Siberian husky with owner
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

8 hetkeä talviselta huskytarhalta

Vietimme päivän rovaniemeläisen Shaman Huskiesin tarhalla. Jussi Holckin ja Inka Salmirinteen pieni huskyfirma toimii nyt toista talveaan.

Inka Salmirinne and siberian huskies
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

40 koiraa

Shaman Huskiesin neljäkymmentä koiraa on pieni luku huskyfarmille. Se on kuitenkin Jussi Holckin ja Inka Salmirinteen mukaan juuri sopiva määrä, että koirat oppii tuntemaan ja pitämään niistä yksilöllisesti huolta, yksilöitä kun koirat todellakin ovat. Huolenpito näkyy kaksikon mukaan myös koirien käytöksessä myös vieraita kohtaan.

Huskytarha
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Laulu raikaa valjakkoa kootessa

Hiljaisena aamuaan viettänyt lauma äityy moniääniseen lauluun Holckin viedessään ensimmäiset koirat valjakkoon. Se on selvä merkki siitä, että osa pääsee kohta juoksemaan.

Holck työskenteli huskytarhalla ennen oman yrityksen perustamista. Yrittäjä kertoo ajoittain törmänneensä romanttisiin odotuksiin huskytarhalla työskentelyyn, ja jotkut uudet työntekijät ovat lopettaneet muutamien viikkojen työskentelyn jälkeen.

Sesonkiaikana Holckin ja Salmirinteen työpäivät alkavat kuuden tai seitsemän aikoihin aamulla ja kestävät kellon ympäri. Kaksikon nyrkkisääntö on ollut, että töitä, kuten häkkien puhdistusta, ruuan antamista ja reittien tasoittamista, on neljän tunnin verran ennen asiakkaiden saapumista.

— Tätä voisi tehdä vaikka 50 vuotta ja silti oppisi uutta. Joku on sanonut, että jos luulee osaavansa kaiken niin voi lopettaa nämä hommat, Holck sanoo.

vetokoira johtajakoira siperianhusky
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Maahinen, johtajakoira

Kolmivuotias siperianhusky Maahinen on nuoresta iästään huolimatta oiva valjakon johtajakoira. Osaavat johtajakoirat ovat harvassa ja sellaisen kouluttaminen kestää vuosikausia.

Toisin kuin voisi kuvitella, ei koiran luonteesta ilman valjaita voi tehdä johtopäätöksiä sen kyvyistä johtaa valjakkoa. Yksi esimerkki on juurikin ilman valjaita ujo ja alistuva Maahinen.

Shaman Huskiesin koirista suurin osa on Maahisen tapaan siperianhuskyja, mutta joukkoon mahtuu myös alaskanhuskyja, muutama huskyn ja alaskanmalamuutin risteytys sekä yksi koirasusi.

Koiravaljakko jäällä
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Kokoaminen korkean tason matematiikka

Jussi Holck ajattaa koiria yhden kierroksen ennen päivän asiakkaiden saapumista. Valjakko koostuu aina johtajaparista sen keulilla, tiimikoirista keskellä sekä perällä juoksevista isokokoisista ja voimakkaista pyöräkoirista, joilla on vedettävänä raskain kuorma. Päivässä matkaa voi tulla koiralla 60-70 kilometriä.

Valjakon kokoaminen on kuitenkin korkean tason matematiikkaa. Jotkut päätökset on helppo tehdä, sillä tietyt koirat juokseva aina pareina ja jotkut eivät tule toimeen keskenään. Samalla pitää tietää kuinka paljon mikäkin koira on juossut edellisinä päivinä ja osata lukea niiden vireystilaa. Koiraa pitää osata myös katsoa ulospäin näkyvää intoa syvemmälle, sillä koirat peittävät väsymystään ja pieniä vaivojaan päästäkseen juoksemaan.

huskytarha lapissa
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Rakkaus koiria kohtaan vie eteenpäin

Sesonkiaikana pitkät ja kylmät päivät ovat fyysisesti raskaita, mutta Holckin mukaan työ on raskasta myös henkisesti, sillä huoli koirista on jatkuvaa. Nyt kaksikon avuksi on löytynyt myös sopiva harjoittelija, mutta siitä huolimatta Holck ei ole raaskinut pitää täyttä vapaapäivää vuoteen.

Arki, elämä ja vapaa-aika pyörivät tiiviisti koirien ympärille.

— Vaikka työ on raskasta, se ei oikeastaan tunnu työltä vaan elämäntavalta. Vaikka se kliseeltä kuulostaakin niin rakkaus rekikoiria, meidän puhdasta ja koskematonta luontoa sekä retkielämää kohtaan on se vetovoima tässä. Nämä koirat ovat itselle samalla terapiaa ja hyvinvointia. Ne ovat niin pienestä kiitollisia ja rakastavat meitä joka päivä. Tässä hommassa joutuu äkkiä hakoteille, jos ajattelee vain bisnestä ja rahaa, Holck sanoo.

Jussi Holck Shaman Huskies
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Huoli tulevaisuudesta

Huskyt ovat arktisia koiria ja riippuvaisia talvesta. Pakkaset ovat niille huomattavasti luonnollisempi lämpötila kuin kesähelteet. Se on yksi niistä syistä, miksi Holck ja Salmirinne haluavat toimia mahdollisimman ekologisesti ja ovat Protect Our Winters -ilmastojärjestön yhteistyöyritys.

— Jos ilmasto lämpenee ennusteiden mukaan, lyhenee vetokausi täällä kahteen kuukauteen eikä se ole koirille oikein. Sitten pitäisi siirtyä sellaiseen paikkaan, jossa kausi on pidempi, Holck kertoo.

husky puppy
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Neljä kuukautta valjaisiin

Viisi viikkoa sitten tarhalle syntyi kolme uutta pentua, jotka nyt käyvät harvakseltaan tutustumassa ulkomaailmaan emonsa perässä. Kyseessä oli kolmas Shaman Huskiesin oma pentue. Kovin pitkään pennut eivät saa nauttia vapaasta kasvatuksista, sillä pian ne aloittavat tottelevaisuuskoulutuksen. Kun koirat oppivat pennusta alkaen esimerkiksi odottamaan siististi ruokaansa, pääsee tulevaisuudessa kaikessa helpommalla.

Viiden kuukauden iässä alkaa valjaisiin totuttelu sekä kevyiden asioiden vetäminen. Yhdeksänkuukautisena on vuorossa valjakossa juokseminen. Aluksi lyhyillä lenkeillä kokeneiden koirien vieressä.

— Esimerkiksi meillä on muutama vanhempi koira jotka eivät juokse enää paljon, mutta ovat todella arvokkaita nuorten koirien opettajia, Salmirinne sanoo.

dog sledding rovaniemi lapland
Kuvaaja: Adam Eronen Piper

Ennakkoluulojen torjumista

Huskytarhalla vuoden tili pitää tehdä muutaman kuukauden aikana. Kesän aikana koirat tarvitsevat samalla tavalla ruokaa ja huolenpitoa, vaikkei tuloja olekaan.

Koiriin tutustumisen ja valjakkoajeluiden lomassa on mahdollisuus myös sivistää asiakkaita. Kaikkialla koiriin ei suhtauduta samanlaisella kunnioituksella kuin Suomessa, joten asiakkaille on mahdollista tuoda esiin koirat arvokkaina yksilöinä. Toinen ääripää ovat matkailijat, jotka pitävät koirien pitämistä vetokoirina orjuutena.

— Kun heille kertoo ja kun he omin silmin näkevät, että koirat voivat täällä hyvin ja ne todella nauttivat juoksemista, monen mieli on muuttunut vierailun aikana, Salmirinne sanoo.