Jääkarhu Ranualla.
Kuvaaja: Ranua

RANUA – metsän eläimiä ja metsämarjoja

Vaihda työaamujen herätykset jääkarhujen päivärytmiin ja yöttömän yön hillasuohon. Arktisessa Hillakylässä hullaannut supermarjojen vaikutuksista, villieläinten ihmeellisyydestä ja luontoelämysten kirjosta.

Mystisten soiden ja rauhallisten metsien keskeltä löytyy Ranua. Tässä erämaan kiireettömässä keitaassa heittäydyt hemmotteluun kaikilla aisteillasi.

Ranua sijainti kartalla

Miten sinne pääsee?

Lentäen tai junalla kuljet kätevimmin Rovaniemelle, josta on noin tunnin ajomatka Ranualle. Väli liikennöidään päivittäin bussilla. Oulusta, Kemistä ja Kuusamosta Ranualle pääsee parissa tunnissa.

Arktisten eläinten koti

Kohtaa villi luonto silmästä silmään Ranuan eläinpuistossa. Alueelta löydät noin 50 pohjoista eläinlajia, mukaan lukien Suomen ainoat jääkarhut. Eläimet asuvat suurissa aitauksissa, ja niillä on mahdollisuus piiloutua – luontobongauksessa maltti on valttia! Ajoita vierailu kesäaikaan, jos haluat ihailla suloisia eläinvauvoja. Ranuan eläinpuistossa näet, kuinka uhanalaisia eläimiä vaalitaan ja loukkaantuneita karvatassuja hoidetaan. Lisäksi saat selville, miten voit itse edistää suojelutyötä.

Ranualla eläin- ja luontokokemukset eivät hevillä lopu. Lähde hevosretkelle Ranuan Hevospalveluiden mukaan, tai antaudu poroajelun vietäväksi Vaaran porotilalla. Kesäisin kuljet pyörien päällä liikkuvalla pororeellä! Nappaa paikallinen luonto-opas avuksi ja suunnista Litokairan luonnonsuojelualueelle ihmettelemään talvista suomaisemaa.

Talvinen moottorikelkkailu revontulitanssin alla tai lumikenkäily läpi jäisen suon virittää lomamoodiin alta aikayksikön. Suuntaa järvien jäälle paikallisen oppaan mukana rekiretkelle ja voit jopa kokeilla nappaako kala pilkkiin tai tuleeko verkosta kalaa. Kesäisin rentoutus on huipussaan Simojärvellä, kun kauhot itsesi veneily- ja melontareiteillä laavulta toiselle ja yövyt yhdessä muutamista autiotuvista. Huomioithan, että veneväyliltä ei kannata poistua karikkojen vuoksi ilman alueen täydellistä tuntemista. Ranuan länsipuolen Simojokea pitkin pääset melomaan vaikkapa Perämerelle saakka.

Ranuan Arktisessa Hillakylässä eivät C-vitamiinipitoisuudet laske! Alueen suot ovat täynnä puhtaita sekä laadukkaita marjoja, erityisesti hilloja. Näitä aarteita vaalitaan pakkaseen tulevaa talvea varten. Ranualta löydät syötävän herkun lisäksi hillatuotteet tekstiileihin ja kauneudenhoitoon – tästä marjasta on moneksi.

Auringonlasku Ranualla.
Kuvaaja: Ranua
Husky makaamassa.
Kuvaaja: Ranua
Hilloja.
Kuvaaja: Ranua

Markkinahulinaa ja totaalirentoutumista

Karkeloi kaksipäiväisillä Hillamarkkinoilla elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Markkinahumussa kilpaillaan erilaisissa mittelöissä ja herkutellaan ranualaisilla perinneruuilla. Talvisin virityt joulumoodiin Piparimarkkinoilla, jossa myyntikojujen tortut ja tuotteet vievät sydämesi.

Pahinkin nälkäkiukku kaikkoaa Kiireen Rajan kotilounaalla ja uunituoreilla leivonnaisilla. Tilanteen vaatiessa pizzaa, burgeria, kakkupalaa – tai kaikkia samanaikaisesti – suuntaa Murr Murr -linnan Cafe & Bistro Buboon. Perinteistä grilliruokaa ei saa enää joka kylältä, mutta meiltä sitä löytyy kuuluisalta Ranuan Keskusgrilliltä heti Hillatorin vierestä.

Missä sinä nukut parhaiten? Hyppää valmiiksi sijattuihin lakanoihin Arctic Guesthouse & Igloosin igluveneessä tai perinteisessä maalaistunnelmallisessa majatalohuoneessa, tai tuudittaudu uneen yhdessä Ranuan useista hirsimökeistä. Unohtumattoman lappielämyksen koet Arctic Fox Igloon lasi-igluissa tähtiä katsellen. Totaalinollaantumisen saat telttailemalla sammalpedillä luonnon helmassa.

Matkustaminen Ranualle

Lentäen tai junalla kuljet kätevimmin Rovaniemelle, josta on noin tunnin ajomatka Ranualle. Väli liikennöidään päivittäin bussilla. Oulusta, Kemistä ja Kuusamosta Ranualle pääsee parissa tunnissa.

Bussilla taitat matkan Oulusta tai Rovaniemeltä Ranualle päivittäin. Etelästä tultaessa Oulu on paras vaihtopiste.

Auton ratissakin löydät perille. Ranua jää tien 78 varrelle, jonne viiletät vaivattomimmin Oulusta tai Kajaanista.

 

Psst, löydät lisää Ranuan matkailutarjontaa Ranua Finlandin ja Visit Ranuan verkkosivuilta.