Joulupukki ja Vanilja-tonttu joulupukin Kammarilla

"Joulupukki on mahtava delegoija"

Saimme harvinaisen haastattelun Rovaniemellä Joulupukin Kammarilla työskentelevältä Vanilja-tontulta, jolla on jo kuuden vuoden kokemus Joulupukin avustamisesta. Mutta mitä tonttu itse toivoo lahjaksi ja millainen esimies Joulupukki on? 

Miten pääsee työskentelemään tonttuna vai synnytäänkö tontuksi?

Kyllä tontuksi synnytään, mutta jos itsestään tunnistaa tontun piirteitä, niin tontuksi työskentelemään voi myös hakea. Ja apua tarvitaan, etenkin näin talvi- ja joulusesonkina. Uusia tonttuja otetaan lisää säännöllisesti.

Tontulle tärkeitä ominaisuuksia ei voi lokeroida, sillä tonttuja on aivan joka lähtöön. Jotkut ovat sosiaalisia, toiset taiteellisia ja kolmannet taitavia käsistään. Jotkut tontut ovat vaan erittäin hyviä tarkkailemaan ketkä ovat kiltisti ja ketkä ei.

Tärkein tehtävä täällä Kammarilla on auttaa Joulupukkia kaikkien vieraiden kanssa, joten täällä tontuilla sosiaalisuus tulee tarpeeseen.

Miten olet päätynyt tämänhetkisiin tonttutehtäviisi?

Monen mutkan kautta. Olen kokenut olevani hyvä laulamaan, mutta Joulupukki on kertonut etten olekaan niin hyvä. En siis ole musikaalisesti lahjakas vaan musikaalisesti innokas. Laulan silti yhä aina kunnes pukki sanoo, että nyt voisit olla hiljaa. Siihen ei yleensä kauaa mene.

Sitten olen ollut lahjantekopuolella, mutta lahjat eivät riittäneet ihan siihenkään, mutta olen sitten löytänyt oman hommani tästä puhumisesta. Puhuminen tulee erittäin luontevasti, ja kaikille maailman ihmisille onnistuu small talkit, joten olen jo kuusi vuotta täällä höpöttänyt noille ihmisille.

Mikä on parasta ja vaikeinta tontun työssä?

Parasta on ehdottomasti se, että tapaa ihmisiä ympäri maailmaa ja jokainen päivä on erilainen. Toisaalta kun ihmisiä tulee ympäri maailmaa niin joskus kielimuuri voi nousta todella korkeaksi, etenkin taaperoiden ja koirien kanssa. Jos esimerkiksi ei puhu saksaa niin saksalaiselle koiralle on vaikea kertoa, että vaikkei nyt olekaan herkkuja niin mielelläni olisin sinun kaveri ja haluaisin rapsuttaa. Ne saattaa silti vain haukkua. Olen ylipäätään iloinen, että kuitenkin niin paljon koiria tänne tulee. Toivoisin, että niitä tulisi vielä enemmän, ja koiranpentuja etenkin.

Joulupukki on monessa kodissa vuoden toivotuin vieras, mutta millainen esimies Joulupukki on?

Joulupukki on mahtava delegoija! Meillä on sellainen diili hänen kanssa, että ollaan työkavereita. Joulupukki on ottanut sen kaverin rooli ja meille jää se työ. Hän tapaa tuolla kavereitaan ja ystäviään, ja me tehdään se työ. Mutta ei se meitä haittaa. 

Matkalla tapaamaan Joulupukkia, vieras kävelee valokuvaseinän ohi, jossa on kymmenittäin kuvia Joulupukista eri julkkisten kanssa. Seinältä löytyy niin Suomen Euroviisu-voittaja Lordi kuin Kiinan nykyinen presidenttikin. Tuleeko tonttuväellä mieleen joku julkisuuden henkilö tonttuväellä, jonka tapaaminen olisi jäänyt mieleen?

Ei kyllä tule mieleen ketään erityisesti. Tonttuna on kuitenkin huomannut, että lähes jokaista vierailijaa, oli se sitten koira, vauva, lapsenmielinen tai julkisuuden henkilö, jännittää aina jossain määrin Joulupukin tapaaminen. 

Vanilja-tonttu Joulupukin Kammarilla

Millaiset vierailut ovat jääneet muutoin mieleen?

Monet ihmiset menevät kihloihin Joulupukkia tavatessa! Mieleenpainuvia ovat myös ne, jotka näkevät Joulupukin ensimmäistä kertaa. Se ei ole välttämättä mikään pikkulapsi vaan 70-vuotias nainen, joka itkee onnesta nähdessään ensimmäistä kertaa Joulupukin.

Mitä vinkkejä sinulla on joulupöytään?

Maksalaatikko, kinkku, riisipuuro, lanttulaatikko… Ja yksi hyvä on peruna-bataattilaatikko! Sanoinko jo riisipuuron? Siihen mukaan vielä joku rusina-luumusoppa. Pipareita! Vai sanoinko jo piparit? Suklaata sitten jokaiseen väliin!

Tonttuina olette valmistamassa lahjoja ja autatte Joulupukkia logistiikan kanssa, että lahjat löytävät perille, mutta mitä joululahjatoiveita sinulla itsellesi on?

Yksisarvinen ja oma saari Filippiineiltä. Filippiineillä on noin 7 000 saarta niin uskoisin sieltä yhden liikenevän minulle. Eikä sen tarvitse olla sen isompi kuin että minä ja yksisarviseni mahdumme sinne silloin tällöin. Ihan perustoiveita. Mielelläni en näitä kertoisi eteenpäin, kun sitten moni muukin toivoa samoja asioita. Ajattelisi, että pukki kuitenkin ymmärtäisi minun toivoneen niitä ensimmäisenä, mutta olen kyllä toivonut niitä aika monena vuonna… Ja jos sen saaren saan, niin voihan siihen pientä Airbnb-juttua kehitellä, jotta muutkin sinne pääsevät. 

Teillä Joulupukin Kammarissa joulu on läsnä vuoden jokaisena päivänä. Tulevatko joululaulut korvista ulos?

No ei! Pihallahan joululaulut soivat koko ajan, mutta sisällä on niin paljon ihmisiä, että ei meinaa kuulla edes omia ajatuksiaan.

Mitä vinkkejä sinulla on joulun viettoa varten?

Jos en olisi isoa osaa joulusta täällä Kammarilla niin alottaisin riisipuurolla, ja sitten pitää päästä saunaan. Kannattaa rauhassa viettää aikaa perheen kanssa, ja syyä, ja levätä, ja syyä, ja käydä ulkona, ja syyä. Mutta ei ole muuta pakollista kuin ladata akkuja. Tärkeintä on, että ihmiset rauhoittuisivat ja olisivat kiltisti toisilleen, eivätkä stressaisi kuten muuten koko vuoden.

Suomalaisilla on käsittämätön tapa kerätä hirvittävä määrä stressiä joulusiivouksesta, miten Joulupukki suhtautuu kotien joulusiivouksiin?

Ei Pukki pahastu, jos ei ole tehnyt totaalista joulusiivousta. Joulupukki ennemmin stressaa sitä, ettei ehdi siistimään jälkiään ja että millaisen sotkun on jättänyt jälkeensä. Asia toimii niinkin, että jos ei ole ihan niin viimeisen päälle siistiä Joulupukin saapuessa, niin Pukkikaan ei sitten ole surullinen asiasta, jos ei ehdi täydellisesti jälkiään siivota.