Pallasjärvi melonta
Kuvaaja: Karri Kivinen

8 harrastusvaihtoehtoa Lapissa

Kyllähän se tiedetään, että Lapissa riittää laskettelu-, lumilautailu-, kalastus- ja patikointimahdollisuuksia, mutta eihän se tekeminen täällä siihen lopu.

Kokosimme kahdeksan esimerkkiä Lapin mahdollisuuksista. Niitä on muillekin kuin eräihmisille.

1. Sirkus

sirkus taika aika pariakrobatia rovaniemi
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Rovaniemeläinen Sirkus Taika-Aika on 550:lla harrastajallaan koko Suomen toiseksi suurin sirkuskoulu. Aktiiviharrastajien lisäksi toimintaa on vasta-alkajille vauvoista aina aikuisiin asti.

Lotta Kortelaiselle ja Eveliina Similälle aikuisiällä aloitetusta sirkusharrastuksesta on tullut nopeasti henkireikä. Osansa on silläkin, että aikuistunneilla pääsee keskittymään niihin asioihin, joista on itse kiinnostunut, olipa kyse jonglöörauksesta, pariakrobatiasta tai mistä tahansa muusta sirkuksen muodosta.

Avoin ilmapiiri on ruokkinut innostusta entisestään, ja pelot omille suorituksille naureskelusta ovat osoittautuneet turhaksi.

– Tuntuu, että on ihan sama, mitä muussa elämässä on meneillään, tänne voi aina tulla, Kortelainen sanoo.

– Täällä on samalla päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin ja löytänyt sellaisia ystäviä, joihin ei olisi törmännyt muualla, Similä kertoo.

2. Melonta

joki melonta lappi
Kuvaaja: Karri Kivinen

Lapissa melontakautta säätelevät jäiden lähteminen ja tuleminen. Joka tapauksessa melottavaa riittää paremmin kuin missään muualla Suomessa, olipa kyse viikon mittaisesta melontavaelluksesta Lapin erämaiden ympäröimänä tai nopeasta pyrähdyksestä lähivesillä työpäivän jälkeen.

Kynnys melontaharrastuksen aloittamiseen voi olla korkea, jos aiempaa kokemusta lajista ei ole. Helposti ja edullisesti lajiin pääsee mukaan erilaisten melontaseurojen kautta, mistä löytyy sekä harrastuskavereita että kalustoa käytettäväksi. Yksi Lapin seuroista on Muonion Melojat.

– Koskimelonta haastaa, opettaa ja antaa paikan ylittää itsensä. Ja mikä hienointa, se on aina myös sosiaalista puuhaa melontakavereiden kanssa. Retkimelonta on taas osa isompaa kokonaisuutta, retkeilyä ylipäänsä. Se on luonnossa olemista, siitä nauttimista, oppimista ja siellä virvoittumista. Melonta ja kanootti on tapa pakata retkikamppeet, ja kuljettaa niitä mukana seikkailun edetessä, sanoo Muonion melojien varapuheenjohtaja Karri Kivinen.

3. Suunnistus

Suunnistuskartta Sallatunturi

Polkujuoksutapahtumat ovat vieneet voiton perinteisistä maratoneista, mutta miksi antaisi jonkun toisen valita juostavat polut puolestaan, jos joka tapauksessa pääsee lopulta haluttuun paikkaan?

Suunnistus on elävä harrastus joka puolella Lappia, ja iltarastit liikuttavat satoja paikallisia viikosta toiseen. Esimerkki elävästä suunnistuskulttuurista löytyy Itä-Lapin Sallasta, jossa paikallinen urheiluseura Sallan Karhut järjestää kerran viikossa kesän ja alkusyksyn ajan Karhurasteja. Kolmen kesää sitten uudelleen henkiin puhalletuille Karhurasteille ovat löytäneet paikallisten lisäksi myös alueen matkailijat.

– Suunnistuksessa yhdistyy fyysinen tekeminen luontoelämykseen ja järjen käyttöön. Tai aina ei järkeä ole ihan mukana. Tämä on itsenäisen ihmisen hommaa, mutta suunnistustapahtumissa on mahtava yhteisöllisyys, Sallan Karhujen suunnistusjaoston puheenjohtaja Jussi Seppänen kertoo.

4. Käsityöt

kalannahka kasityot
Kuvaaja: Mirja Kelloniemi

Erilaiset liikuntamuodot eivät tietenkään ole ainoat mahdollisuudet löytää Lapista uusi harrastus. Esimerkiksi Lapin kansalaisopistot järjestävät lukuisia erilaisia käsityökursseja, joilla pääsee tutustumaan kudonnasta ja neulonnasta lähtien aina hopeatöihin ja taontaan. Lapissa käsityöt liittyvät usein tiiviisti esimerkiksi ympäröivään luontoon.

Kemijärven kansalaisopistossa Mirja Kelloniemi opettaa luonnonkosmetiikan lisäksi kalannahan parkitsemista. Kyseessä ei ole mikään hätäisen ihmisen taito, sillä nahan parkkiintumiseen menee kolmesta viiteen viikkoa.

– Kaikessa käsityössä on tyydyttävää nähdä kättensä jälki, ja käsityöt ovatkin hyvinvoinnin lähde. Käsitöiden tekeminen tuntuu olevan kasvussa nuorten parissa, sillä se on erilaista ja rentouttavaa verrattuna nykymaailman jatkuviin ärsykkeisiin, Kelloniemi sanoo.

5. Jääkiekko

Ivalon Tunturi-Kiekko BHL
Tunturi-Kiekko juniorit Barents

Ivalosta löytyy Suomen pohjoisin jääkiekkoseura, Tunturi-Kiekko. Seura ei ehkä ole maan tunnetuin, mutta yksi harvoista jonka joukkue pelaa myös kansainvälistä jääkiekkoliigaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan KHL vaan Barentsin alueella pelattava Barents Hockey League, johon Tunturi-Kiekon harrastejoukkue Tukikepit on osallistunut sen perustamisesta lähtien.

Tukikeppien lisäksi seuralla on edustusjoukkue Lapin alueen III-divisioonassa, naisten harrastejoukkue sekä junioritoimintaa tytöissä ja pojissa. Yhteensä pelaajia on satakunta, ja III-divisioonan joukkue on ainoa edustustason urheilujoukkue Inarin kunnassa.

– Tukikepit on hauskanpitoa ja olemme aina olleet avoimia uusille ihmisille. Naisten harrasteporukassa on innokas ydinporukka, ja he ovat käyneet turnauksissa Ranskassa asti, seuran puheenjohtaja Janne Tervahauta sanoo.

Lapissa pelataan myös alueellista naisten harrastesarjaa ja joissakin kunnissa on myös omia harrastesarjojaan. Esimerkiksi Rovaniemellä aikuisten harrastesarjassa on yli 400 rekisteröityä pelaajaa, joten lajin pariin pääsee aikuisiälläkin ilman pelkoa taklatuksi joutumisesta.

6. Roller Derby

Rovaniemi Roller Derby
Kuvaaja: Saara Karttunen

Nykymuotoinen, Suomessakin pelattava roller derby on saanut alkunsa 2000-luvun alun Teksasissa naisten kehittäessä lajin itselleen. Nykyisin lajin harrastaminen ei katso enää sukupuolta, ja rullaluistimilla pelattava fyysinen ja taktinen joukkuelaji rantautui Rovaniemelle vuonna 2013, kun Rovaniemi Roller Derby perustettiin.

Nyt harrastajia on kolmisenkymmentä, ja seuralle on tärkeää olla syrjinnästä vapaa ja turvallinen paikka lajin harrastajille. Tavoitteena on saada koottua myös miesten joukkue.

– Minua lajissa kiehtoo yhteisöllisyys ja fyysisyys. On mieletön tunne kokea oman kropan pystyvän asioihin, joihin et aiemmin voinut kuvitellakaan pystyvän. Sitä tuntee elävänsä, kun hiki valuu, syke hakkaa ja aivot huristavat taktisia kuvioita. Vaikka olen innostunut muunlaisestakin liikunnasta, ei tuota fiilistä löydy minulle muualta, Rovaniemi Roller Derbyn Jessica Flinck sanoo.

7. Kiipeily

Seinäkiipeily Sodankylä
Kuvaaja: Esa Turunen
Boulderointi Lappi lapin kiipeilijät
Kuvaaja: Aki Hakala

Lappi tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet kiipeilyyn ulkoilmassa ympäri maakuntaa, olipa kyse siirtolohkareista, jääseinistä tai muuten vaan hyvistä kallioseinämistä. Alkuun pääsee kuitenkin helpommin sisätiloissa ohjaajan avustuksella, ja vertaistuen kanssa. Jos ajatus itsensä haastamisesta kiinnostaa, kannattaa katseet suunnata esimerkiksi Sodankylässä toimiviin Lapin Kiipeilijöihin.

Vuonna 2013 perustetulla Lapin Kiipeilijöillä on vuoroja Sodankylän liikuntahallin kiipeilyseinällä, jossa se järjestää kiipeilyn alkeiskursseja. Sulan maan aikaan toiminta ei tietenkään rajoitu vain sisäseinille.

– Laji on hyvin aloittelijaystävällinen koska kehittymisen kiipeilijänä näkee nopeasti erityisesti alussa ja hommaan voi tulla mukaan kaiken ikäiset. Omien taitojen ylärajalla kiipeäminen voi olla turhauttavaa, mutta onnistumiset ovat sitten äärimmäisen palkitsevia, Lapin Kiipeilijöiden puheenjohtaja Antti Kangas sanoo.

8. Jalkapallo

Kolarin Kontio naiset
Kuvaaja: Henna Vaattovaara

Harvassa ovat suomalaiset kunnat, joissa ei jalkapalloa jollakin tavalla pelattaisi, joten mitenkään yllättävänä harrastusvaihtoehtona sitä ei voi tällä listalla pitää. Lajilla toki on todella pitkät perinteet Lapissa Veikkausliigassa asti, mikä näkyy aktiivisuudessa puulaaki- ja harrastesarjoja myöten.

Todella harvassa kuitenkin ovat kunnat, jossa yli 30 prosenttia peruskouluikäisistä on paikallisen jalkapalloseuran toiminnassa mukana. Näin on 3 600 asukkaan Kolarissa, jossa nais- ja tyttöpelaajiakin on yhteensä reilut 80.

Kolarin Kontio onkin vakiinnuttanut vahvan aseman paikallisten nuorten keskuudessa, ja aktiivista toimintaa on myös aikuisissa, niin miesten kuin naistenkin puolella. Naisten joukkue pelaa alueen harrastesarjaa.

– Nykyinen naisten joukkue on saanut alkunsa neljä vuotta sitten, kun silloisten 14-kesäisten tyttöjen joukkuetta ei saatu enää kasaan. Jotta halukkaat tytöt saivat jatkaa harrastuksen parissa, oli heidän ympärilleen löydettävä naisia. Ja sillä tiellä ollaan. Tällä hetkellä palloilun parissa pitää joukkuelajin mukanaan tuoma yhteenkuuluvuus ja sosiaalinen vuorovaikutus, pientä kuntoilua unohtamatta, naisten joukkueen joukkueenjohtaja Johanna Pasma kertoo.