Anette Latva-Piikkilä Levillä
Kuvaaja: Olli Autonen

Tv-kasvo löysi Lapista Suomen Amerikan

Vuosikaudet vauhdikasta matkalaukkuelämää viettänyt Anette Latva-Piikkilä kyllästyi hektiseen arkeen sekä ainaiseen harrastusvälineiden pakkaamiseen ja matkustamiseen. Uusi koti löytyi Leviltä, joka tarjosi paitsi loistavat harrastusmahdollisuudet, myös kentän yrittäjyydelle.

Lappi näyttäytyi Anette Latva-Piikkilälle ennen pelkkinä jylhinä tuntureina ja vapaa-ajanviettopaikkana. Nyt kolme vuotta Levillä asuneena hän kertoo löytäneensä täältä paljon muutakin.

– Ympärivuotisuus, luonnon monipuolisuus ja tietty avaruuden tunne kaikkialla. Jokaisesta vuodenajan välikaudestakin löytyy omat hienot puolensa.

Latva-Piikkilä muistetaan MTV3-kanavan ruutukasvona, joka raportoi F1-varikoilta ja rallipolkujen varrelta. Ennen Lappiin muuttoa hän työskenteli Red Bull Finlandin viestintäpäällikkönä ja asui Vantaalla puolisonsa Victorin kanssa.

– Vapaa-ajalla pakkasimme autoon kaikki harrastusvälineet ja suuntasimme milloin minnekin maastopyöräilemään ja laskemaan. Asuimme välillä pätkän Kanadan Whistlerissä ja kesiä Ruotsin Åressa. Siellä aloimme miettiä, että miksi emme muuttaisi jonnekin, jossa voisimme asua harrastustemme keskellä.

Åre oli päällimmäinen vaihtoehto, mutta Suomen Lappi alkoikin kipinöidä enemmän.

– Mietimme ensin Pyhätunturia, jossa on mahtavat vapaalaskumahdollisuudet. Kämppää ei kuitenkaan löytynyt. Olimme myyneet jo rivitaloasuntomme Vantaalta ja olimme nopean ratkaisun edessä. Soitin ystävälleni Jari ”Kide” Kiiskiselle, joka neuvoi tulemaan Leville.

Vuosi Levillä kului nopeasti. Latva-Piikkilä viihtyi rinteessä ja patikoi koiriensa ja puolisonsa kanssa lähituntureilla.

– Otimme lungisti ja imimme itseemme kaiken, mitä ympäristö tarjosi. Vuoden kuluttua ei tarvinnut edes keskustella siitä, että jäisimmekö tänne.

Lapista löytyy kaikki tarpeellinen

Muutto Lappiin tarkoitti suurta muutosta pääkaupunkiseudulla asuneelle ja paljon maailmaa kiertäneelle ihmiselle. Hektisyys jäi, mutta pian Latva-Piikkilä huomasi löytävänsä Leviltä ja Lapista kaiken sen mitä tarvitsi.

– Levi on loistava paikka asua. Se on kompakti ja kaiken kattava. Täällä on kaikki tarvittavat fasiliteetit ja mitä ei ole, sen saa tilaamalla tai hakemalla vähän matkan päästä. Lentokenttäkin on vieressä, jos haluaa matkustella.

Pelkästään Rovaniemen Prismassa tai Lidlissä vierailu tuntuu kolme vuotta pienellä paikkakunnalla asuneelle ihmeellisenä kokemuksena.

– Se kertoo pelkästään siitä, että elämä on hyvällä tavalla yksinkertaistunut ja hidastunut. Helsingissä saattoi autolla päästä ruuhka-aikana tunnissa 30 kilometriä, kun täällä ajaa samassa ajassa Ruotsiin.

Anette Latva-Piikkilä
Kuvaaja: Olli Autonen

Myös sosiaalinen elämä on muuttunut. Latva-Piikkilä mainitsee esimerkin ajalta, kun hän asui Helsingin Herttoniemessä kolme vuotta. Se, kuka asui kerrostalossa viereisen oven takana, ei tullut koskaan selväksi.

– Nyt tunnen jollain tapaa kaikki, jotka asuvat vakituisesti meidän raitilla Levillä. Täällä olen kokenut aivan toisenlaista yhteisöllisyyttä. Ihmisiin tutustuu helpommin ja ystävä- ja tuttavapiirini on paljon suurempi kuin etelän aikoina.

Lappi – Suomen Amerikka

Levillä Latva-Piikkilä työllisti itsensä alkuun viestintäalan freelancerina, kunnes omat harrastukset ja kokemukset ohjasivat aivan toiselle alalle.

– Olin itse osallistunut naisten alamäkipyöräilyviikonloppuun Åressa pari kertaa ja vedimme Kristiina Komulaisen kanssa etelässä pari kertaa naisille suunnattua enduromoottoripyöräilyleiriä. Levillä heräsi ajatus, että täälläkin voisi olla vastaavalle naisten tapahtumalle kysyntää.

Ja olikin. Ruskan aikaan järjestettävä naisten maastopyöräilyretki on jo kolmatta kertaa loppuunmyyty. Jatkumona yksittäisille tapahtumille Latva-Piikkilä perusti vuosi sitten Discover Lapland –yrityksen, joka tarjoaa asiakkaille elämyksiä ja kokemuksia Suomen Lapissa. Kuluneella talvisesongilla ohjelmaan kuului lyhyitä lumikenkäretkiä ja iltapatikointeja Levin kupeessa. Revontulia ja joulupukin majaa kävivät ihastelemassa asiakkaat eri puolilta maailmaa.

– Toinen puoli toimintaa ovat nämä maastopyöräilyyn ja vapaalaskuun keskittyvät mimmien viikonloput, jotka on suunnattu suomalaisnaisille.

Palo uuteen työhön vei Latva-Piikkilän Lapin ammattiopiston järjestämälle luontoelämysohjaajakurssille, josta hän valmistuu joulukuussa.

– Saan sieltä työkaluja asiakasturvallisuuteen ja pääsen laajentamaan osaamistani eri aktiviteetteihin, joita asiakkaille voi tarjota. Tulevaisuudessa yrityksen toimintaa on tarkoitus laajentaa muillekin paikkakunnille Lapissa ja mahdollisesti myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Ohjelmapalveluyrityksen perustaminen ei Latva-Piikkilän mukaan käynyt mielessäkään Leville muuttaessa, mutta se kuvastaa hänen mukaan hyvin sitä, millaisia mahdollisuuksia Lappi tarjoaa itsensä työllistäjälle.

– Teen vain asioita, joita tykkään tehdä. Ohjelmapalvelujuttukin hiipi kuin varkain takavasemmalta. Muutenkin tuntuu, että Lappi on vähän sellainen Amerikka, jossa kaikilla on mahdollisuus kaikkeen. Tule ja tee itsestäsi mitä haluat.

Hetkessä on hyvä olla

Kesän kynnyksellä Latva-Piikkilä käyttää aikaansa suunnittelemalla tuotteita, joita asiakkaille tarjotaan tulevana syksynä ja talvena. Osa leivästä tulee edelleen viestinnän töistä, jota hän hoitaa muun muassa Levin alueen suuriin tapahtumiin liittyen. Kiire on kuitenkin omasta tahdosta vähentynyt ja työajan hän on pyrkinyt rajaamaan tiettyyn tuntimäärään päivässä.

– Yrittäjäksi alettuani päätin, että päivisinkin on oltava vapaata. Tänä kesänä aion nauttia entistä enemmän pyöräilystä ja patikoinnista, sekä kiipeilystä, jonka olen löytänyt uutena lajina luontoelämysohjaajakurssilla.

Suunniteltu vuosi Levillä livahti kuin huomaamatta kolmeksi. Onko Lappi saanut Latva-Piikkilästä pysyvän otteen?

– Minusta tuntuu, että hautapaikkani ei välttämättä tule olemaan Kittilän hautausmaalla. Mutta näin kun sanon ääneen, se voi hyvin ollakin. Mennään fiiliksen ja hetken mukaan. Nyt täällä on hyvä olla.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 1/2019