Luontokartoittaja Pia Kangas
Kuvaaja: Anna Ruohonen

Mun Lappi -podcast osa 3: Pia Kangas – Luontokartoittaja rauhoittuu joogaamalla

Kemijärveläinen Pia Kangas on kulkenut joogaretriiteillä ympäri Aasiaa. Nyt hän vetää joogakursseja kotinsa vieressä Pyhätunturilla.

Jos soitin ei näy selaimellasi, klikkaa tästä kuunteleman Pian haastattelu!

Jooga sopii Pia Kankaan mielestä Lappiin erinomaisesti, sillä ympärillä on hiljaisuutta ja puhdas luonto. Läsnäoloon on helppo keskittyä. Se myös yhdistää Pian kahta yritystä. Hän työskentelee luontokartoittajana Luontoselvitys Kangas Oy:ssä ja joogaohjaajana yrityksessään Pyhäjooga.

– Molemmissa töissä joudun olemaan koko ajan läsnä siinä tilanteessa. Luontokohteissa seuraan karttaa ja havainnoin ympäristöä, joogassa tarkkailen ihmisiä.

Pian ja aviopuoliso Mikko Parviaisen hirsitalo Pyhätunturin kupeessa valmistui vuonna 2013. Se sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä Pian lapsuudenkodista Pelkosenniemen Kairalan kylässä. Kun Pia aikoinaan muutti kotoaan opiskelemaan, hän päätti, ettei palaa takaisin. Sitten luontoala veti puoleensa. Nopeasti kävi selväksi, että nimenomaan pohjoisessa olisi tarjolla parhaita työskentelykohteita.

Sitten metsätalousinsinööriksi valmistunut Mikko työllistyi Savukoskelle. Muuttopäätös oli selvä.

– Pyhätunturi tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Tämä oli kotiinpäin, mutta ei kotiin kuitenkaan. Täällä on ainutlatuinen luonto ja mahtavat harrastusmahdollisuudet.

Täydellinen latuverkosto lähtee parinkymmenen metrin päästä pariskunnan ulko-ovelta. Sulan maan aikana samoissa metsissä kulkee upea polkujen verkosto. Talvisin Pia hiihtää ja kesäisin hän polkujuoksee perheen koirien kanssa. Vapaa-ajalla Pia nauttii valmiista reiteistä, joita hänen työssään ei ole tarjolla.

– Polkujuoksu on sopivan nopeaa. Siinä ei tarvitse lähteä rämpimään mihinkään

Luontokartoittajan työssä Pian työskentelyalueeseen kuuluu koko Lappi ja pohjoinen Suomi. Asiakkaita ovat esimerkiksi kaivosyhtiöt tai kaavoittajat. Kiireisimpänä kesäsesonkina päivät kuluvat maastossa. Soilla ja metsissä tulee käveltyä parhaimpina – tai pahimpina – päivinä parinkymmenen kilometrin matkoja. Enää vapaa-ajalla Pia ei kaipaa rinkkaa selkäänsä.

Talvi tuo vastapainoa jatkuvaan liikkeelläoloon kesäisin. Tuolloin Pia nauttii mahdollisuudesta kirjoittaa raportteja kodistaan.

– En koe eläväni syrjässä. Siirtymiset paikkakuntien välillä onnistuvat nopeasti ja olen sosiaalisen median kautta yhteyksissä ystäviini.

Löydä kaikki podcast-jaksot tästä linkistä!