Arctic Guesthouse & Igloos Ranualla iglu jäätyneellä järvellä revontulet talvella
Kuvaaja: Arctic Guesthouse & Igloos / Jari Romppainen

Ranualla Arctic Guesthouse & Igloos kasvaa yhdistäen uutta ja vanhaa

Ranuanjärven rannalla sijaitsevan perinteikkään majatalon uudet yrittäjät toivat idylliseen pihapiiriin liikuteltavia igluveneitä, jotka houkuttelevat Etelä-Lapin hillaparatiisiin ekologista luksusta etsiviä matkailijoita. Ranuan positiivinen yritysympäristö auttaa yrityksiä asettumaan alueelle ja kehittymään.

Maalaistunnelmaa huokuva B&B-majatalo kauniin Ranuanjärven rannalla on palvellut vierailijoita jo 1940-luvulta saakka. Viimeisimmän omistajanvaihdon jälkeen päärakennuksen tiloja on kunnostettu perinteitä kunnioittaen ja viehättävä pihapiiri rakennuksineen on täydentynyt pitkällä, rannanmyötäiselä laiturilla sekä kymmenellä liikuteltavalla ja kelluvalla lasi-iglulla.

– Perheemme aloitti Arctic Guesthouse & Igloosin toiminnan elokuussa 2019 – juuri ennen koronaa, uusi toimitusjohtaja Auvo Leppänen sanoo ajoitukselle naurahtaen.

Pandemia hidasti suunnitelmia, mutta ei muuttanut kestävän matkailun kehittämisen suuntaa.

–  Haluamme vastata ekologisen luksusmatkailun kysyntään.

Koronapandemiasta huolimatta kesällä 2020 paikka oli täynnä kaikenikäisiä kotimaisia matkailijoita, mikä oli lupaava alku yritykselle.

Arctic Guesthouse & Igloos Ranualla Lapissa majoittaa matkailijoitaa ympäri vuoden lasi-igluissa ja majoitusrakennuksessa
Kuvaaja: Arctic Guesthouse & Igloos / Jari Romppainen

Seikkailu järvimaisemassa ympäri vuoden

AuroraHut-igluveneet ovat kiinnostaneet Suomen hillapääkaupungissa ymmärrettävästi varsinkin hillankeruuaikaan.

– Igluveneen voi ankkuroida järvellä hillasuon tai mustikkametsän kupeeseen. Ovesta pääsee tuolloin lähes suoraan marjoja poimimaan tai vaikka uimaan, Leppänen kuvailee.

Vapaasti liikuteltavat iglut antavat vapauden suunnitella seikkailullisia retkiä järvimaisemassa. Suurten maisemaikkunoiden kautta voi ihailla yöttömän yön aurinkoa tai ruskaa, mutta myös revontulia.

– Talvella voimme viedä vieraamme rauhalliseen paikkaan nukkumaan ja aamulla hakea heidät takaisin majatalolle aamupalalle. Iglun voi viedä myös vaikka pariksi viikoksi omaan rauhaan, jos asiakas niin haluaa. Pilkille ei tarvitse lähteä kauas, sängyn vierestä löytyy pilkkiaukko.

Igluvene kelluu kohteessaan veden tai jään päällä omavaraisesti ympäristöä muuttamatta. Kahden hengen premium-majoitukseen kuuluu näköalatupa, parivuode, keittiö, ruokakellari ja kompostoiva wc. Käyttösähkö syntyy aurinko- ja biopolttokennoilla, lämmitys uusiutuvalla polttoaineella. Yrittäjä voi seurata polttoaine- ja vesitankkien tilaa ja lämpötiloja etänä, jotta majoittujalla on varmasti hyvät oltavat.

– Suunnittelemme parhaillaan kokouskäyttöön soveltuvan 25–30 hengen kelluvan kodan rakentamista, paljastaa Leppänen.

Arctic Guesthouse & Igloos iglut kesällä järvellä
Kuvaaja: Arctic Guesthouse & Igloos / Jari Romppainen

Ranualainen yritysilmapiiri innostaa kehittämään

Ranualaislähtöisellä Auvo Leppäsellä on takanaan kaksikymmentä vuotta kuljetusalan yrittäjänä. Seurattuaan yrityksensä myynnin jälkeen muutamien vuosien ajan kestävän matkailun kysynnän kasvua hän antoi periksi houkutukselle palata takaisin yrittäjäksi.

– Ranualla on kaikki, mitä luontoelämyksiä kaipaava matkailija tarvitsee: arktisiin eläimiin erikoistunut eläinpuisto, koskemattomat erämaa-alueet sekä monipuoliset retkeily-, hiihto-, melonta- ja pyöräreitit. Lisäksi ihan lyhyen matkan päästä löytyy hienoja retkikohteita, kuten Korouoman rotkolaakso, Auttikönkään putous ja Iso-Syötteen tunturit.

Ranua sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Rovaniemen lentoasemalta ja rautatieyhteyksistä. Arctic Guesthouse & Igloos puolestaan on lyhyen kävelymatkan päässä Ranuan keskustan palveluista.

Leppäsen mukaan noin neljän tuhannen asukkaan kunnassa on tällä hetkellä vahva kehittämisen halu.

– Yhteishenki kunnan ja yritysten välillä on hyvä ja uusillekin matkailualan yrittäjille on tarjolla tontteja. Toivottavasti pian taas pääsemme matkailualan yrittäjien kesken yhdessä järjestämään omiakin vapaa-ajan aktiviteetteja, niitä kaipaan.

Kasvuhakuisessa kunnassa on reipas tekemisen meininki, mutta matkailijoille ranualaiset haluavat tarjota tunteen kiireettömyydestä.

– Asiakkaamme ovat sanoneetkin, että antakaa tämän olla jatkossakin tällainen rento paikka viettää aikaa yhdessä ja olla toinen toistemme kavereita. Haluammekin, että henkilökunnallamme on aina hetki pysähtyä tarinoimaan vieraidemme kanssa.