Eeva Kangas
Kuvaaja: Eeva Kangas

Loviisalaisperheen vaihtovuosi pohjoisessa

Halu päästä kokemaan lappilainen elämänmeno ja kunnon vuodenajat toivat Eeva Kankaan ja Jukka Salmisen sekä heidän tyttärensä Kaukosen kylään Kittilään.

Ensimmäisen kerran Eeva Kangas heitti ajatuksen miehelleen Jukka Salmiselle jo pari vuotta sitten: entä jos he tekisivät irtioton ja kokeilisivat jonkin aikaa, millaista olisi asua Lapissa?

Kankaan ja Salmisen ystävät, Paula ja Kimmo Ojanperä, olivat muuttaneet edellisenä vuonna Helsingin Vallilasta Kittilän Kaukoseen Kimmon kotitilalle, ja Paula oli pistänyt pystyyn Mummola Travelsin, lappilaista kotimajoitusta tarjoavan pienen matkailuyrityksen.

Loviisalaiset Kangas ja Salminen olivat vierailleet Ojanperien luona Kaukosessa ja ihastuneet sekä paikkaan että sen leppoisaan elämänmenoon. Eivät he kuitenkaan vakavissaan suunnitelleet muuttoa Kaukoseen – kunhan leikittelivät ajatuksella vuoden irtiotosta.

Ajatus jäi kuitenkin kytemään jonnekin takaraivoon ja nousi esiin uudelleen viime syksynä. Entä jos sittenkin?

– En muista, kumpi sen idean lopulta heitti tiskiin. Olimme menossa kylään Paulan ja Kimmon luo ja aloimme pohtia, että voisimme muuttaa sinne vuodeksi. Siinä ajassa ehtisimme nähdä kaikki Lapin vuodenajat ja päästä kunnolla kiinni lappilaiseen elämänmenoon, Eeva Kangas kertoo.

Ajankohta tuntui sopivalta, sillä Kankaan ja Salmisen Kaisu-tytär ei ollut vielä koulussa. Kaisu oli kuusi, ja he ehtisivät tehdä irtiottonsa juuri ennen Kaisun koulun alkua.

Loviisalaisperhe muuttaa Lappiin

Vuosi ilman remontteja ja talohuolia

Kangas ja Salminen olivat asuneet kymmenen vuotta Loviisassa vanhassa puutalossa, jossa oli riittänyt remontoitavaa. Kun yksi paikka oli saatu kuntoon, toinen vaati jo korjaamista. Pariskunnan remonttikiintiö oli tullut täyteen.

– Ajattelimme, että olisi ihanaa hetkeksi hengähtää siitä, Kangas kertoo.

Siksi Kangas ja Salminen päättivät, että he lähtisivät Lappiin vain, jos he löytäisivät sieltä asunnon, joka ei vaatisi mitään kunnostamista tai hoitamista.

Sattumalta Kaukosen kylän ainoassa kerrostalossa oli juuri silloin vapaana pari kunnan asuntoa. Ne olivat pieniä yksiöitä, mutta Kangas ja Salminen päättivät hakea asuntoa. Heillä oli tuuria, ja he saivat 35 neliön yksiön.

Asunto on kolmelle pieni, mutta onneksi keittiö on erikseen, eikä perheellä ole ollut vaikeuksia mahtua asuntoon. He eivät myöskään ole kaivanneet Loviisan-kodistaan mitään, vaikka mukaan pakattiin mahdollisimman vähän tavaroita.

– Olen oppinut, että tosi pienellä pärjää, Kangas sanoo.

Seikkailua ja uusien paikkojen löytämistä

Perhe on asunut Lapissa vasta muutaman kuukauden, mutta Eeva Kankaasta tuntuu kuin he olisivat olleet jo pidempään. Olo on vapautunut ja rento. Pariskunta tykkää retkeillä ja viihtyy luonnossa.

– Tämä on ollut ihanaa seikkailua ja uusien paikkojen löytämistä, Kangas sanoo.

 

Loviisalaisperheen muutto Lappiin_Eeva Kangas
Kuvaaja: Eeva Kangas

– Tuntuu, että olemme eläneet viime kuukaudet aiempaa täydemmin. Loviisassa olimme urautuneet toistamaan samoja juttuja. Täällä tulee tehtyä uusia asioita.

Myös Kaisu-tytär on solahtanut uuteen elinympäristöön nopeasti. Hän on saanut uusia kavereita ja viihtyy Kaukosen kyläkoulun yhteydessä olevassa esikoulussa.

Yksi syy muuttoon olikin juuri se, että Kangas ja Salminen halusivat tarjota lapselleen mahdollisuuden elää luonnonläheistä maalaiselämää. Loviisassa esikoulu on suuren koulukeskuksen yhdessä. Pariskuntaa viehätti ajatus, että Kaisu saisi käydä koulua pienessä Kaukosen kyläkoulussa.

– Kyläkoulu ja pieni ryhmä kuulostivat meidän jutulta.

Kokemus on lähentänyt perhettä

Eeva Kangas on freelancevalokuvaaja. Jukka Salminen työskentelee graafisena suunnittelijana loviisalaisessa viestintä- ja mainostoimistossa. Hän sai sovittua työnantajansa kanssa, että hän voisi tehdä töitä Kaukosesta käsin etänä.

– Olemme töiden puolesta onnekkaita. Meillä on työt, jotka tekivät tämän mahdolliseksi, Kangas pohtii.

Tähän mennessä elämä Kaukosessa on Eeva Kankaan mukaan “ollut pelkästään positiivista”. Kunnon talvi pakkasineen on tuntunut etelän mustien talvien jälkeen hyvältä.

– Monet tutut ihmettelivät, miksi lähdemme vuodeksi jonnekin Kaukoseen, jossa on kylmää ja pimeää, emmekä vaikka Australiaan lämpöön. Itse en ole edes kerinnyt huomaamaan mitään kaamosta, koska täällä on lunta ja siksi valoisaa.

Eeva Kangas kannustaa muitakin tekemään saman, jos vain elämäntilanne sen sallii.

– Elämä on lyhyt. Jos huomaa, että on urautunut kaavoihin, pitää tehdä jotakin, hän miettii.

Kankaan ja Salmisen suunnitelmissa on, että he palaavat kesän lopussa takaisin Loviisaan. Välillä mielessä kuitenkin välähtää ajatus, että he jäisivätkin pidemmäksi aikaa. Ehkä he vielä toteuttavat ajatuksen?

– Emme ole siitä kauheasti puhuneet. Iso ratkaisuhan se olisi, Eeva Kangas pohtii.

Kangas valmistui vastikään puutarhuriksi, ja hän pitää netissä puutarha-aiheista blogia. Hän toivoo, että hän löytäisi Lapista puutarhaihmisiä ja pääsisi kesällä näkemään ja kuvaamaan mielenkiintoisia pohjoisen puutarhoja.

– Odotan innolla sitä, millaisia puutarhoja täällä on.

 

Eeva Kankaan blogia voi seurata täällä: Maypop Magazine