Sport Resort Ylläs investment opportunity Basecamp Hotel
Kuvaaja: Studio Puisto

Sport Resort Ylläs – merkittävä kehityssuunnitelma Ylläksellä

Sport Resort Ylläs -projekti on suurin matkailualan kiinteistökehityssuunnitelma Lapissa. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden hotellioperaattoreille sekä sijoittajille ja kumppaneille, jotka pääsevät muokkaamaan koko matkailukeskuksen tulevaisuutta.

Eight Seasons Lodge & Suites

  • Rakennusvolyymi 8955 m²
  • Päärakennus, 100 hotellihuonetta
  • Ski-in ravintola, safaritilat, monitoimitilat jne.
  • 15 huvilaa (+ jääsviitit, jääkappeli)
  • Bathing house
Map Ylläs, Lapland

Basecamp Hotel

  • Rakennusvolyymi 7600 m²
  • 210 hotellihuonetta
  • Ravintola, kiipeilyseinä, tapahtumatiloja, ylimmässä kerroksessa oleskelutilat

Lantern Villas

  • 15 huvilaa
  • Rakennusvolyymi 2025 m²

Iso-Ylläksen toimitusjohtaja Osmo Virranniemi kertoo, että kehitettävä kokonaisuus pitää sisällään kaksi hotellia, useita huviloita, golfkentän ja erilaisia vapaa-ajan palvelufasiliteetteja. Projekti lisää alueen vuodepaikkamäärää 10 000 pedillä (+ 80 prosenttia) ja laajentaa laskettelurinteiden kapasiteettia 60 prosentilla.

Virranniemi ja Reijo Riila ovat Sport Resort Ylläksen perustajia. He ovat kehittäneet kohdetta 30 vuoden ajan pienestä lappilaisesta kylästä suosituksi laskettelu- ja hiihtokeskukseksi.

80-luvulta lähtien alueeseen on sijoitettu yhteensä 100 miljoonaa euroa. Meillä on vahvaa paikallista asiantuntemusta ja usko alueen kasvupotentiaaliin.

Nyt kun Lapin matkailu on tasaisessa kasvussa, on aika seuraavalle isolle askeleelle, kertoo Virranniemi. Tuleva projekti on harppaus eteenpäin, kehittämissuunnitelman toteuttamisen kokonaiskustannukset ovat arviolta 500-600 miljoonaa euroa.

Ylläs houkuttelee matkailijoita ympäri vuoden

Ylläs on Suomen suurin hiihtokeskus, jopa 63 rinnettä sekä Suomen paras maastohiihdon latuverkosto. Keskus sijaitsee aivan kansallispuiston kupeessa, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on kävijämääriltään merkittävä. Ylläksen matkailualue muodostuu tunturialueesta sekä kahdesta kylästä, Äkäslompolosta ja Ylläsjärvestä, kylät yhdistää 15 minuutin matka maisematietä pitkin.

Sijaintinsa vuoksi Ylläksellä voidaan taata lumiolosuhteet koko talvisesongin ajan marraskuusta aina toukokuuhun saakka. Vaikka talvi onkin suurin sesonki, matkailu kesäsesongilla on kehittynyt positiiviseen suuntaan. Visit Ylläs, alueen yritykset ja kunta panostavat kesämatkailun kehittämiseen. Ylläs on saavuttanut suosiota maastopyöräilijoiden keskuudessa ja nyt kehittämiseen panostetaan tosissaan.

– Tavoitteena on, että Ylläksestä tulee Suomen houkuttelevin maastopyöräilykohde ympärivuotisesti, Virranniemi kertoo.

Ylläs tarjoaa sijaintinsa puolesta tilaa ja puhdasta luontoa matkailijoille, mutta sinne on silti helppo saapua. Yksi Ylläksen vahvuuksista onkin saavutettavuus. Kittilän lentokenttä ja Kolarin rautatieasema ovat molemmat noin puolen tunnin ajomatkan päässä.

Matkailu on vakaa bisnes ja kysyntä on kasvussa

Tilastokeskuksen mukaan Ylläksellä rekisteröityi 326 000 yöpymistä vuonna 2019. Hieman yli puolet yöpymisistä tuli kotimaisesta matkailusta. Kansainvälinen matkailun suurimpia tekijöitä olivat Iso-Britannia, Sveitsi, Ranska sekä Saksa. Tällä hetkellä Ylläksellä on 19 hotellia ja noin 1 000 huonetta, monet majoitusyrityksistä ovat pieniä. Yksityisomistuksessa olevat mökit eivät rekisteröidy viralliseen tilastoon, ja kokonaiskapasiteetin on arvioitu olevan noin 23 000 vuodepaikkaa.

Virranniemi kertoo, että hotellimajoituksen kysyntä on kasvanut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta tarjonnan määrä on pysynyt aika tasaisena. Nyt hotellimarkkinat Ylläksellä tarjoavat hyviä mahdollisuuksia uudelle kapasiteetille.

Uusi projekti hyödyntää kasvupotentiaalin

– Visiomme on, että Ylläs Sports Resort on tulevaisuudessa Pohjois-Euroopan halutuin lomakohde aktiivisille perheille vuoden ympäri, Osmo Virranniemi toteaa.

Alueen master plan linjaa kehittämistä. Kunnanvaltuusto on hyväksynyt master planin ja asemakaavoitus on meneillään.

Basecamp -hotelli on suunniteltu aktiivisia harrastajia silmällä pitäen ja Eight seasons Lodge & Suites tarjoaa puolestaan luksusmajoituselämyksiä ja erillisen sauna- ja kylpylätalon. Lisäksi alueelle tulee eksklusiivisia huviloita ostettavaksi tai vuokrakäyttöön.

Kuvaaja: Studio Puisto
Kuvaaja: Studio Puisto

Rakennusmateriaalit valitaan niin, että ne heijastelevat alueen ainutlaatuista luonnonympäristöä. Majoitustarjonta vastaa kasvavaan hyvinvointitrendiin laadukkaalla ruoalla, sekä erilaisilla kuntoiluun ja rentoutumiseen sopivilla tiloilla.  Suunnittelussa varmistetaan, että tiloja voidaan mukauttaa joustavasti erilaisiin tarpeisiin.

– Markkina- ja potentiaalianalyysi tehtiin master plan -prosessin aikana, konseptit ja arkkitehtisuunnitelmat ovat valmiit ja tarkempia laskelmia on tulossa. Etsimme sijoittajia ja operaattoreita kahteen hotelliin, Virranniemi kertoo.

Yhteystiedot


Sport Resort Ylläs / Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy
Osmo Virranniemi, toimitusjohtaja
p. 0400 694 640, osmo.virranniemi@iso-yllas.fi
www.sportresortyllas.com