Vapaalasku vinkit Antte
Kuvaaja: Kota Collective

8 vinkkiä vapaalaskuun Lapissa

Neljä vapaalaskusta elävää ja hengittävää lappilaista jakaa vinkkinsä takamaastoihin.

Vapaalasku eli laskettelu rinteiden ulkopuolella on kasvattanut suosiotaan nopeasti viimeisen kymmenen vuoden aikana ympäri maailmaa, niin myös Lapissa. Ennen lähes autioilla tuntureilla tavataan nykyisin porojen lisäksi yhä useammin myös laskettelijoita, lumilautailijoita ja lumisurffareita. Suosioon on monia syitä: välineiden kehittyminen, tiedon lisääntyminen, luonnon rauhan kaipuu, koskemattoman lumen ja haastavampien laskujen viehätys sekä ulkoilmakulttuurin suosion nousu. Ihmiset kaipaavat aitoja luontokokemuksia ja mikäpä olisi parempaa kuin itse kiivetyt ja hikoillut puuterikäännökset hienossa talvimaisemassa? Resepti on vastustamaton kaikille seikkailunhaluisille laskijoille.

Vapaalaskuseikkailut tuovat myös ihmisiä yhteen, vaikka ne toteutetaankin usein pienessä porukassa. Kokemukset villissä ja jännittävässä luonnossa ovat omiaan luomaan yhteenkuuluvuuden tunnetta ja uusia ystäviä löytyy tuntureilta helposti. Kertomuksia omista seikkailuista jaetaan mielellään ja ne leviävät nopeasti kasvavassa vapaalaskuyhteisössä. Parhaat laskut ja lumet päätyvät nopeasti sosiaaliseen mediaan herättämään muiden mielenkiinnon. Tarkkaa paikkaa ei kuitenkaan usein paljasteta. Pieni salaperäisyys ja etsimisen sekä löytämisen ilo ovat iso osa lajin viehätystä. Vapaalaskuseikkailut uusille alueille ovat kuin pieniä löytöretkiä.

Takamaastoihin ei ole koskaan hyvä lähteä yksin, sillä hädän sattuessa apu on kaukana. Retkille on mukavin ja helpoin lähteä tutussa seurassa. Luotettava laskukumppani on myös reissun tärkein turvallisuustekijä. Kasvava yhteisö lisää turvallisuutta. Lumiolosuhteista, varsinkin lumivyöryvaarasta, tieto leviää nopeasti. Riskialttiissa harrastuksessa kaikki haluavat auttaa toisiaan ja kertoa mahdollisista vaaroista sekä antaa vinkkejä. Vapaalaskun opettelussa kokeneempien neuvot ovat kullan arvoisia niin paikkojen, varusteiden kuin olosuhteidenkin suhteen.

Laskettelu Lapissa Antti Autti
Kuvaaja: Kota Collective

Antti Autti, ammattilumilautailija, IG: @anttiautti

1. Lempipaikkani Lapissa on Pikkukuru Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Se vaatii paljon lunta, mutta oikeissa olosuhteissa se on ihan maailman luokan vapaalaskuspotti. Pikkukuru on myös monipuolinen. Sieltä löytyy lyhyempiä tiukempia ja jyrkempiä laskuja tai pidempiä mukavia kruisailuja metsän siimekseen.

Lapissa laskettelu pikkukuru
Kuvaaja: Kota Collective
Vapaalasku Lappi Antti Autti
Kuvaaja: Kota Collective

2. Tarkkaile tuulta. Lapin tuntureilla tulee usein paljon ja lumi liikkuu. Tunturin toisella puolella voi olla kivet näkyvissä ja toisella puolella monta metriä lunta. Opettele tarkkailemaan ja lukemaan tuulia niin pehmeätä lunta voi löytyä vielä viikkojenkin jälkeen edellisestä sateesta.

Vinkit vapaalaskuun Antte Lauhamaa
Kuvaaja: Kota Collective

Antte Lauhamaa, vapaalaskija, telemark- ja alppisukset, lumisurffi. IG: @anttelauhamaa

3. Lempipaikkani on Kesänkitunturi Ylläksellä. Sieltä löytyy monipuolista laskua kaikilla keleillä kaikentasoisille laskijoille. Ja se on helposti saavutettavissa. Tunturi-Lappi on mielestäni kokonaisuudessaan ainutlaatuinen alue. Laskut ovat pidempiä ja aava tunturimaisema on uskomattoman hieno.

Vapaalasku Lapissa Antte
Kuvaaja: Kota Collective
Vapaalasku Lappi Antte
Kuvaaja: Kota Collective
Laskettelu Antte Lauhamaa
Kuvaaja: Kota Collective

4. Turvallisuus ensin ja aina mukana. Ennen vapaalaskuretkelle lähtöä kannattaa aina tsekata sää- ja lumivyöryennuste. Ilmatieteenlaitoksen sivuilta löytyy Lapin alueen yleinen lumivyöryennuste ja esim. Ylläksen hiihtokeskus tekee vielä tarkempaa alueellista ennustetta. Peruslumiturvallisuusvälineiden (piipperi, lapio ja sondi) lisäksi puhelimeen kannattaa myös ladata 112 – sovellus, jolloin onnettomuuden sattuessa pelastajat löytävät varmasti oikeaan paikkaan mahdollisimman nopeasti.

Lappi vapaalasku Merle
Kuvaaja: Kota Collective

Merle Soppela, vapaalaskija, sukset. IG: @merlesoppela

5. Lempivapaalaskualueeni on Pyhä-Luoston kansallispuiston Pyhän puoleinen tunturijono, jonka tunturit tunnetaan myös numeroilla ykkösestä vitoseen. Se on monipuolinen ja iso alue, johon on mahdollista tehdä monenlaisia retkiä ja laskea hyviä laskuja. Alueella on myös paljon kivoja laavuja, joissa on mukava pitää taukoja tai jopa yöpyä.

Vapaalasku vinkit Merle
Kuvaaja: Kota Collective
Laskettelu Lappi Merle
Kuvaaja: Kota Collective

6. Oikea vaatetus takaa mukavan reissun. Suosin kerrospukeutumista (aluskerrasto, lämpökerrasto ja kuoriasu), koska kerrastoja muokkaamalla se sopii keliin kuin keliin. Laatuun kannattaa panostaa, koska hyvät vaatteet kestävät vuosia. Minulla aina mukana myös vaihtohanskat, -pipo ja -paita, jotka voi vaihtaa kuiviin ja lämpimiin kiipeämisen jälkeen. Kannattaa pakata mukaan myös kevyt taukotakki (ohut untuvatakki). Tauoilla ja tunturin laella tulee nopeasti kylmä!

Vapaalasku Lappi Leutolan vinkit
Kuvaaja: Kota Collective

Jan Erik Leutola, lumisurffari ja lautojen sheippaaja. IG: @ilahuboards

7. Lempisurffauspaikkani löytyvät Luoston tuntureiden alueelta. Oikeastaan koko tunturi jono Yli-Luostolta aina Luoston hiihtokeskukseen asti on täynnä monipuolista laskettavaa moneen eri ilmansuuntaan, jolloin voi valita laskut lumien ja valon mukaan. Alueella on myös usein todella paljon lunta.

Laskettelu Lapissa Jan Erik Leutola
Kuvaaja: Kota Collective

8. Kannattaa kokeilla erilaisia laskuvälineitä. Esimerkiksi lumisurffeja on monen mallisia ja kaikki käyttäytyvät vähän eri tavalla. Eri muotoisilla laskuvälineillä saa laskuista heti uuden fiiliksen ja lyhyet lähimäetkin muuttuvat todella hauskoiksi. Kannattaa katsella maastokartoista potentiaalisia muotoja tuntureissa ja lähtee vaan kokeilemaan. Aina tarvitse lähteä edes kauas laskemaan! Se on lähimatkailua parhaimmillaan. Katso vinkit lähimaastojen laskupaikoille täältä.