Entrance to Ranua Zoo in winter

Ranua Zoo Hotel

Ranua, vetonaulanaan Arktinen eläinpuisto Ranua Zoo, houkuttelee matkailijoita sekä kesäisin että talvisin. Alueelle kaivataan kysyntään vastaavaa majoituskapasiteettia, ja nyt majoitukselle on paikka valmiina eläinpuiston kyljessä.

Ranua Zoo Hotel

  • Sijainti eläinpuiston yhteydessä
  • Tontilla rakennusoikeutta matkailupalveluille 4 000 m²
  • Eläinpuistossa 130 000 vuosittaista kävijää
Map Lapland Ranua

Arktinen eläinpuisto on Ranuan matkailun veturi, ja kysyntä jatkaa kasvamistaan. Kohde on vain tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä ja kansainväliseltä lentokentältä.

Tällä hetkellä eläinpuiston alueella on varsinaisen eläinpuiston lisäksi ravintola, kahvila, safaritalo, camping-alue ja lomakylä, Euroopan pohjoisin tilaviinitehdas sekä pieniä myymälöitä.

Eläinpuiston omistavan Ranuan Seudun Matkailu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Johanna Koivunen kertoo, että alueella on tarve uudelle majoituskapasiteetille.

— Sekä kesän että talven kiireisinä kuukausina kysyntää meillä on enemmän kuin tarjontaa. Viihtyisille ja kompakteille huoneistolle olisi tarve, niitä sekä yksittäiset asiakkaat että matkanjärjestäjäkumppanimme toivovat alueelta.

Matkailijat entistä kiinnostuneempia Ranuasta

Eläinpuistossa asustaa viisikymmentä erilaista arktista eläinlajia metsän keskellä tilavissa aitauksissaan. Eläinpuiston yhteydessä on kesäisin myös kotieläinpuisto sekä lapsille suunnattu iso seikkailuleikkipaikka.

Ranuan Zoon kävijämäärät ovat olleet kasvussa, ja vuonna 2019 eläinpuiston alueella vieraili jo 130 300 kävijää.

Alueen matkailu on aidosti ympärivuotista ja talviaikaan kävijöistä kaksi kolmasosaa on jo kansainvälisiä. Asiakaskunnassa korostuvat etenkin perheet ja viipymä alueella on ollut kasvussa.

Majoituskapasiteetista on Ranualla pulaa. Kun kaikki kapasiteetti lasketaan yhteen, on vuodepaikkoja kunnan alueella noin tuhat. Lomakylä Gulo Gulossa on 30 perhehuoneistoa ja Ranuajärven rannalla 20 saunallista lasi-iglua. Muuten alueen majoituskapasiteetti koostuu karavaanialueesta ja yksittäisistä mökeistä.

Eläinpuistoa, camping-aluetta ja lomakylää pyörittävän Ranuan Seudun Matkailu Oy:n liikevaihto on jopa lähes tuplaantunut neljässä vuodessa.

Huoneistojen käyttöaste on viisi kuukautta vuodesta noin 80% ja muina aikoina 50-60%. Luvutkin näyttävät, että potentiaalia on myös uudelle investoinnille, Koivunen kertoo.

— Koronaepidemiankin aikana kotimainen kysyntä on paikannut hienosti kansainvälistä asiakasvirtaa, joka matkustusrajoitusten vuoksi laski tilapäisesti.

Eläinpuiston kyljessä tilaa investoinnille

Ranuan Seudun Matkailu Oy omistaa eläinpuiston yhteydestä tontin, joka on mahdollista joko vuokrata tai ostaa. Reippaan kokoisella tontilla on asemakaavassa matkailupalvelurakentamiseen tarkoitettua rakennusoikeutta 4 000 m2.  Majoituskapasiteetin lisääminen kuuluu alueen strategiaan ja sillä on eläinpuiston vahva tuki, mutta toteuttamiseen tarvitaan kumppania.

Asiakaskunnan ja potentiaalin hyvin tunteva Koivunen luonnehtii potentiaalista hotellikonseptia.

— Tällä alueella toimisi hyvin Wilderness Hotel -tyyppinen ratkaisu, jossa huoneista on näkymät eläinpuistoon. Me olemme varautuneet toteuttamaan hotellin läheisyyteen lisää aitauksia eläimille, jotta asiakkaat näkevät esimerkiksi poroja ja metsäpeuroja suoraan huoneistaan.

Alueelle tavoitellaan kestävää puurakentamista, joka sopii alueen luonteeseen ja jo olemassa olevaan rakennuskantaan.

Uusi hotelli tulisi osaksi jo toimivaa verkostoa ja koko ajan kehittyvää aluetta. Eläinpuiston yhteydessä oleva seikkailuleikkipuisto on vasta uusittu ja MurrMurr-linnan rakennukseen on tulossa koko alueen matkailuneuvonta.

Ranuan Seudun Matkailu Oy:llä on toimiva myyntikanava majoitukselle ja ohjelmapalveluille sekä hyvät suhteet matkanjärjestäjiin. Yhtiöllä on myös valmius ottaa uusi hotelli operoitavakseen tai toimia kumppanina muulla tavoin.

Hotellihankkeesta ei ole vielä laadittu yksityiskohtaista toteutettavuusselvitystä laskelmineen, mutta kunnalla ja eläinpuistoyhtiöllä on kattavaa tausta-aineistoa suunnittelua varten.

Kohde kartalla

Karttaesitys suuntaa-antava

Yhteystiedot


Business Ranua

Kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö
mikko.poykko@ranua.fi
+358 40 662 3700

www.ranuazoo.com
www.ranua.fi