Valo Luxury Retreats majoitusinvestointi Saariselällä

Xander van Rijswijk: ”Uskomme alueen mahdollisuuksiin korkeatasoisena lomanviettopaikkana”

Tasokkaisiin täyden palvelun huvilalomiin keskittyvä suomalaisyritys Valo Luxury Retreats rakennuttaa uusia majoituskohteita Saariselälle. Modernit huvilat vuokrataan yhteistyössä hollantilaisen, laadukkaista loma-asunnoistaan tunnetun Dutchen B.V:n kanssa. Sijoittajien yön yli kestänyt moottorikelkkasafari erämaassa sinetöi kohteen valinnan.

Noin 250 kilometriä napapiirin pohjoispuolella sijaitsee Suomen pohjoisin ulkoilukeskus, Saariselkä. Sen kenties tunnetuimman tunturin, Kaunispään, huipulta avautuu upea näkymä Suomen toiseksi suurimpaan kansallispuistoon. Talvisin lumivarmalta alueelta löytyy hyvin hoidettuja latuja noin 200 kilometriä ja laskettelijoita palvelee 15 rinnettä kahdella tunturilla. Tarjolla on lukuisia ohjattuja ja omatoimisille matkailijoille soveltuvia aktiviteetteja, kuten läskipyöräilyä, huskyajeluja ja Suomen pisin pulkkamäki.

– Valitsimme kohteeksemme Suomen Saariselän, sillä uskomme alueen mahdollisuuksiin korkeatasoisena lomanviettopaikkana. Saariselkä sijaitsee monipuolisten palvelujen äärellä, vain 25 minuutin päässä lentokentältä, Dutchen B.V:n toimitusjohtaja Xander van Rijswijk perustelee.

Alueen majoitustoiminnan kannattavuus myös näyttää lupaavalta. Majoitustilastojen mukaan myyntitulo vapaana olevaa huonetta kohti (RevPAR) Saariselällä on vahvistunut ja viime vuonna oli jo selkeästi korkeampi kuin Suomessa keskimäärin.

Valo Luxury Retreats viimeistelee ensi talvikaudelle yhteistyössä omistaja- ja kumppaniyritys Dutchenin kanssa seitsemän huvilaa, mutta yrityksellä on Kaunispään rinteellä isompi aluevaraus ja tavoitteena kasvattaa toimintaa lähivuosina.

– Suomessa ulkomaalaisia matkailijoita kiehtoo turvallisuus, hiljaisuus ja ainutlaatuinen luonto vuodenaikojen mukaan vaihtelevine maisemineen ja aktiviteetteineen, Rijswijk summaa ja puhuu myös omasta kokemuksestaan.

Hankkeeseen sijoittavilla yrityksillä oli jo ennestään kiinnostusta Suomea kohtaan, mutta varsinaisesti projekti lähti liikkeelle, kun yritysten johtajat pääsivät tutustumaan tontteihin paikan päälle. Luonnonkauniit maisemat, suora yhteys laskettelurinteisiin ja alueen korkeatasoiset palvelut tekivät vaikutuksen. Kohteen valinnan sinetöi yön yli kestänyt moottorikelkkasafari erämaassa.

Kestävää laatua

Saariselän kohde on suunnattu matkailijoille, jotka etsivät korkeatasoista majoitusta, omaa rauhaa ja yhteyttä kauniiseen luontoon. Yhteistyöstä huvilamajoitukseen ja tasokkaisiin lomakyliin erikoistuneesta hollantilaisyrityksen kanssa on ollut paljon apua Valo Luxury Retreatsille.

– Olemme saaneet Dutchenilta tietotaitoa huviloiden suunnitteluun ja lomakylän hoitamiseen sekä ihan konkreettista tukea esimerkiksi varausjärjestelmien rakentamisessa, Valon toimitusjohtaja Taru Lehtonen sanoo.

Kohteen suunnittelua ja rakentamista ohjaa kestävän kehityksen periaatteet.

– Tavoitteenamme on, että huvilat näyttävät kahdenkymmenen – ja vielä kahdeksankymmenenkin – vuoden kuluttua tasokkailta lomakohteilta. Suunnittelun ajattomuus ja materiaalivalinnat on tehty tämän ajattelumallin pohjalta. Sisätilat muuntuvat jatkossa tulevien asiakasryhmien toiveiden mukaisesti.

Rakennukset ovat suomalaisia hirsihuviloita, joiden viimeistelyssä käytetään luonnollisia materiaaleja, kuten graniittia. Kaikista huviloista on upeat näköalat kansallispuistoon panoraamaikkunoista, kaksi takkaa, saunaosastolla poreallas ja makuuhuoneissa yksityiset kylpyhuoneet.

Alue oli valmiiksi kaavoitettu, mutta kaava ei vastannut täysin tonttien ostajien toiveita.

– Tähän saakka kaavamuutokset ovat onnistuneet hyvin ja toivon, että jatkossakin yhteistyö sujuu mutkattomasti. Inarin kunta on ollut miellyttävä kumppani, nopea reagoimaan ja rakentamaan mahdollisuuksia yrittämiselle. Kokonaisuudessaan yhteistyö alueen toimijoiden kanssa on ollut positiivinen kokemus. Alueelta löytyy ammattitaitoa ja hyviä tyyppejä, joiden kanssa työnteko ja vaikeidenkin asioiden sopiminen onnistuu, Lehtonen kiittelee.

Tilaisuuksia myös muille sijoittajille

Ensi talvelle Valo Luxury Retreatsin tavoitteena on rakentaa seitsemän huvilaa, joiden majoituskapasiteetti on yhteensä 42 vuodepaikkaa.

– Tulemme kasvattamaan huviloiden määrää vuosittain seuraavan viiden vuoden ajan. Osa huviloista pidetään yrityksessä ja osa myydään sijoittajille. Kaikki huvilat tulevat pysymään vuokrakäytössä, ja huviloiden ulkonäkö ja huolto pidetään yhtenäisenä laadukkaan asiakaskokemuksen takaamiseksi, Lehtonen kertoo.

Yritys seuraa mielenkiinnolla myös muita alueen investointeja.

– Meille on tärkeää, että alue kehittyy laadukkaan matkailun ja luontoarvojen pohjalta. Asiakkaamme hakevat ensiluokkaisia ohjelmapalveluita, henkilökohtaista palvelua, herkullisia ruokaelämyksiä ja luontokokemuksia. Osalle asiakkaistamme luontokokemukset tarkoittavat turvallisia safareita pienryhmissä ja toiset taas ovat valmiita panostamaan erikoisempiin aktiviteetteihin. Näistä elämyksistä tulevat vastaamaan paikalliset yhteistyökumppanimme.

Luonnollisesti myös alueen saavutettavuus on tärkeää Valolle.

– Riittävät lentoyhteydet Helsingin kautta ja suoraan muista maista takaavat matkailijoiden pääsyn alueelle.

Tässä vaiheessa koronavirusepidemian vaikutuksia on Lehtosen mukaan vaikea arvioida, joten nyt on aika elää hetkessä ja olla valmis muuntautumaan uusiin tilanteisiin tarpeen tullen.

– Saariselkä on turvallinen, lumivarma ja luonnonkaunis alue, joka tarjoaa paljon rauhoittavia elementtejä matkailijoille. Nämä tärkeät valttikortit tulevat varmasti houkuttelemaan matkailijoita maailmassa, jossa epävarmuustekijät tuntuvat kasvaneen.

Valo Luxury investointi Saariselällä

Julkaistu 3/2020