Winter bonfire in Kemijärvi, Finnish Lapland
Kuvaaja: Visit Kemijärvi
Lake view at Kemijärvi Finnish Lapland
Kuvaaja: Visit Kemijärvi
Snowboarding in Kemijärvi Finnish Lapland
Kuvaaja: Visit Kemijärvi
Sunset on Lake Kemijärvi Finnish Lapland
Kuvaaja: Olli Oilinki | Visit Finland

Kemijärvi – Onnellisena veden äärellä

Tämä ainutlaatuinen järvimaa tekee luonnostaan onnelliseksi.

Jos keulasi ei vielä osoita kohti Kemijärveä, on aika navigoida se sinne nyt. Tässä Suomen pohjoisimmassa kaupungissa lomailet puhtaiden jokien ja kirkkaiden järvien sydämessä sekä omaleimaisten kylien keskellä. Anna Kemijärven vihdoinkin tapahtua, ja nauti vierailun virkistävistä vaikutuksista.

Kemijärvi Suomu sijainti kartalla

Miten sinne pääsee?

VR:n raiteilla liikut suoraan Kemijärven keskustaan. Linja kulkee aina Helsingistä asti!

Lennä Rovaniemen tai Kuusamon lentokentälle, joista molemmista on reilu tunnin ajomatka Kemijärvelle. Loppumatkan taitat näppärästi bussilla tai vuokra-autolla.

Jokien johtajan huomassa

Löydä oma onnentunteesi Suomen pisimmän joen, Kemijoen, vesimaisemasta. Joen länsipuolelle sijoittuu useita järviä, mikä tekee alueesta melojien, veneilijöiden sekä kalastajien mekan. Virkistäydy myös Javarusjoella ja Pyhäjoella, tai ihaile vesistön suurinta koskea, Jänkäläisenkoskea. Edellä mainitut tarjoavat haastetta niin harjuksen pyytäjälle kuin harrasteveneilijällekin. Kemijoen alueella on lukuisia kotia, saaria ja luonnonniittyjä, jotka sopivat leiriytymiseen.

Kemijärvi on paitsi kaupungin nimi myös ihka aito järvi – eikä mikään turha sellainen, vaan koko Kemijoen vesistöalueen suurin luonnonjärvi. Vesipetona nautit Kalkonniemen vaikuttavasta hiekkarannasta ja kirkkaasta vedestä. Testaa lisäksi Pöyliöjärven uimaranta aivan keskustassa. Talvisin Kemijärvi jäätyy revontulien koristamaksi hiihtohelmeksi.

Retkeile paremman olon poluilla 409-metriin kohoavalla Suomutunturilla, tuttavallisesti Suomulla. Kesäisin maastopyöräilet Pöyliövaaran reitin (5km reitti Kemijärveltä) ja talvisin vetelet pitkin alueen 70-kilometrisistä hiihtolatuja. Tonkapuron kahvila Tuulenpesässä tankkaat energiavarastosi täyteen ja hankit kalastusluvat parhaimmille kala-apajille. Alueen pohjoispuoleisessa Suomutunturin hiihtokeskuksessa laskettelet kymmenessä eritasoisessa rinteessä upeissa tykkymaisemissa.

Et voi ohittaa Kemijärven tunnelmallisten kylien kutsua pysähtymättä. Virittäydy seilorityyliin Lehtolan kylässä, jossa komeilevat merenkulkulaitoksen rakennuttama kalasatama sekä mielettömän nätti uimaranta. Ketolan kylästä löydät yhä käytössä olevan vuonna 1941 rakennetun pienlentokentän, jonka ympäristöstä löytyy saksalaisten vanhoja sotarakennelmia. Kemijärvi on lisäksi mainio portti Pyhä-Luoston kansallispuistoon, joka halkoo alueen länsiosaa.

Rocky fell in Kemijärvi Finnish Lapland
Kuvaaja: Visit Kemijärvi
Ice-fishing and swans at Kemijärvi Finnish Lapland
Kuvaaja: Visit Kemijärvi
A summer beach under the clouds in Kemijärvi Lapland
Kuvaaja: Visit Kemijärvi
Stark winter scenery in Kemijärvi Finnish Lapland
Kuvaaja: Visit Kemijärvi
Summer picnic at Kemijärvi, Finnish Lapland
Kuvaaja: Visit Kemijärvi

Luonnollista lappirentoutusta

Uppoudu lomamoodiin Kemijärven keskustassa. Kylpylä-uimahalli Poukamassa ajelehdit rentoutukseen uima-altaassa tai hierontapedillä. Kulttuurikonkarina tutustut 1700-1800 -lukujen talonpoikaiselämään Kemijärven kotiseutumuseossa. Tsekkaa lisäksi paikallisen Pirkko Mäkelä-Haapalinnan Taidestudio. Heinäkuun alussa kaupunki tärähtää Yöttömän yön festivaaleilla, kun kotimaiset ja ulkomaalaiset tähtiartistit valtaavat kesäfestarilavat. Kotiin viemisiksi kannattaa napata Made in Kemijärvi -tuotteita, jotka ovat parhaaksi valittua paikallista antia. Testaa ainakin merkin saaneen AapaLapin kuohujuomia ja siirappeja tai Wild from Arcticin marmeladimakeisia.

Kemijärvellä syöt ja nukut makoisasti, luonnollisestikin. Herkuttele Mestarin Kievarin lounasbuffetin tai à la carte menun antimilla, ja nukahda pehmeisiin peteihin illan tullen. Hotelli Uitonniemen hirsihotellissa nukahdat upeaa järvinäkymää katsellen, ja Hotelli Suomutunturissa rentoudut lomailijan kehonlämpöön mukautuvilla sängyillä.

Matkustaminen Kemijärvelle

Lennä Rovaniemen tai Kuusamon lentokentälle, joista molemmista on reilu tunnin ajomatka Kemijärvelle. Loppumatkan taitat näppärästi bussilla tai vuokra-autolla.

VR:n raiteilla liikut suoraan Kemijärven keskustaan. Linja kulkee aina Helsingistä asti!

Kaukobussilla kannattaa suunnata Ouluun tai Rovaniemelle, jotka ovat vaivattomia bussinvaihtopisteitä.

 

Psst, hyppää onnellisuuteen somessa; tsekkaa Facebook, InstagramYouTube.