väristä. Pallasjärvessä virkistäytymisen kruunaa Pallastunturin huippujen siluetti vastarannalla, ja lämmittelemään pääsee halutessaan rannan autiotuvalla.

5. Kalkonniemi, Kemijärvi – Täydellinen paikka piknikille

Kalkonniemen uimaranta Kemijärvellä
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Kalkonniemen uimarannalle tulee matkaa Kemijärven keskustasta reilut kymmenen kilometriä, ja niemen kärki on mitä erinomaisin paikka piknikille. Kemijärven, siis itse järven, seesteisissä maisemissa tunteekin helposti verenpaineensa laskevan muutamalla pykälällä. Löytyypä Kalkonniemestä myös tulentekopaikka sekä käymälä.

Jos ajatus Kalkonniemeen lähtemisestä tuntuu työläältä, voi kohteekseen ottaa Pöyliöjärven uimarannan aivan kaupungin keskustan vieressä, mistä löytyvät myös kahvio, beachvolley-kenttä, viikottaiset jooga-sessiot sekä vuokrattavat sup-laudat.

6. Porolampi, Salla – Ranta keskellä ei mitään

Porolampi Sallassa
Kuvaaja: Jonne Vaahtera
Porolampi Sallassa
Kuvaaja: Jonne Vaahtera
Porolampi Sallassa
Kuvaaja: Jonne Vaahtera

Turkoosin veden täyttämä pikkuinen Porolampi on kätketty helmi Lapin uimarannoista.

Kursun kylän lähellä sijaitsevalle rannalle on matkaa kolmisenkymmentä kilometriä Sallan keskustasta. Lappilaisilla käsityksillä etäisyyksistä Porolampi tosin on lähes 5-tien varressa, tylsästi ilmaistuna koukkausta tulee 14 kilometriä suuntaansa.

Löytyypä uimapaikan vastarannalta myös poroaitaus syksyn poroerotusta varten.