Fatbikella pyöräilyä Rovaniemen Ounasvaaralla
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Paluumuutto Lappiin ja elanto omasta intohimosta

Johannes Perkkiö palasi kotiseudulleen Lappiin, kun miehelle avautui mahdollisuus työskennellä rakkaan harrastuksen, pyöräilyn, parissa.

Voimakkaasti lämmittävä kevätaurinko porottaa sisään suurista ikkunoista. 

— Kyllä kannatti käydä 16 vuotta muualla. On ollut hienoa palata takaisin. Asioita katsoo nyt eri silmin. Laskin koko lapsuuteni Ounasvaaralla Tottorakan rinteitä, mutta tajusin vasta asiakkaita sinne viedessä, kuinka hienot maisemat siellä onkaan, Johannes Perkkiö pohtii rovaniemeläisen hostellin kahvilassa.

Paluumuutosta Rovaniemelle on nyt vajaat kolme vuotta. Perkkiö on läskipyörien vuokraamista ja opastettuja pyöräretkiä tekevän Roll Outdoorsin toinen perustaja ja yksi kolmesta osakkaasta.

Kuuteentoista vuoteen muualla mahtuu muotoilijan opinnot Kuopiossa, josta löytyi myös nykyinen vaimo, muutama talvi Italiassa lumilautailun perässä, töitä Norjassa, majoitusliikkeen pyöritystä Etelä-Ruotsin Kalmarissa ja Norrköpingissä sekä kuusi vuotta Vaasassa mainostoimistoissa.

Toisin kuin aiemmin, nyt työssä yhdistyy omat intohimon kohteet päivätyöhön.

— Mietin pitkään, miten se olisi mahdollista. Puhuin pyöräilyasioista toisen perustajan, Heikin (Stöckell), veljen kanssa, ja hän vinkkasi että meidän kahden kannattaisi olla yhteydessä. Siitä puhelusta ei meinannut tulla loppua, Perkkiö kertaa.

Lappilaisen mentaliteetin kaipaus

Alkuperäinen idea tosin oli, että hommasta saataisiin edes Stöckellille elanto, Perkkiön avustaessa juttua alulleen. Perkkiö nimittäin asui vielä Vaasassa perheineen ja työpaikkakin oli mainostoimistossa. Tosin burnout oli vienyt hänet sairauslomalle.

Kaksikko teki Roll Outdoorsille esityksen Kasvu Openiin, ja palaute oli todella kannustavaa. Perkkiö rohkaisi Stöckeliä tekemään loikan yrittäjäksi. Milloin tulisi toista mahdollisuutta elättää itsensä pyöräilyn parissa, kuului ydinkysymys. Stöckell halusi kuitenkin Perkkiön mukaan kelkkaan.

— Heikki sanoi, että tekee tämän minun kanssani tai etsii jonkun toisen kaverikseen. Hän kysyi minulta samaa asiaa kuin minä aiemmin häneltä, että milloin tulisi toinen mahdollisuus elättää itsensä pyöräilyn parissa.

Perkkiö sanoi miettivänsä asiaa yön yli. Samana iltana kuitenkin puhelinlangat lauloivat Rovaniemelle. Perkkiö oli päättänyt lähtevänsä mukaan, työskennellen alkuajat Vaasasta käsin.

Roll Outdoors oli Perkkiölle myös aito mahdollisuus päästä takaisin Lappiin. Hän oli puhunut paluumuutosta vuosia vaimolleen, mutta asia ei ollut ottanut tulta alleen.

— Vaimokin alkoi ymmärtää burnoutin kohdalla, että jotain tarvitsisi tehdä.

Johanne Perkkiö
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Vaasaan Perkkiö ei missään vaiheessa kotiutunut. Talvet täytti loska, maastopyöräreitit kulkivat tasaisina peltojen reunoja pitkin ja ihmisten kanssa ei löytynyt samaa aallonpituutta. Puuttui se lappilainen leppoisuus, jossa kaupan kassankin kanssa voi jäädä vaihtelemaan kuulumisia.

— Kävimme työkaverin kanssa Oulussa kuvauskeikoilla, ja mietin silloin, että nyt aletaan olla jo aika lähellä sitä pohjoista mentaliteettia, jota kaipasin. Hieman naljaillaan ja ensimmäisenä työpalaveriinkiin tullessa kysytään, että onko saatu kahvia.

Perkkiö toteaa, että täysi toipuminen burnoutista kestää helposti saman ajan kuin uupumuksen rakentaminenkin eli vuosia.

– Yrittäjänä helposti ajaa taas rajoitinta vasten, mutta toisaalta asiaa helpottaa todella paljon työ, jota rakastaa, ja mikä on keskellä luontoa, jota rakastaa ja vielä huikeiden ihmisten ympäröimänä.

Paras paikka maastopyöräilyyn Suomessa

Nyt pyörälenkeillä ei tarvitse enää polkea aidan viertä pellon laidassa. Lähilenkilläkin tarjolla on Ounasvaaran maastot ympäri vuoden, osittain omankin työnpanoksen ansiosta: Roll Outdoords ylläpitää Ounasvaaran lisäksi myös Mäntyvaaran talvipyöräilyreittiä, jonka avajaisia vietettiin maaliskuussa 2019.

Lähialueilta löytyy talvisin pyöräiltävää esimerkiksi Ylläkseltä ja Syötteeltä. Vaikka talvireitit ovat kehittyneet viimeisten vuosien aikana suurin harppauksin, avautuu kesäisin ja syksyisin Lapissa mieletön reittivalikoima.

— Kansallispuistoja ylläpitävä Metsähallitus on ymmärtänyt, että maastopyöräily elää uutta nousuaan. Reittejä on avattu kansallispuistoihin, ja mekin laajennamme toimintaamme kesällä 2019 Kiilopäälle Urho Kekkosen kansallispuistoon. Siellä on Suomen hienoimmat kesäpyöräilymahdolisuudet, ja aloittelijoillekin sopivia pitkiä reittejä.

Reittien määrä ei kuitenkaan ole se tekijä, joka erottaa Lapin maastopyöräilymahdollisuudet muusta Suomesta.

— Tunturimaisemat ja erämaat vanhoine metsineen ovat sellaisia, joita ei muualta Suomesta löydy. Kansallispuistoissa on täällä ihan mielettömiä juttuja avotuntureista vanhoihin metsiin ja on oikeasti tilaa mennä korpeen.