Saanatunturi Kilpisjärvi Luminous Finland 100
Kuvaaja: Luminous Finland 100/Christopfer Lund

Enontekiö – Paikka bisneksellesi kolmen valtakunnan rajalla

Enontekiö on luonnonkaunis matkailukunta Tunturi-Lapissa Norjan ja Ruotsin rajalla. Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ovat luonnon ohella vahvuuksia yritysten liiketoiminnassa.

Enontekiö sijaitsee Suomen käsivarressa, ja yhteistä valtakunnanrajaa on Ruotsin ja Norjan kanssa yli 450 kilometriä. Kunnan halki kulkee valtatie E8 johtaen aina Norjan rannikolle saakka. Enontekiön lentokenttä on matkailun kehittämisessä vahvuus, ja se palvelee tällä hetkellä vahvasti etenkin talviajan charter-liikennettä. Oman kentän lisäksi saavutettavuutta tukevat lentokentät Kittilässä, Ruotsin Kiirunassa ja Norjan Tromssassa. 

Matkailu on Enontekiön kärkitoimiala, joka on kasvanut viime vuosina. Monista Lapin kunnista poiketen kesämatkailu on kunnassa tällä hetkellä jopa talvimatkailua suurempaa, mutta ympärivuotiselle matkailulle on potentiaalia ja kysyntää. Vetovoimaa luovat kunnan erämaa-alueet Suomen korkeimpine tuntureineen, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja Kilpisjärvi.

Enontekiö profiloituukin ekologisesti kestävänä vaihtoehtona. Enontekiön pinta-alasta noin 70 prosenttia koostuu suojelualueista, ja Enontekiö liittyi ensimmäisenä lappilaisena kuntana Hiilineutraalit kunnat -verkoston jäseneksi

Tulevaisuudessa Enontekiöllä on potentiaalia matkailupalvelujen ja uuden majoitustoiminnan kehittämiseen. Matkailun vanavedessä kehittyvät poro- ja luontaiselinkeinot, palvelualan yritystoiminta ja pienimuotoinen jalostustoiminta.

Kilpisjärvellä Lapin matkailun pullonkaula, eli kesä, on jo ratkaistu. Nyt etsitään matkailuun toimijoita, jotka myyvät Lapin talven. Myös Tromssan ja Altan läheisyys tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia kielitaitoisille tekijöille.

Faktaa

  • Väestön määrä 1 787
  • Yritysten toimipaikkojen määrä 184
  • Yritysten liikevaihto yhteensä 57 miljoonaa euroa 

Yhteys