Luminen ja jäinen tie Lapissa
Kuvaaja: Markus Kiili | Lapin materiaalipankki

Lapin selviytymisopas: 6 vinkkiä autoiluun Lapissa

Olosuhteita kunnioittamalla ja varautumalla pääsee pitkälle Lapin teillä.

Ei ole mikään salaisuus, että Lapissa välimatkat ovat melkoisen pitkiä eivätkä lähijunat kulje jokaisen kylän välillä. Toisinaan henkilöauto, tai henkilöauton omistava tuttava, voi helpottaa elämää ainakin kuntakeskusten ulkopuolella.

Koska välimatkat ovat mitä ovat ja olosuhteet voivat olla mitä vain, kokosimme pienen autoilijan muistilistan Lappia varten.

1) Tankkaa ajoissa

Koska välimatkat ovat pitkiä ja asemia harvakseltaan, kannattaa tankkausta suunnitella huomattavasti aikaisemmin kuin polttoainevalon syttyessä auton kojelaudassa.

Etenkin sähköautoilija joutuu ainakin toistaiseksi Lapissa suunnittelemaan reittejään huomattavasti Etelä-Suomea tarkemmin, mutta kyllä täältäkin latauspisteitä löytyy.

2) Kunnioita olosuhteita

Talvisin ajokelit voivat olla Lapissa melkeinpä mitä vaan, ja koska vallitsevaan säätilaan on pienen ihmisen vaikea vaikuttaa, on huomattavasti helpompi muuttaa omaa toimintaansa. Vähän samalla tavalla kuin jos työkavereinasi on ainoastaan tusina sekoilevia idiootteja, voi olla helpompi katsoa peiliin kuin yrittää muuttaa kaikkia muita.

Huonolla ajokelillä kiire unohdetaan ja luontoa kunnioitetaan. Täällä kyllä ymmärretään, vaikka anopin syntymäpäiviltä vähän myöhästyisikin.

Lunta tuiskuttavan rekan kontissa ei kannata ajaa kiinni, ja jos oman auton taakse tuppaa kertymään jonoa talvikelillä, on paras vaihtoehto vetää oma auto sivuun levikkeelle ja päästää jono ohitse. Pienellä eleellä vältetään mahdollisesti monta riskaabelia ohitusta.

3) Varusteet kuntoon

Urasyvyyksien ja nastojen lisäksi kannattaa renkaiden kohdalla ottaa huomioon renkaiden ikä. Iäkäs rengas menettää ominaisuuksiaan, vaikkei kuski sitä vuosien saatossa huomaisikaan. Ero iskee vasten kasvoja vasta uuteen renkaaseen vaihtaessa.

Onhan varoituskolmio, huomioliivi, käynnistyskaapelit, vararengas, hinausköysi, lapio, tunkki ja rengasrauta matkassa? Kannattaa myös selvittää, voiko omalla autolla antaa tai ottaa vastaan virtaa muista autoista. Apua saattaa tarvita myös joku muu tien päällä liikkuva (tai penkkaan pysähtynyt), joten on tärkeää pystyä auttamaan myös kanssa-autoilijoita.

Apukäynnistin/varavirtalähde ei myöskään ole huono sijoitus, jos apua tai lämmityspaikkaa ei ole aina saatavilla. Akusta kannattaa ylipäätään pitää huolta.

Vaikka autossa olisikin sisätilalämmitin, talvikeleillä pidetään talvivaatteet matkassa, jos tien päälle lähdetään. Eipä lämpimästä makuupussista takakontissakaan haittaa ole.

4) Tämä on porojen maa

Poroja Lapissa on enemmän kuin ihmisiä, ja toisinaan porot osuvat myös teille. Kesäisin sääskiltä helpotusta hakevan porotokan voi sopivassa paikassa bongata jo kaukaa, mutta porokolareita sattuu joka tapauksessa vuoden ympäri.

5) Pyyhkijät kunnnossa ja pissapojassa nestettä

Kesäisin Lapissa tuppaa olemaan melko valoisaa vuorokauden ympäri, ja onhan täällä myös niitä sääskiä. Sääsket eivät osaa väistellä autoja aivan sataprosenttisesti vaan ne tuppaavat jättämään jälkensä autojen tuulilaseihin. Matalalta paistavan auringon kanssa yhdistelmä voi olla näkyvyyden kannalta hieman ongelmallinen, jos tuulilasista haluaa kunnolla läpi nähdä. Kannattaa siis varmistaa, että pyyhkijät ovat kunnossa ja lasinpesunestettä riittää.

6) Nauti matkasta

Tietä toki pitää katsoa ja ajamiseen keskittyä, mutta onhan se niinkin, että Lapissa ajetaan Suomen kauneimpia teitä pitkin eikä ruuhkissa tarvitse kauheasti istuskella.

Kannattaa siis aina tilaisuuden tullen vaikka pysähtyä, hengittää syvään ja nauttia maisemista. Jos autossa joutuu istumaan, kannattaa siitä edes pyrkiä nauttimaan.