Vinkit Lappiin muutto Tytti Tuominen
Kuvaaja: Tytti Tuominen
Tytti Tuominen
Tytti Tuominen
Matkailun sekatyöläinen, joka myös kuvaa ja kirjoittaa muutamaan blogiin. Harrastukset: omat koirat, valokuvaus, retkeily, polkujuoksu, hiihto, liukulumikenkäily, pyöräily, lukeminen. Koiramainen blogi löytyy osoitteesta: https://pyrytuiskunen.blogspot.fi/ ja instagramissa: https://www.instagram.com/tytti66/

Elämää Lapissa -blogi: Vinkit Lappiin muuttajalle

Mietitkö Lappiin muuttamista?

Tässä muutamia vinkkejä ja kokemuksia etelän junantuomalta.

Ihastuin Lappiin jo vuosia sitten ja haaveilin sinne muuttamisesta. Elämä Etelä-Suomessa ahdisti, varsinkin mustat ja märät talvet tuntuivat imevän kaiken voiman minusta pois. Loka- ja marraskuu olivat pahimmat kuukaudet. Odotin lunta, yleensä turhaan. Sitten, kun lumi vihdoin satoi maahan, sai aina jännittää, kauanko se pysyy. Piti kiirehtiä, jotta ehti edes kerran hiihtämään ennen kuin lumi suli kokonaan pois. Lumettomien talvien lisäksi jatkuva kiire ahdisti. Kaikki aika tuntui menevän töissä ja pitkässä työmatkassa ruuhkabussissa istuen.

Omaa sydäntä seuraten

Kunnes vuosi sitten elämäni muuttui täysin. Täytin pyöreitä ja totesin, että elämä ei voi olla tässä, jotain muuta on vielä oltava. Edellisen kuukauden kestävän kesälomareissun jälkeen jäi niin mahdottoman kova ikävä pohjoiseen, että nyt oli tehtävä päätös. Päätimme mieheni kanssa ensin kokeilla, että josko saamme asuntomme myytyä, niin se olisi merkki siitä, että on aika lähteä. Kuinka ollakaan, asunto meni ensimmäisellä näytöllä ja pariskunta, joka sen osti, halusi kolme kuukautta aikaa asunnon vapautumiseen omien asuntoasioidensa takia. Jälleen merkki siitä, että suunta on oikea!

Sen jälkeen sanoin itseni irti työstäni matkatoimistossa. Työ, johon olin hinkunut ja josta pidin tosi paljon. Tämä oli se uhraus, jonka olin valmis tekemään päästäkseni rakastamaani Lappiin. Onneksi työlleni löytyi osaava tekijä nopealla aikataululla. Palaset tuntuivat vain napsahtavan kohdilleen, olimme tekemässä oikeaa ratkaisua!

Meillä muuttoa helpotti se, että olimme jokunen vuosi aiemmin jo ostaneet kerrostalohuoneiston Kemijärveltä. Siellä vietimme kaikki lomamme ja pidimme sitä aina pohjoisen lomien tukikohtana. Sinne oli helppo lähteä kokonaan.

Kemijärvelle päätyminen oli aikoinaan sattuman kauppaa. Olimme pohtineet oman paikan ostoa, mutta tunturien läheisyydessä olevat paikat olivat meidän kukkaroille liian arvokkaita. Kemijärvelle tai muutenkaan pohjoiseen meillä ei ole mitään siteitä, Kemijärven ohi olin kerran aiemmin ajanut. Taivaan tulien kaupungista kuitenkin löytyi edullinen ja hyväkuntoinen kerrostalohuoneisto järven läheisyydestä, siitä tuli ensin meidän lomapaikkamme ja nyt siis koti. Rakastan tuntureita, mutta täällä olen oppinut huomaamaan, että Lappi on muutakin. Se on myös upeita vaaramaisemia sekä kauniita järviä ja jokia.

 

 

Koiran kanssa ulkoilua Lapissa
Kuvaaja: Tytti Tuominen

Lapista tekevälle töitä löytyy

Työpaikkaa ei meillä kummallakaan muuttaessa ollut, lähdimme vain paikka edellä luottavaisin mielin kohti uutta tulevaisuutta. Alkuun pidin sapattia ja nautin elämästä hiihtäen ja harrastaen. Hihittelin suksiessa eteenpäin ja mietin, mitä tuli tehtyä. Kaduttiko, no ei varmasti! Nopeasti sain keikkatöitä Kemijärven matkailun parista. Kirjoitan ja kuvaan Visit Kemijärven Elämänjanoisten blogiin elämästä upean luonnon keskellä. Teen myös muutamia muita bloggarin hommia sekä harvakseltaan matkanjohtajan keikkatyötä entiselleni työnantajalleni. Nyt keikkatöiden lisäksi sain talveksi kausityön matkailun parista Luostolta.

Omasta kokemuksestani sanoisin, että Lapista löytyy tekevälle töitä. Vakituista, siistiä toimistotyötä voi olla vaikeampi löytää, ainakin Kemijärvellä noita paikkoja on vähemmän auki. Mutta jos on valmis tekemään pätkätyötä alalla kuin alalla, niin varmasti töitä on. Todennäköistä myös on, että se työpaikka ei ole ihan kotikulmilla, mutta jos sekään ei haittaa, niin vielä suurempi mahdollisuus työllistyä. Oma kausityöni Luostolla on tunnin ajomatkan (n.70 km) päässä Kemijärven kodista. Kilometrejä kertyy autoon ja bensaa kuluu, mutta ainakaan vielä en koe sitä ylivoimaiseksi. Etelä-Suomessa työmatkani Vihdistä Helsinkiin julkisilla kesti yli tunnin suuntaansa, joten olen tottunut pitkään työmatkaan. Nyt vain ajan sen itse ruuhkattomilla teillä. Yleensä työni alkaa aamuvarhaisella ja lumisateen jälkeen tie on vielä auraamaton. Se luo pienen jännitysmomentin ajoon, mutta kun varaa aikaa rauhalliseen etenemiseen, niin hyvin se sujuu.

Paikalliset ovat ottaneet meidät hyvin vastaan ja olen saanut uusia ystäviä niin harrastusten kuin työn puolesta. Apua olen saanut aina tarvittaessa eikä täällä tunneta tyhmiä kysymyksiä. Kun on oma itsensä, ottavat lappilaiset sinut hyvin vastaan.

Jos mietit muuttoa Lappiin, niin pohdi ainakin seuraavia asioita:

  1. Kannattaisiko ensin vuokrata asunto ja kokeilla asumista pohjoisessa. Jos ostat oman asunnon etkä viihdykään, voi asunnon myynti kestää hyvinkin kauan.
  2. Kaupunki vai pikkukylä? Kaupungeissa ja suuremmissa kylissä on vielä palvelut, mutta pikkukylissä ei enää juuri mitään. Lähikauppaan voi olla todella pitkä matka, samoin pankkiautomaatille.
  3. Oletko valmis kausi- ja keikkatöihin, pystytkö elättämään itsesi työlläsi? Hiihtokeskuksissa on töitä, mutta asuntojen (jos sellaista sieltä ikinä löytää) vuokrat ovat korkeat. Kausityöläisille voi työnantajalla olla tarjolla kimppakämppiä, siis oma tai jaettu huone yhteisillä muilla tiloilla.
  4. Julkista liikennettä ei juurikaan ole, joten oma auto on lähes välttämätön.
  5. Leffateattereita ja kahviloita ei myöskään löydy lähistöltä, mutta nuotiokahvit korvaa latten. Monella paikkakunnalla järjestetään ajoittain paikallisia taidenäyttelyitä kirjastoissa.
  6. Kirjastopalvelut toimivat eikä uutuuksia tarvitse jonottaa kuukausikaupalla.
  7. Lapissa luonto on lähellä, heti kodin ulko-oven takana. Jos viihdyt ulkona kelissä kuin kelissä, et pelkää itikoita, metsästät tai kalastat, hiihdät ja retkeilet, niin silloin Lappi on sinun paikkasi.