Levin kasvu jatkuu ja tarjoaa potentiaalia matkailun liiketoiminnalle ja investoinneille
Kuvaaja: Olli Autonen

Levin kasvu jatkuu

Runsasluminen ja aikaisin alkanut talvi on näkynyt Levillä positiivisesti yöpymisten ja hissilippujen myynnin kasvuna. Majoituskapasiteetti on kasvanut ja Levillä odotetaan kuumeisesti West Point -hankkeen etenemistä, joka on alueen suurin investointi vuosiin.

Kuluva talvi (19–20) on ollut Levin matkailulle hyvä ja majoitusmyynnissä hätyytellään jopa ennätyslukuja. Pelkästään Visit Levin välityksessä olevan majoituksen myynti tammikuun osalta oli jopa kymmenyksen edellisvuosia edellä. Vahva alkuvuosi lupaa hyvää myös koko vuoden myynnille, ennakoi Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

– Myös helmi-maaliskuun myynnin toteutuma näyttää todella hyvältä. Helmikuu tulee olemaan ennätyskuukautemme, ja jo tässä vaiheessa koko vuoden budjetoidusta myynnistämme on kasassa 80 prosenttia. Se tarkoittaisi 3,4 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna.

Kivisaari arvioi, että luvuissa heijastuu paitsi Etelä-Suomen lumeton talvi, myös koronaviruksen uhka maailmalla.

– Ihmiset haluavat kokea talven ja meillä on ennätyslumet. Odotettavissa on, että virusepidemia tulee näkymään vielä kotimaan myynnin kasvuna kevättalvelle, sillä taudin leviäminen maailmalla luo epävarmuutta kaukomatkoille.

Kivisaaren mukaan Levin alueen lisääntynyt ja monipuolistunut majoitustarjonta on onnistunut täyttämään hyvin kasvaneen kysynnän. Merkittävin lisä majoitustarjontaan on ollut alkutalvesta kylpylähotellin yhteyteen avattu 77 huoneen designhotelli.

– Design Hotel Levin ohella alueen majoitustarjontaa ovat täydentäneet korkeatasoinen Levi Black –huoneistohotelli, Northern Light Village –majoituskylä 40:llä revontulimökillään sekä Tonttulan revontulipyramidit ja Golden Crown –iglujen lasisviitit. Revontulimajoituksen lisääntyminen on osaltaan lisännyt alueen kiinnostavuutta.

Majoitustarjonnan lisäksi luksus- ja concierge-palveluiden tarjonta on Levillä kasvussa.

– Meillä on useampia eri kokoisia toimijoita, jotka tarjoavat asiakkaalle täyden palvelun koko matkan ajaksi. Myös romanttisiin elämäntilanteisiin, kuten hää- ja kihlajaismatkoihin liittyvät elämykset valokuvauksineen ja yksityisine retkineen ovat entistä suositumpia.

Kysyntää korkeatasoiselle hotellille

Vaikka Levin majoituskapasiteetti riittää tällä hetkellä suuriinkin kysyntäpiikkeihin, olisi alueella edelleen kysyntää myös uudenlaiselle majoitustoiminnalle. Kivisaaren mukaan Leviltä puuttuu viiden tähden hotelli, jossa olisi riittävästi suuria, noin 40 neliömetrin kokoisia huoneita.

– Se tarjoaisi mahdollisuuden uusien kohderyhmien löytämiseen esimerkiksi Lähi-Idästä ja muutamista Aasian maista, joista on kova kiinnostus Suomen Lappia kohtaan. Näiden matkailijoiden tarve ei välttämättä kohtaa tyypillisen suomalaisen hotellitarjonnan kanssa, vaan he odottavat isoja ryhmiä majoittavia hotelleita, joiden korkeatasoisissa huoneistoissa on erikseen olo- ja makuuhuoneet.

Levillä toimii tällä hetkellä noin 60 ravintolaa, joiden sekaan sopisi Kivisaaren mielestä lisää etnisiä vaihtoehtoja, kuten kiinalaisten ja intialaisten makuun sopivia ravintoloita.

– Lisäksi ravintolalle, joka huomioisi muslimimaista tulevien uskonnolliset vakaumukset ruokatarjonnassa, uskoisin olevan kysyntää.

Kesämatkailu kasvaa kotimaasta

Aivan Levin kupeessa olevan Kittilän lentokentän laajennustyöt valmistuivat viime syksynä. Finavian investointi paransi lentoaseman valmiutta käsitellä suuria kone- ja matkustajamääriä talven sesonkihuippujen aikaan. Talvella Leville saapuu ja lähtee useita suoria lentoja päivässä Helsingistä ja Euroopasta, mutta puutteelliset lentoyhteydet etenkin syysaikaan ovat Kivisaaren mukaan Levin ympärivuotisuuden kasvun tulppana.

– Syyskuukausina olemme pitkälti Ivalon kautta kulkevien kolmiolentojen varassa. Ne lennot ovat huonosti yhteydessä Euroopasta, Aasiasta ja Intiasta tuleviin lentoihin, mikä pidentää matkustusaikoja. Lisäksi Ivalon kautta kulkevat lennot ovat usein hyvin täytettyjä sinne menevillä matkailijoilla. Strategiamme onkin tulevalla ruskasesongilla hyödyntää paremmin Rovaniemen kautta tulevia lentoja maakuljetusten avulla

Levillä vuoden aikana vierailevista matkailijoista 55 prosenttia on kotimaisia ja 45 prosenttia ulkomaalaisia. Suhde on Kivisaaren mukaan sopiva, mutta kysynnän jakautuminen tasaisemmin koko vuodelle olisi vielä parempi. Levin ja koko Lapin kesän kasvussa Kivisaari näkee kotimaan matkailulla keskeisen roolin.

– Silloin puutteelliset lentoyhteydet eivät kiusaa, sillä kumirenkailla tänne pääsee hyvin ja matkalla voi ihastella kaunista Suomea. Kesällä majoittuminen on edullista ja Leviltä pääsee alle tunnissa Ruotsiin ja muutamassa Norjaan – tätä kokonaisuutta voisimme hyödyntää markkinoinnissa paremminkin.

Kesämatkailun kasvattamisessa on myös paljon kansainvälisiä mahdollisuuksia. Esimerkiksi Norjassa kesä on osattu hyödyntää matkailussa hyvin, mikä voisi Kivisaaren mukaan tuoda uusia asiakasryhmiä myös Leville.

– Olemme tuotteistamassa yhdysvaltalaisille eläkeläisille suunnattua kiertomatkaa, johon yhdistyy muun muassa Hurtigruten-risteily Norjassa. Lisäksi leirikoulut ovat merkittävää liiketoimintaa muun muassa Kiinassa, muutamissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa, mikä tarjoaa konkreettisen mahdollisuuden saada uusia asiakkaita meillekin.

Levi West -suurinvestointi etenee

Kuluvalle talvikaudelle avattu, alan uusinta teknologiaa hyödyntävä Levi West –tuolihissi täydentää Levin hiihtokeskuksen tarjontaa ja on ensimmäinen askel West Point –suurinvestoinnissa. Levitunturin länsirinteelle kaavaillaan yhteensä 250 vuodepaikan majoitusrakennuksia, ravintoloita ja liiketiloja. Seitsemän erillisrakennusta sijoittuu hissin ala-aseman ympärille hevosenkengän muotoon.

– Kyseessä on ski-in-ski-out -konseptia hyödyntävä kokonaisuus, jossa rakennusten ulkoseinät tulevat vain 20 metrin päähän hissin ala-asemasta, eikä sisäpihaan ole pääsyä autolla, kertoo Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Kokonaisinvestoinnin määräksi Levi West -hankkeessa on arvioitu noin 30 miljoonaa euroa, josta toteutunut uuden hissin osuus on kahdeksan miljoonaa euroa. Palosaaren mukaan Levi West -kylän rakentaminen päästään aloittamaan tänä vuonna.

– Piirustukset ensimmäisistä majoitusrakennuksista ovat valmiit ja työt aloitetaan näillä näkymin jo tulevana kesänä. Viemme hanketta koko ajan aktiivisesti eteenpäin suunnittelutyön osalta ja etsimme investoijia. Uskon, että Levi West -kylä valmistuu muutaman vuoden sisällä.

(Julkaistu 3/2020)