Häät Lapissa Erkki Parkkinen

Romanttinen sankari arktisten häiden takana

Pienen itälappilaisen Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkisella on sivubisnes, joka on muuttanut monen elämää. Hän nimittäin vihkii vapaa-ajallaan pariskuntia tunturien huipuilla ja revontulien alla.

”Epätavallisissa paikoissa epätavallisiin aikoihin” kuuluu Sallan kunnanjohtajan Erkki Parkkisen ohjenuora, jonka mukaan hän toimii Lapin romantiikan sankarina. Tehtävä on vienyt Parkkisen kappeleita kauemmaksi toimittamaan vihkimisiä, sillä monet parit haluavat Lapin eksotiikkaa mukaan häihinsä.

Parkkinen ei kuitenkaan ole asiasta pahoillaan ja on valmis näkemään vaivaa todistaakseen kuinka pariskunnat – seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta – sopivat rakastavansa toisiaan niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.

– Kokemus merkitsee jotain myös minulle. Yksi syy siihen, että halusin oikeuden suorittaa häätoimituksia oli, että se antaa minulle mahdollisuuden olla osa tätä ihmisten elämään kuuluvaa positiivista ja uniikkia kokemusta. Kun Lapissa viisi vuotta sitten päätettiin antaa lupia siviilivihkijöille, jotka voivat vihkiä pariskuntia maistraattien ulkopuolella, hankin sen välittömästi.

Parkkinen, jolla on juuria saamelaiskulttuurissa, kääntyi paikallisen käsityöläisen puoleen ja pyysi häntä valmistamaan saamelaistyylisen luhkan eli hupullisen viitan, jonka punainen sydän symboloi arktisen hääseremonian merkitystä.

Kun seremonia on alkamaisillaan, Parkkinen pukeutuu luhkaansa ja valitsee vihkikaavansa pariskunnan syntymäpaikan mukaan. Kunnanjohtaja voi toimittaa vihkimisen suomen ja ruotsin lisäksi englanniksi tai saksaksi.

– Opiskelin saksaa lukiossa ja olen käyttänyt sitä harvoin, mutta kaikki on sujunut hyvin ja minut on ymmärretty oikein. Varmistan aina, että ihmiset ymmärtävät mitä sanon, Parkkinen lisää.

Parkkinen on vihkinyt jo kymmeniä suomalaisia, brittiläisiä, hollantilaisia ja amerikkalaisia sekä yhden brasilialaisen pariskunnan.

– Kerran yleisö ei edes tiennyt, että pariskunta oli vihittävänä. Kukaan ei ollut pukeutunut mitenkään juhlavasti, ja yhtäkkiä väki löysi itsensä seisomasta keskellä lappilaista vihkitoimitusta. Pariskunta ei ollut varoittanut ketään etukäteen, Parkkinen kertoo.

Toisin sanottuna vain mielikuvitus tuntuu olevan rajana arktisissa häissä.

Häät Lapissa Erkki Parkkinen Salla
Erkki Parkkinen Salla

Häät Lapissa, arktiset olosuhteet 

Vihkimispaikkoja tai tavanomaisuutta muualla koskevat säännöt eivät päde kun pidetään häät Lapissa.

Parkkisesta on viimeisten viiden vuoden aikana kehkeytynyt todellinen arktisten häiden sankari. Hän on tarvittaessa valmis kapuamaan vaikkapa tunturin huipulle nähdäkseen ihmisten sitoutuvan toisilleen äärimmäisissä olosuhteissa. Parkkinen on esimerkiksi suorittanut tehtäviään arktisen rakkauden edistäjänä Pelkosenniemen Pyhätunturilla, Korouoman rotkolaaksossa, jää- ja lumikappeleissa ympäri Lappia ja jopa laavulla keskellä Luoston talvista metsää.

– Lappi on täynnä uskomattomia vihkipaikkoja. Haluaisin vielä nähdä pariskuntien menevän naimisiin muun muassa Kullaojan vesiputouksella Naruskassa sekä Oulangan kalliorotkossa täällä Sallassa. Molemmat ovat vähemmän tunnettuja vihkipaikkoja, mutta kuitenkin erittäin kauniita. Ne ovat pienen kävelymatkan päässä, mutta pienet ponnistelut kuuluvat asiaan arktisissa häissä.

Parkkisen mukaan tyypillinen arktinen hääpaikka koostuu kirkkaasta talvitaivaasta tuikkivine tähtineen, lumen ja huurteen koristelemista puista sekä paksun lumen peittämistä maisemista.

Joskus paikalla on joukko ihmisiä odottamassa, joskus vain kaksi pakollista todistajaa. Joillakin pariskunnilla on myös lapsia, jotka tekevät seremoniasta aina vielä tunteikkaamman. Jos pariskuntaa onnistaa, revontuletkin alkavat tanssia taivaalla kaikissa vihreän ja violetin sävyissään.

Ilmassa leijuva jännittävä tunnelma sulhasen odottaessa paikalle saapuvaa morsiantaan luo lumoavan kontrastin ympäröivän luonnon kanssa.

– Se on todellakin jotain erikoislaatuista, Parkkinen huokaa.