Jaakko Laitinen & Väärä raha
Kuvaaja: Tomi Palsa

Mun Lappi: Jaakko Laitinen

Lappilaisia ja balkanilaisia rytmejä yhdistelevä Jaakko Laitinen & Väärä Raha -orkesterin rovaniemeläislähtöinen nokkamies Jaakko Laitinen kertoo kolmesta tärkeästä asiasta Lapissa.

Omien sanojensa mukaan lapland-balkania soittava Jaakko Laitinen & Väärä Raha -orkesteri yhdistää musiikissaan balkanin mustalaisrytmejä, venäläistä romantiikkaa ja suomalaista vanhan koulukunnan iskelmää sekä Lapin eksotiikkaa. Orkesteri on soittanut vuosien aikana yli 20 maassa ja on tullut kotimaassakin tunnetuksi verrattomana liveorkesterina.

Vaikka jäsenistö asuukin nyt Etelä-Suomessa, on orkesterin juuret vahvasti Lapissa. Laulaja Jaakko Laitinen kertoo Mun Lappi -sarjassa kolmesta hänelle merkittävästä asiasta Lapissa.

1) Hiljaisuus-festivaali Kittilän Kaukosessa

Olen ollut Hiljaisuus-festivaaleilla Kittilän Kaukosessa esiintymässä ja pyörimässä muutenkin pariin kertaan. Siellä on vähän samanlaista tunnelmaa kuin Midnight Sun Film Festivaleilla Sodankylässä, kun ollaan suuresta maailmasta erillään pienessä kylässä joka täyttyy taiteesta. Kaukosessa on mahtavat puitteet, kylä ja ihmiset.

Tiimi on valinnut Hiljaisuus-festivaaleille joka kerta tosi hienoja ja outoja juttuja. Festivaaleilla altistuu sellaisille taidejutuille, joita ei itse muuten harrasta kuten akrobatialle, sirkukselle, äänitaiteelle ja taikureille. On myös mukava mennä katsomaan jonkun henkilön kuratoimaa ohjelmaa.

Kun kaikki tapahtuu Kaukosen kylässä, niin siellä voi pyöriä omassa mikrokosmoksessaan. Monet hyvät keskustelut on tullut käytyä keskiyön auringossa Ounasjoen rannalla.

2) Inarin Papana-baari

Inarin PaPaNa-baari on tosi kovan meiningin paikka! Ollaan käyty siellä viiden vuoden ajan aina yhdestä kahteen kertaan vuodessa, ja sinne kyllä mielellään palaa takaisin. Meiningin kovuus yllätti jo ensimmäisellä kerralla, ja paikan väkilukuun suhteutettuna se on todella kulttuurimyönteinen, kovameininkinen ja hyvä paikka.

Papanassa käy paljon paikallisia, ja meininki on aina tosi hyvä. Yleisöä ei tarvitse lämmitellä kuten jäyhiä eteläsuomalaisia, vaan se on selvä peli alusta alkaen. Bändi ja yleisö osaavat molemmat nautiskella.

Helsingissä tarvitsisi olla Lady Gaga pyöräilevän karhun kanssa, että ihmiset hämmästyy, kun on niin paljon tarjontaa. Lapissa, ja varsinkin Inarissa, yleisö lähtee muutenkin nopeammin mukaan tunnelmaan.

3) Joet Rovaniemen keskustassa

Pitää jotain nostaa esiin vanhasta kotikaupungistakin! Ounasjoki ja Kemijoki Rovaniemen keskustassa ja sen tuntumassa ovat mahtavia, kun pääsee uimaan tai vaikka kesärafla Saunaan. Ounaskosken rannalla Valdemarissa ja joella Kemijoen Helmellä on tullut soitettua myös monta keikkaa. Toivottavasti saadaan taas aikataulut pian natsaamaan.

Monet Lapin asiat, kuten isot joet olivat pitkään itsestäänselvyyksiä. Nyt kun on asunut etelässä ja ulkomailla niin kaikki näyttää itsellekin ihmeelliseltä, mutta samalla muistuttaa omista juurista ja lapsuudesta.

Katso alta Jaakko Laitinen & Väärä Raha -orkesterin musiikkivideo “I tåget finns en restaurangvagn”!

Jaakko Laitisen ja Väärän Rahan musiikkivideo