Lumisurffausta Luostolla
Kuvaaja: Jani Kärppä

Laskijan ja lumisurffaajan Lappi

Rovaniemeltä ei löydy Lapin korkeimpia tuntureita, mutta löytyy Lapin pääkaupungista silti laskettavaa muualtakin kuin Ounasvaaran hiihtokeskuksesta.

Rovaniemi on kuitenkin portti Lapin laskumahdollisuuksiin. Arctic Weekendin tekijät kertovat omat suosikkipaikkansa, minne Rovaniemeltä pääsee piipahtamaan päiväretkellä.

Jan Leutola / ILAHU: Luosto

Eräs suosikkipaikoista on Luostotunturin alue monimuotoisineen laskupaikkoineen.

Reilun tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä sijaitseva Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoaa kirjavan kattauksen lumisurffaukseen soveltuvia vapaalaskupaikkoja niin pohjois- kuin eteläpuolen rinteillä. Avarat kangaspohjametsiköt ja kivirakkapohjaiset pohjoisrinteet Yli-Luostolta Keski-Luostolle, aina Luostonlomalle saakka, haastavat välillä kokeneetkin laskijat ja tarjoavat dopamiinivirtaa myös aloitteville vapaalaskun ystäville. Alue on laaja, joten on hyvä varata mukaan tarpeeksi evästä sekä juomaa päivän ekskursiolle.

Erityistä varovaisuutta ja lumiturvallisuusoppeja tulee vaalia lumivyöryalttiissa Perheluoston pohjoispuolen rakkakivikossa.

Arto Majava: Syväsenvaara & Pöyliövaara

Aivan Rovaniemen lähialueiltakin löytyy paljon vaarojen kupeita missä laskemaan pääsee hyvin.

Esimerkiksi aivan muutaman kilometrin päässä keskustasta Syväsenvaarassa voi vähän jo laskea. Vaaran päältä näkyy hienosti kaupunki ja sen avokallioisessa maastossa puitakaan ei ole liiaksi.

Syväsenvaaraa jyrkempää laskua löytyy Pöyliövaaraan vanhan hyppyrimäen lähettyviltä, jossa odottaa mättäältä toiselle -tyylistä haastavaa laskua alas kohti Kemijoen itäpuolentietä ja Kemijokea

Mäkeen pääsemiseksi ei aina tarvita niitä korkeimpia tuntureita. Mistä hyvä laskupäivä sitten koostuu ilman isoja mäkiä? Ainakin itselle hyvä laskuseura on kaikista parasta varsinkin näissä pienimmissä laskupaikoissa porukan hyvän hengen korostuessa.

Itsellä on onni, että voin hymyssä suin laittaa monot jalkaan, napata sukset varastosta olalle, kävellä Kemijoen rantaan, napsauttaa sukset jalkaan ja nousta nousukarvoilla Pullinpuolelta kohti Ounasvaaraa. Mäki on mitä on, mutta nautin siitä täysin rinnoin.

Vapaalasku Rovaniemellä
Kuvaaja: Arto Majava

Ville Puominen: Levi

Tykkään käydä Rovaniemeltä Levillä laskemassa, koska se on niin monipuolinen tunturi. Sieltä löytyy paljon hyviä ja erilaisia rinteitä, ja monesti on mukavaa vain kruisailla ympäri tunturia!

Harva on varmaankaan tajunnut, kuinka hyvää vapaalaskua ja puuteria Levillä parhaimmillaan pääsee laskemaan. Tunturin laajuuden takia jostain löytyy aina hyvää, koskematonta lunta. Esimerkiksi kondolin ympärillä olevat metsät ovat hyvällä lumella aivan täydellistä laskua.

Uusi Levi South Park on oma suosikkiparkki. Se on todella pitkä ja monipuolinen, mitä on mukava laskea sen erilaisuuden takia. Myös sen pituus tuo siihen fiilistä. Kun saat laskiessa hyvän flown päälle, se vain jatkuu ja jatkuu! Parkki on myös aina hyvässä kunnossa. On todella tärkeää, että tiedät parkissa homman toimivan, kun lähet Rollosta käymään siellä päiväreissulla!

Lumilautailija pressi Levi
Kuvaaja: Lasse Salakari

Simo Vilhunen: Rovaniemen hiekkakuopat

Viime vuosina olen ollut innoissani lumisurffauksesta, eli ilman siteitä tapahtuvasta lumilautailusta. Yksi lumisurffin parhaita puolia on se, että pienistä rinteistä saa isosti irti. Hyppää laudalle. Laske alas. Kävele ylös. Tee uudestaan. Mikä tahansa mäki kelpaa. Hiekkakuopat, joita Rovaniemellä löytää esimerkiksi Mäntyvaarasta ja Oikaraisesta, ovat oivia paikkoja käydä vaikka pikaisella sessiolla töiden jälkeen. Kaamoksen aikaan tehokas otsalamppu helpottaa asiaa.
Lumisurffausta Oikaraisissa