patikoija Utsjoella
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Toteamuksia, jotka eivät osu maaliin Lapissa

Suomen puhekielessä on lukuisia lausahduksia ja sanontoja, jotka ovat kaikille tuttuja. Osa niistä kuulostaa ainakin Mun Lapin mielestä Lapissa hieman erikoisilta, eivätkä ne oikein osu maaliin täällä pohjoisessa. Kokosimme kuusi esimerkkiä.

1) ”No tämä nyt vaan on tällainen…”

Kyllä on hyvä kun on juuri tällainen ja on vähän enemmänkin, ja siihen vielä hieman Lapin lisää päälle!

2) ”Suomi mainittu, torilla tavataan!”

Jos Lapissa lähdettäisiin torille joka kerta, kun joku meidät ulkomailla muistaa mediassa mainita, ei täällä ehtisi tekemään muuta kuin suhaamaan kuin kodin ja torin väliä. Toisinaan tori tosin on niin kaukana, ettei sinne ehdi edes kahdeksan vuoden välein, kun jääkiekon maailmanmestaruus osuu kohdille!

3) ”Suomi on saari”

Tämä Etelä-Suomesta tuttu sanonta, ettei Suomesta voi lähteä lomalle kuin laivalla tai lentäen näyttäytyy Lapissa hieman erikoisessa valossa. Jos kotimaan maisemat kyllästyttävät, ei ole matka eikä mikään lähteä joen yli Ruotsiin, jäämeren rannoille Norjaan tai Venäjälle Murmanskiin ihmettelemään suurkaupunkielämää.

Jos asemapaikka on esimerkiksi Rovaniemellä, on Ruotsiin alle sadan kilometrin ajomatka ja 300 000 asukkaan Murmanskiin lyhyempi matka kuin Tampereelle. Lyhimmillään Suomesta käsin Jäämeren rannalle on reilut 30 kilometriä!

4) ”Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen”

No, täällä se on paikoin ihan oikeasti aika lyhyt ja vähäluminen.

5) ”Pitäkää tunkkinne!”

Tunkki on hyvä olla autossa aina mukana, jos sitä sattuu tarvitsemaan tien päällä tilanteen ollessa päällä. Toisin sanottuna lausahdus ”pitäkää tunkkinne” voikin olla näillä leveysasteilla ihan ystävällinen muistutus vaan siitä, että pitäkää huolta itsestänne myös tien päällä!

Mun Lappi ei kuitenkaan suosittele lausahduksen huutelua ihan jokaiselle puolitutulle.

6) ”Ei tartte auttaa”

Tämä hieman passiivis-aggressiivinen lausahdus kääntyy Lapissa usein niin päin, että ”tarttisi hieman auttaa”. Toisin sanottuna, Lapissa on ihan hyväksyttävää pyytää apua. Kanssaihmisetkin ymmärtävät, että täällä tulee joskus vastaan sellaisia tilanteita, joissa apua tarvitsee.