Kirkkotuvat Utsjoella
Kuvaaja: Terhi Tuovinen | Lapin materiaalipankki

Lapissa katto tuntuu kevyemmältä pään päällä

Mitä sinä tekisit, jos sinulla olisi 200 euroa enemmän rahaa käytettävissäsi kuukaudessa?

Kysymykseen on luultavasti yhtä monta vastausta kuin vastaajaakin. Joku kulkisi joskus enemmän erämaassa kuin työmaalla, joku hakisi joskus lähikahvilasta yhden mustikkalattekupillisen enemmän. Joku päivittäisi autonsa, joku ei tekisi yhtään mitään.

Ja mistä tuollaisen säästön edes saisi aikaan? Tähänkin vastauksia löytyy varmasti useampia, mutta yhtä suosittelemme erityisesti – kokeilepa muuttoa Lappiin. Tässä yksi perustelu sille, miksi katto pään päällä vaan tuntuu kevyemmältä pohjoisessa.

Usean suurin kuukausittainen kuluerä on asunto. Vuokra, vastike tai laina, vesi- ja sähkölaskusta puhumattakaan syövät helposti satoja euroja kerralla, usein kaksitoista kertaa vuodessa.

Palvelualojen ammattiliitto PAM vertaili hiljattain muutaman ammattiryhmän edustajan vuokraan kuluvaa osuutta näiden bruttopalkasta. Vuonna 2015 pääkaupunkiseudulla asuvan siivoojan keskimääräisestä bruttopalkasta kului vuokraan noin 45 prosenttia, koko maassakin keskimäärin 33 prosenttia. Helsingin kupeessa työskentelevän tarjoilijan palkasta vastaava osuus oli 36 prosenttia, koko maassa keskimäärin 28 prosenttia. Lapissa luvut ovat hieman lempeämpiä. PAM:in selvityksessä Lapissa siivooja käytti palkastaan noin 26 prosenttia vuokraan, tarjoilija taas noin 22 prosenttia.

Kokoaikaista työtä tekevän tarjoilijan keskimääräisestä kuukausipalkasta kuluu Lapissa vuokraan noin 23 prosenttia, kokin, keittäjän tai kylmäkön taas 24, kassanhoitajan kuten kaupan kassahenkilökunnan 25, myyjän taas noin 23 prosenttia. Nämä ovat kaikki alle valtakunnallisen keskiarvon.

Tilastokeskuksen tiedoista selviää, että näiden ammattikuntien kuukausipalkat ovat varsin samankaltaisia, oltiin sitten Uudellamaalla, Etelä-Savossa tai Lapissa. Sen pienen eron ja pohjoisen kevyemmän katon paino piilee asumisen hinnassa.

Vuonna 2016 vapaarahoitteisen kaksion neliöhinta oli Suomessa keskimäärin 10,84 euroa, Lapissa puolestaan 10,39 euroa. Eroa niin vapaarahoitteisten kuin ARA-asuntojenkin kohdalla tietenkin löytyy niin maakuntien sisältä, kaupunginosista kuin vierekkäisten taloyhtiöidenkin sisältä. Kuitenkin, kun Lapissa yksinasuva maksaa 50-neliöisestä esimerkkikaksiostaan keskimäärin sen 520 euroa, kustantaisi samansuuruinen asunto Pirkanmaalla noin 610 euroa, Uudellamaalla liki 810 euroa ja pääkaupunkiseudulla vieläkin enemmän.

Ja kun kuukaudessa vuokrassa säästää 200 euroa, tekee se huonommallakin päässälaskutaidolla viidessä vuodessa 12 000 euroa. Sehän sopisi esimerkiksi asunnon käsirahaksi.

Vuokrakaksion hinta Lapissa

Etuovi.comissa myynnissä olevien omakotitalojen neliöhinta oli Rovaniemellä lokakuussa 2018 1541 euroa. Helsingissä vastaava summa oli samaan aikaan 3533 euroa, Tampereella 2383 euroa, Oulussa puolestaan 1627 euroa neliöltä. Ja jos Lapissa kaupungin syke tai omakotitaloasuminen eivät houkuttele, löytyy Lapista neliöitä huomattavasti edullisemminkin, eikä säästää tarvitse edes viittä vuotta, jotta käsiraha sopivaan kotiin on koossa!

Omaa kotia etsiessä vastaan saattaa tullakin valinnanvaikeus. Täällä päin nimittäin riittää lääniä, mistä valita. Saunasta poistuessa on pohjoisessa hyvin tilaa pohtia, että sijaitsiko se terassille päin osoittava naapurin ikkuna sittenkin naapuritunturin vai siitä seuraavan mäen takana.

Omakotitalojen myyntihinnat Rovaniemellä ja muualla Suomessa

Liki koko Lapissa nimittäin myös asutaan valtakunnan keskiarvoa väljemmin. Suomessa oli vuonna 2017 keskimäärin 40,5 neliötä per asuja. Alle keskiarvon ovat lappilaisista kunnista ja kaupungeista vain Ranua (40,2 neliötä/asuja) ja Rovaniemi (40 neliötä/asuja), kaikissa muissa asutaan tilavammin kuin Suomessa keskimäärin. Tilavimmin Lapissa asuu pellolainen, jolla on käytössään keskimäärin 49,3 neliötä.

Vertailun vuoksi: helsinkiläisellä neliöitä on käytettävissään keskimäärin 34 kappaletta, tamperelaisella 36,9 ja oululaisella puolestaan 38,7.

Asuinneliöt Lapissa ja Pellossa per asukas

Joku saattaisi tietenkin sanoa, että pelkkien eurojen, neliöhintojen ja palkkakuittien tuijottelulla ei oikeasta elämästä saa selville mitään. Elämänlaatu on piilossa siellä jossain työpäivien ja kotimatkojen välissä, jokaisen omien arvojen ja mielitekojen muovaamana. Kahden neliömetrin ero asumisessa ei ratkaise mitään, sillä koti on kuitenkin siellä missä tuntuu kotoisimmalta.

Ja edellä mainitulla tavalla pohtivat ovatkin aivan oikeassa. Elämänlaadulle ei voi edes laskea hintaa, ei edes Savukosken rauhalliselle elämänrytmille, työpäivän jälkeisille retkille tunturissa tai tunturiluonnon mieltä rauhoittavalle vaikutukselle.

P.S.

Jos koet tarvitsevasi vielä lisävakuutteluja siitä, että Lappiin muuttaminen kannattaa, lue Jonna Saaren blogikirjoitus 8 syytä asua Lapissa. Sen sijaan, jos haluat hillitä esimerkiksi puolisosi hinkua pohjoiseen, voit vinkata hänelle Jussi Leinosen blogikirjoituksesta 5 syytä olla muuttamatta Lappiin!