Pellolainen Suvi Valli
Kuvaaja: Anna Ruohonen

Mun Lappi -podcast osa 6: Suvi Valli

Mullistus elämässä toi Suvi Vallin takaisin Lappiin. Kuuntele podcast-sarjan kuudes osa!

Jos soitin ei näy selaimellasi, klikkaa tästä itsesi suoraan Spotifyhin kuuntelemaan jakso.

Hirsitalon runko Pellon Orajärvellä antaa kenties aavistuksen tulevaisuudesta. Suvi Vallin mummolan pihalle nousseesta kehikosta valmistuu uusi koti Suville, hänen miehelleen Esalle ja heidän tyttärilleen Ronjalle ja Riialle.

Vallin perheen elämä mullistui muutama vuosi sitten, jolloin perhe vielä asui Oulussa. Valli sairastui home- ja kemikaaliyliherkkyyteen, joka laittoi punnitsemaan uudelleen kaikki elämän arvot.

Kiireinen elämä kaupungissa sai vaihtua arkeen maaseudulla kotikylässä, jonne Vallin perhe muutti syksyllä 2019. Uuden talon valmistumista odottaessaan perhe asuu Suvin vanhempien talossa.

Suvin mies valmistautui kulkemaan aluksi Pellosta entisessä työpaikassaan Oulussa, mutta hän saikin työpaikan Pellopuun myyntisihteerinä ja kulkeminen jäi yhteen viikkoon. Ylipäätään Suvi hämmästyi siitä, kuinka hyvin alueella oli tarjolla työpaikkoja. Hoitoalalla työntekijöistä on jopa pulaa.

Suvi työskenteli ennen äitiyslomalle jäämistään lähihoitajana, mutta hän on tällä hetkellä tyytyväinen kotiäitinä. Tulevaisuuden tavoitteena on elää uudessa kodissaan mahdollisimman omavaraista elämää. Oman kasvimaan lisäksi tarkoituksena on hyödyntää ympäröivästä luonnosta saatava sato.

– Haaveenani on, että elämä pyörisi omassa kylässä ja pihapiirissä, Suvi kertoo.

Perhe aikoo hankkia muun muassa kanoja. Kenties jonain päivänä toteutuu myös unelma omasta hevosesta.

Pellossa eläminen onnistuu Vallin perheeltä edullisemmin kuin kaupungissa. Myös elämisen rytmi on eri. Leppoisuuden lisäksi väylänvarren elämää ja ihmisiä kuvaa Suvin mukaan vieraanvaraisuus ja sydämellisyys. Elämä on turvallista ja välitöntä.

Vallin perheen lisäksi Pellon vahvuudet ovat huomanneet myös muut, sillä Pello kääntyi viime vuonna pitkästä aikaa muuttovoittokunnaksi. Suvin mielestä keskittymiselle suuriin keskuksiin on jo näkyvissä vastaliikehdintää. Yhä useampia ihmisiä kiinnostaa muun muassa omavarainen elämäntapa sekä yhteisöllisyys.

– Uskon vahvasti siihen, että erilaiset arvot nousevat.

Täältä löydät kuunneltavaksi kaikki podcast-sarjan jaksot!