Empty street in the middle of arctic nature in Utsjoki, Lapland
Kuvaaja: Terhi Tuovinen | Lapland Material Bank

Utsjoki – Miten tällainen paikka on edes olemassa

Tässä Euroopan unionin pohjoisimmassa kylässä on luonnollista hidastaa tahtia, kun edessä siintää jylhiä erämaa-alueita ja rikasta kulttuuria.

Utsjoella tunnet olevasi maailman katolla puuttomien tunturierämaiden, arktisten valoilmiöiden ja kokonaisvaltaisen hiljaisuuden keskellä. Tässä maamme ainoassa saamelaisenemmistöisessä kunnassa olet yhtä ympäristön kanssa – Utsjoella hiljaisuus ja paikallisuus saavat aivan uuden merkityksen.

Utsjoki sijainti kartta

Miten sinne pääsee?

Lennä Utsjoen lähimmälle lentokentälle Ivaloon, josta on parin tunnin automatka kohteeseen.

Junan ja bussin kyydissä kuljet Rovaniemelle, josta on päivittäisiä bussiyhteyksiä Utsjoelle. Tsekkaa lisäksi VR:n autojuna.

Kiireetöntä latautumista luonnonpuistossa

Utsjoki sijoittuu kahden suuren erämaa-alueen väliin. Jos stoppaat Kaldoaivin erämaa-alueelle, kulje Skaidijärven polku (5,8km rengasreitti) alueen pohjoispuolella, missä näet kirkkaalla säällä jopa satojen kilometrien päähän. Kesäisin maastopyöräilet luonnontilaisen välin Mieraslompolosta Pulmankiin (67 km/suunta), ja talvisin moottorikelkkailet alueen merkityillä kelkkaurilla. Hiihtäen vetelet merkittyä reittiä Sevettijärveltä Pulmankijärvelle (70 km), ja hangen kantaessa muovaat omat reittisi tähän takamaahan.

Utsjoen toinen erämaa, Paistunturi, kätkee sisälleen jylhän Kevon luonnonpuiston. Puiston ytimen muodostaa yli 40-kilometrinen kanjonimainen rotkolaakso, joka vajoaa yli 80 metrin syvyyteen! Aloittelevana vaeltajana tutustut maastoon Luontopolulla (2 km), mutta kokeneena konkarina jatkat matkaasi rotkon läpäisevälle Kevon retkeilyreitille (63 km). Reitille jää useita tulentekoalueita sekä telttailupaikkoja.

Jos etsit kiireetöntä elämänrytmiä, Tenojoelle päästyäsi olet löytänyt etsimäsi. Tämä Suomen ja Norjan toisistaan erottava rajajoki rauhoittaa kirkkaalla vedellään ja maagisella jokilaaksollaan. Lisänollausta saat kalastamalla – Tenojoki on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista ja tuottoisimmista luonnontilaisista lohijoista. Jokea myötäillen pääset ajamaan Suomen kauneimmaksi tieksi valittua reittiä Utsjoen kylästä Karigasniemen kylään, joka kulkee välillä alhaalla laaksossa ja toisinaan korkeammalla tunturien katveessa.

Utsjoki on värivarma pyhiinvaelluskohde valokuvausharrastajalle arktisten luonnonilmiöiden vuoksi. Kesäisin aurinko ei laske 74 päivänä, kun taas talvisin kaamos valtaa alueen 51 vuorokaudeksi. Älä hätäänny kaamoksesta – kuvausvalo ei muutu jätesäkkipimeydeksi, sillä lumihankien peittämä maa valaisee maiseman ja revontulet loistavat jo iltapäivällä.

Utsjoki kesällä.
Kuvaaja: Terhi Tuovinen | Lapin Materiaalipankki
Kevon luonnonpuisto kesällä.
Kuvaaja: Inari-Saariselkä Tourism Ltd.
Utsjoki kesällä.
Kuvaaja: Inari-Saariselkä Tourism Ltd.
Autumn view in Utsjoki Lapland
Kuvaaja: Inari-Saariselkä Tourism Ltd.

Pohjoiset Saamenmaan kylät

Utsjoella elämä keskittyy kolmen kylän – Utsjoen, Nuorgamin sekä Karigasniemen – ympärille. Lappilaisittain mitattuna kylät ovat kuin kivenheiton päässä toisistaan, joten hidastat vaivattomasti kaasujalkaa näistä jokaisen kohdalla.

Utsjoen kirkonkylä on alueen kuntakeskus. Tee vierailu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden Utsjoen kirkkotupien autenttiseen miljööhön, jossa tunnelmalliset saamelaisten vanhat tuvat koristavat kuvankaunista Mantojärveä. Tapaa paikallisia ja juo munkkikahvit Utsjoen kylätalo Giisássa, ja nuku pitkät lomaunet upeassa Lomakylä Vallessa. Ajoita vierailusi esimerkiksi heinäkuulle, jolloin kylähulinan takaavat Tenojoen Lohirieha kulttuurikarkeloineen ja lappiherkkuineen.

Nuorgamissa lomailet kuin maailman huipulla – olethan Euroopan unionin pohjoisimmassa paikassa. Siirry kävellen Norjan maaperälle muutamissa minuutissa, ja hurista autolla Jäämerelle tunnissa. Täytä vastasi makunautinnoilla ja nuku iki-ihanat lappiunet Nuorgamin lomakeskuksessa. Alueelta löytyy paljon lääniä ja useita leirikeskuksia karavaanareille.

Karigasniemellä lomailet saamelaisen, norjalaisen ja suomalaisen kulttuurin sydämessä. Huhujen mukaan bilehileet löytävät Tenonlaakson vilkkaimman yöelämän tästä kansainvälisestä pisteestä. Lisäksi Karigasniemi on mainio hengähdyspaikka matkattaessa mantereen pohjoisimpaan kolkkaan, Norjan puoleiseen Nordkappiin. Kalastajan majatalo on rauhaisa lepopiste, jossa herkuttelet puhtailla paikallisilla mauilla ja nukut idyllisissä hotellihuoneissa.

Matkustus Utsjoelle

Lennä Utsjoen lähimmälle lentokentälle Ivaloon, josta on parin tunnin automatka kohteeseen.

Junan ja bussin kyydissä kuljet Rovaniemelle, josta on päivittäisiä bussiyhteyksiä Utsjoelle. Tsekkaa lisäksi VR:n autojuna.

Omalla autolla ajat perille tietä E75, joka kulkee koko Suomen läpi.

 

Psst, kuule hiljaisuus somessa; tsekkaa FacebookInstagram.