Eat Shoot Driven valokuvaaja Neil Walton
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Dubain dyynit vaihtuivat Lapin hankiin

Valokuvaaja Neil Walton on oppinut ottamaan asiat vastaan sitä mukaan, kun ne kohdalle tulevat. Se on helpottanut myös elämää Lapissa.

Laskeva aurinko luo pitkiä varjoja harvoista puista koskemattomalle lumihangelle. Taustalla näkyy Levitunturi, mutta valokuvaaja Neil Walton on keskittyneempi lumen muotoihin, oksien läpi tulevaan auringonvaloon ja edessään aukeavaan suohon.

Lumi narskuu Waltonin lumikenkien alla miehen hakiessa kuvakulmia kameransa kanssa. Monelle suomalaisellekin tällainen paikka tuntuu kaukaiselta toiveelta. Nyt kuitenkin ollaan, jos ei kivenheiton, niin korkeintaan muutaman sellaisen päässä Waltonin ja hänen puolisonsa Hanna Ylijukurin takapihalta Kittilän Sirkassa.

— Kun tuntuu kurjalta, ei tarvitse kuin lähteä lumikenkäilemään takapihalta tai käymään tunturissa niin asiat selkenevät ja voi jatkaa eteenpäin, Walton toteaa.

Vielä muutama vuosi sitten Waltonin kameran linssi kohdistui Dubain dyyneihin ja paikallisten ravintoloiden ruoka-annoksiin. Vuoden 2019 Vappuna muuttokuorma saapui kuitenkin Sirkkaan. Matka on kaikkinensa pitänyt sisällään melko monta käännettä.

Alunperin Englannin Newcastlesta kotoisin oleva britti asui lapsena osittain Malesiassa ja Omanissa isänsä töiden perässä, sukkuloiden eestaas koulun ja perheen välillä. Opinnot veivät yhdessä veljen kanssa taide- ja valokuvauskouluun Lontooseen, jossa vierähti kymmenen vuotta.

— Kuvasin muotia hieman heikolla menestyksellä, ja työskentelin samalla baareissa. Dubaissa päädyin ruoka- ja juomakuvauksen pariin. Se lähti lentoon ja antoi itselleni varmuuden, että tämän kyllä osaan, kunhan vain löydän asiakkaat.

Kittilässä asuva valokuvaaja Neil Walton
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Dubaissa vietetyn seuraavan vuosikymmenen aikana mukaan tarttui myös suomalainen rahoitusalalla työskennellyt puoliso. Ennen Leviä pariskunta ehti vielä käymään reilun puolen vuoden mutkan Kööpenhaminassa. Joulun aikaan ilmoille lensi ajatus, että mitäs jos lähdettäisiinkin pohjoiseen, ja aloitettaisiin yritystoiminta matkailun parissa. Ylijukurin heitto ei jättänyt pariskuntaa rauhaan.

— Hanna ei ollut tyytyväinen Kööpenhaminassa ja minäkin olin vasta aloittanut alusta oman yritykseni, joten meillä oli mahdollisuus lähteä. Ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta tehdä asioita pikkuhiljaa, vaan piti lähteä kerralla kunnolla.

Levi valikoitui paikaksi melko luonnostaan. Paikka oli tuttu entuudestaan ja keskustelut Visit Levissä työskentelevän tutun kanssa pyörittivät rattaita oikeaan suuntaan. Pian Walton huomasikin olevansa ajamassa muuttokuormaa Kööpenhaminasta Lappiin.

“Aina löytyy keino”

Nyt kaksikon valokuvaus- ja ohjelmapalveluja tarjoava Eat Shoot Drive pyörii ensimmäistä talvea. Yllätyksenä on tullut, kuinka paljon kysyntää on ollut esimerkiksi pariskuntien kihlajais- tai kuherruskuukauskuville, mutta ongelmaa asiasta ei ole tarvinnut asiasta tehdä: On tehty sitä mille on ollut tarvetta.

— Olin kuitenkin aiemminkin työllistänyt itseni, niin minulla oli jo valmiiksi aika rento asenne sen suhteen, että ottaa vain asioita vastaan sitä mukaan kun niitä tulee. Jos jokin ei toimi niin sitten kokeillaan tehdä asiat toisella tavalla. Aina löytyy jokin keino. Olemme kuitenkin edelleen rakennusvaiheessa, Walton toteaa.

Neil Walton suolla helmikuussa
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Dubain lämmöstä umpihankeen lumikenkien kanssa Kittilän Sirkkaan kuulostaa melko hurjalta loikalta. Helmikuun loppupuolen päivänä aurinko paistaa kirkkaasti Lapissakin, mutta lämpötiloissa on melkoisesti eroa ja luontokin on melkoisen erilaista. Luonnossa liikkuminen kuitenkin on kuitenkin peruja juuri Dubain vuosilta.

— Siellä liikuimme jatkuvasti luonnossa ja menimme aavikolle telttailemaan. Luonnossa liikkumista ehkä kaipasimmekin Kööpenhaminassa.

Muutto Lappiin on kuitenkin tarjonnut ponnahduslaudan uusille seikkailuille. Uutta löydettävää on jatkuvasti, ja aina tunturin huipulta tuntuu näkevän sen seuraavan paikan, mihin pitäisi päästä.

— Aina kun pääsee puurajan yläpuolelle, niin on helposti haltioissaan. Olipa kyse Keimiötunturista, Kätkätunturista, Särkitunturista tai Pallaksesta. Tai sanotaan niin päin, ettei missään ole kamalaa. Valokuvaajana kuitenkin aina etsii sitä seuraavaa paikkaa.

Toisinaan seikkailunhalun lisäksi eri puolille pohjoista vievät myös työt.

— Nytkin meille on tulossa asiakkaat joko Rovaniemelle tai Tromssaan.

Vajaan vuoden aikana tutuksi ovat tulleet tutuiksi niin keskiyön aurinko, ruska kuin kaamoskin. Waltoniin kuitenkin tarttuu kuitenkin lapsenomainen innostus, kun mies kertoo kaikesta kuvattavasta niiden huippukausien välissä: kuinka tuntureilla on viellä lunta kun kesä tekee jo lujaa tuloaan, tai kuinka lumi peittelee huippuja ruskan vielä hallitessa puiden värejä.

— Tuntuu, että löytyy aina jotain uutta kuvattavaa.

Työvoimalle tarvetta

Muutamaa lomamatkaa enempää Waltonilla ei ollut kokemusta Lapista ennen muuttoa. Tiedossa kyllä oli, että elämä on Levilläkin rauhallista suurimman osan vuodesta, mutta kuten yritystoiminnassakin, on elämässäkin voinut ottaa asioita vastaan yksi kerrallaan.

— Elämä vaatii täällä vähän enemmän suunnittelemista, mutta täältä löytyy kuntosalit, elokuvateatterit, ravintoloita, baareja ja kaikkea muuta. Kyllä täällä siis elämää on.

Vaikka miehen välitön ja huoleton elämänasenne kuuluu Waltonin vastauksissa ja puheessa, pystyy valokuvaaja nimeämään yhden Lapissa yllättäneen asian.

— Pula tekijöistä, esimerkiksi putki- ja sähköasentajista! Meillä on ollut mökkimme kaivon kanssa ongelmia, ja tekijät ovat koko ajan todella kiireisiä. On varmasti korkeampi kynnys perustaa noiden alojen yritys tänne kuin kaupunkiin, mutta kyllä täälläkin töitä riittää varmasti ympäri vuoden.

Lumikenkäilyä Levillä
Kuvaaja: Iiro Kerkelä