Petrin Tarkan verstas Savukoskella

Puuseppä palasi Savukosken rauhalliseen rytmiin

Vaimon saama työpaikka kunnan terveystarkastajana toi yrittäjä Petri Tarkan takaisin Savukoskelle, mistä puuseppä oli aiemmin vain haaveillut. Savukosken rauhallisessa rytmissä aikaa on taas perheelle, ja mies on omien sanojensa mukaan “pirun tyytyväinen”.

Pienen verstaan neliöt on käytetty tehokkaasti hyväksi Savukosken kirkonkylällä. Laitteet on sijoiteltu tarkasti, jotta puuseppä Petri Tarkka mahtuu tekemään työnsä. Nyt mittatilaustöinä on tekeillä kaivonkannen lisäksi ikkuna remonttikohteeseen.

Puusepän töitä Tarkka on tehnyt lähes parikymmentä vuotta, mutta paluumuuttajana Savukoskella paljon lyhyemmän aikaa. Paluu nuoruuden maisemiin tapahtui Rovaniemeltä muutamia vuosia sitten.

— Vähän yllätyin, ettei vaimoa, Paulaa, tarvinnut suostutella kauheasti tänne muuttamiseen, vaikka hän onkin kasvanut Rovaniemellä. Vaikka ajatuksesta olikin puhuttu, kaikki tapahtui aika nopeasti vaimon saadessa täältä terveystarkastajan paikan, Tarkka kertoo.

Aivan paluusta juurille Tarkan kohdalla ei voi puhua, sillä Kemijärvellä syntynyt Tarkka muutti Savukoskelle kolmannelle luokalle, kun hänen vanhempansa ostivat Tulppion lomakylän vajaat 90 kilometriä Savukosken keskustasta pohjoiseen. Sieltä tie vei Martinkylän kautta vuonna 2000 lukion jälkeen Rovaniemelle. Haave paluusta nuoruuden maisemiin kyti silti mielessä.

— Ajatus muuttui konkreettiseksi, kun Rovaniemellä tuli tehtyä töitä yrittäjänä vähän liikaakin. Oli turhan kova vauhti. Täällä ei ole kellään kiire ja elämä on seesteisempää. Rovaniemellä aika perheen kanssa jäi aika vähäiseksi, niin nyt otetaan sitä kiinni, mies hymyilee.

Päätöstä muutosta vauhditti myös kasvava jälkikasvu. Kohta 6-vuotias Ronja-tytär aloitti syksyllä esikoulun.

— Tietysti hänellä oli jo nyt kavereita päivähoidossa, mutta ei sellaisia joihin olisi jo ehtinyt kovasti kiintymään. Tämä oli hyvä hetki myös hänelle muuttaa, sillä muistan millaista oli jättää omat koulukaverit aikoinaan Kemijärvelle, Tarkka pohtii

Mitä ihminen tarvitsee?

Rovaniemellä Tarkka oli osakkaana puuseppäfirmassa, mutta hänen osuudelleen löytyi ostaja muuton tullessa ajankohtaiseksi. Ensimmäinen vuosi Savukoskella tosin oli viikonloppuelämää, sillä Tarkka päätti opiskella Rovaniemellä urheiluhierojaksi, jotta yrittäjänä olisi hieman enemmän tulonlähteitä pienellä paikkakunnalla.

— Sitten tänne muuttaessa kysyivät sitten kirkolle suntion hommiin. Sanoin, etten mitään asiasta tiedä, mutta voin kyllä tuolla. Olin siinä puolitoista vuotta, mutta kun on ikänsä näitä hommia tehnyt, niin piti ryhtyä yrittäjäksi, Tarkka kertaa.

Nyt kotitalossa on hierontapiste ja piharakennuksssa puusepän verstas. Työtahti on paljon rauhallisempi kuin Rovaniemen vuosina, mutta toimeen silti tulee eikä töiden perässä ole juurikaan tarvinnut ulkopaikkakunnilla kiertää.

— Kun on laskenut, että mikä riittää laskujen maksamiseen niin se piisaa. Ja olen itse pirun tyytyväinen, vaikkei säästöön jääkkään.

Tuhannen ihmisen Savukoski on Suomen harvimmin asuttu kunta, mutta palvelut ovat siitä huolimatta Tarkan mukaan kunnossa. Kaikki tarpeellinen löytyy.

— Savukoskella pääsee lääkärille niin nopeasti, että irtisanoimme tyttären hoitovakuutuksen tänne muuttaessa, kun ei sitä tarvinnut. Sitä ei moni tajuakaan, kuinka hyvä tilanne täällä on. Täällä loppui toinen kauppa, mutta eiköhän yksikin riitä. Lukiokin löytyy. Mitä sitä loppujen lopuksi ihminen tarvitsee?

Yrittäjä Petri Tarkka Savukoskella
Savukoskelainen yrittäjä Petri Tarkka

Takaisin pääsee aina

Tarkka myöntää, että välillä hän löytää itsensä haikailemasta Rovaniemen perään, mutta ainakin tällä hetkellä viikonloppuvierailut täyttävät kaupunkielämän kaipuun. 170 kilometrin matka taittuu hujauksessa, ja miehen mukaan matka tuntuu huomattavasti lyhyemmältä kuin kilometreissä vain hieman pidempi etappi Rovaniemeltä Ouluun.

Ihmiselle, jolle kalastus on aina ollut lähinnä sydäntä, Savukoski tarjoaa loputtomat mahdollisuudet harrastamiseen. Vapaa-ajan täyttää palokuntatoiminnan lisäksi perheen kanssa touhuaminen. Viimeisimmälle kun nyt on vihdoin aikaa, ja vaimokin on löytänyt omia harrastuksia paikkakunnalta.

— Mietimme muuttaessa, että täältä on niin paljon helpompi lähteä takaisin Rovaniemelle kuin sieltä tänne. Jos täällä ei hommat lutviudu, niin Rovaniemeltä keksii aina jotakin.

Tarkat ovat kuitenkin tuoneet mukanaan Savukoskelle palan Rovaniemeä. Pariskunta aloitti Savukoskelle muuttaessaan paikallisen aikido-ryhmän vetämisen.

Tarkka itse päätyi perinteisen itsepuolustuslajin pariin jo 1990-luvulla Steven Seagalin elokuvien innoittamana. Vaikka lajista puhutaan itsepuolustuksena, näkee Tarkka lajin suurimman arvon korvien välissä. Perinteiseen ja hieman konservatiiviseen lajiin kuuluu kiinteänä osana muun muassa ohjaajien ja harjoituskumppaneiden kunnioittaminen.

— Laji tuo itselle mielenrauhaa, ja olen nähnyt sivusta monta kertaa, miten aloittelijan itseluottamus ja itsetunto kohoavat lajin myötä. Meillä on tavoitteena aloittaa syksyllä junioritoiminta.