Skabmagovat-elokuvafestivaalin apulaistuottaja saamelaiskäräjien 1. varapuheenjohtaja Anni Koivisto
Kuvaaja: Anna Ruohonen

Mun Lappi -podcast osa 5: Anni Koivisto

Mun Lappi -podcastin viidennessä jaksossa elämästä Lapissa on keskustelemassa Anni Koivisto, joka palasi Helsingin Kalliosta Saamenmaalle laina-Hiacella.

Jos soitin ei näy selaimellasi, voit kuunnella jakson suoraan Spotifyssa!

Helsingissä asui joukko Anni Koiviston ystäviä, sieltä löytyi parhaat kasvisravintolat ja mielenkiintoinen työ sosiaalipoliittisena asiantuntijana Suomen Lukiolaisten Liitossa. Siitä huolimatta paluu lomien jälkeen Utsjoelta lapsuudenperheen luota takaisin Kallioon tuntui kerta kerran jälkeen vaikeammalta.

Lokakuussa 2019 Koivisto lopulta pakkasi tavaransa miesystävänsä kaverin Hiaceen ja aloitti matkan takaisin pohjoiseen.

– En lopulta näe, että voisin olla muuallakaan. Täällä on perhe, kulttuuriympäristö ja kieli, hän luettelee.

Pohjoissaamea äidinkielenään puhuva Koivisto haluaa, että myös hänen mahdolliset tulevat lapsensa saisivat kasvaa ympäristössä, jossa puhutaan heidän äidinkieltään.

Paluu on tuntunut hyvältä. Koivisto työllistyi aluksi elokuvafestivaali Skábmagovatin määräaikaiseksi apulaistuottajaksi. Työmarkkinat pohjoissaamea puhuvalle tulevalle sosionomille ovat Ylä-Lapissa jatkossakin turvatut.

Vaikka paluu on tuonut levollisuuden, Koivisto huomaa välillä ärsyyntyvänsä Lappia koskevista romanttisista mielikuvista.

– Ajatellaan, että elämä täällä on vain leppoisaa. Maataan mättäällä ja katsellaan revontulia, hän karrikoi.

Sen sijaan arki vaatii usein sisua. Pitkät etäisyydet, vähäiset palvelut ja esimerkiksi lumityöt ja pakkaset vaativat vaivannäköä ja luovuutta.

Vaikka palvelut joiltakin osin ovat niukkoja, on kulttuurielämä esimerkiksi Annin työskentelypaikkakunnalla Inarissa poikkeuksellisen vilkasta: erilaisten festivaalien lisäksi kylässä on tarjolla esimerkiksi laadukasta livemusiikkia ravintola Papanassa.

Annia työllistää pohjoisessa myös luottamustoimet. Hän on valtuutettuna Utsjoen kunnanhallituksessa sekä tuore saamelaiskäräjien 1. varapuheenjohtaja. Politiikasta kiinnostunut Anni toivoo, että hän pystyy tekemään jatkossakin merkityksellisiä asioita elämässään: on se sitten pohjoissaamen kielen ja kulttuurin perinteen siirtämistä sukupolvelta toiselle tai poliittiseen päätöksentekoon osallistumista.

– Toivon, että voin tehdä tärkeitä asioita työkseni. Vaikka elän täällä, olla niin, että maailma on saavutettavissa.

Löydä kaikki ilmestyneet podcast-jaksot tästä linkistä!