Matkailulle käyttöön työkaluja koronatoipumisen edistämiseksi

Matkailu on Lapissa merkittävä kasvava toimiala, joka on kokenut kovia haasteita koronapandemian ja -rajoitusten aikana.  Lappilaisten yrittäjien taakkaa koronatoipumisessa halutaan helpottaa tarjoamalla apua hyödyllisten älytyökalujen avulla, kuten Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone-sivusto. Sivuston tarkoitus on tuoda yhteen paikkaan tärkeät tiedot koronan vaikutuksista matkailuun Lapissa ja antaa tukea  suunnitteluun.

Tilannehuoneeseen on koottu tärkeimpiä tietoja koronan vaikutuksista Lapin matkailuun, kuten matkustuskiinnostuksesta, varauksista ja toteutuneesta kehityksestä esimerkiksi yöpymisistä ja majoitusmyynnistä. Tietoa on saatavilla sekä Lapin tasolta että matkailukohteista. Lisäksi sivuston avulla kootaan yhteen tietoja matkailualan tulevasta talvikaudesta.

Informaatiotäyteinen sivusto on ehdottoman tärkeä työkalu ajankohtana, jolloin epävarmuus lähitulevaisuuden suunnasta on korkealla. Tietoa tarvitaan matkailuyritysten liiketoiminnan ohjaamiseen, arvioimiseen ja kehittämiseen.

– Tilannehuone-sivusto oli tärkeää luoda, koska matkailuelinkeino elää todella epävarmaa aikaa. Varaustilanne muuttuu jatkuvasti ja samoin mahdollisuudet matkustaa Lappiin. On tärkeää tarjota mahdollisimman nopeasti tietoa näistä muutoksista, kertoo Lapin liiton Lapin arktinen matkailuekosysteemi -hankkeen projektipäällikkö Kristian Sievers.

Sivustoa päivitetään jatkuvasti ajankohtaisen tiedon välittämiseksi. Sivun päivittämisestä vastaa EAKR-rahoitteinen Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone -projekti, jota toteuttavat Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin liitto. Hanke toimii vuoden loppuun saakka. Tilannehuone-projektissa kehitettäviä tiedolla johtamisen käytäntöjä on tarkoitus jalostaa myös jatkossa matkailuelinkeinon hyödynnettäväksi.