Skabmagovat Lappi säkenöi valkokankaalla
Kuvaaja: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen

Lappi säkenöi valkokankaalla

Lappi on hyvin esillä televisio-, elokuva- ja mainostuotannoissa. Meillä on upea luonto, toimivat palvelut ja liikennejärjestelyt sekä aivan mahtavat ihmiset kansainvälistenkin elokuva ja tv-tuotantojen palvelemiseen.

Elokuvatuotannoissa liikkuu iso raha ja on tärkeää, että niitä saadaan Lappiin. Tuotannot tuovat uusia mahdollisuuksia omille elokuvantekijöillemme ja avaavat portteja myös ulkomaille. Laskelmien mukaan elokuvan budjetista jää noin 15-20% paikkakunnalle, jossa se kuvataan.

Lappiin on vuosien varrella syntynyt tunnettuja elokuvatapahtumia, jotka houkuttelevat niin festivaalivieraita, mediaa kuin elokuva-ammattilaisiakin. Sodankylän Midnight Sun on varmasti maailmalla tunnetuin suomalainen elokuvajuhla. Sodankylän juhlia voisi verrata Sundance–elokuvajuhliin Amerikan pohjoisessa – lämmin ja intiimi tunnelma, jossa suuret tähdet parveilevat kaukana Hollywoodin loistosta. Keskiyön aurinko luo ainutlaatuisen ympäristön, joka vetää suuria tähtiä ja festivaalivieraita kaikkialta maailmalta.

Rovaniemen Arktista Vimmaa tuo syksyisin Akrtikumiin mielenkiintoisen kattauksen pohjoismaisia elokuvia ja antaa esiintymisareenan myös lappilaisille elokuvantekijöille. Eksotiikkaa lisäävät vuosittain festivaalilla nähtävät Färsaarten, Islannin tai Grönlannin elokuvauutuudet.

Inarissa Skábmagovat on jo lähes 20 vuoden ajan houkutellut ihmisiä ympäri maailmaa katsomaan elokuvia keskellä Lapin paukkupakkasia. Saamelaismuseo Siida ja saamelaiskulttuurikeskus Sajos tarjoavat upeat puitteet elokuvien katseluun. Elokuvia katsotaan tietenkin myös ulkona – Revontuliteatteri Siidan ulkomuseossa ei varmasti jätä ketään ”kylmäksi”. Saamelaisten ja kansainvälisten ohjaajien tuotantojen katselu lumesta rakennetussa teatterissa tähtitaivaan ja revontulien alla on taatusti elämys vailla vertaa.

Skábmagovatin tavoitteena on ollut alusta asti tarjota saamelaiselokuville mahdollisuus päästä esille ja löytää tie kansalliseen ja kansainväliseen levitykseen. Festivaali kokoaa Inariin elokuva-alan ammattilaisia, joiden kautta alkuperäiskansojen elokuvat ovat päässeet esille laajasti eri puolilla maailmaa. Skábmagovat on myös tärkeä kohtauspaikka alkuperäiskansojen elokuvantekijöille. Tänä vuonna teemana ovat Navajo-elokuvat sekä Myanmarin eli Burman alkuperäiskansat.

Festivaalin tärkein tehtävä on kuitenkin antaa yleisölle mahdollisuus nähdä alkuperäiskansojen itsensä tuottamia elokuvia ja nauttia pohjoisimman Lapin arktisista tunnelmista. Lämpimästi tervetuloa Inariin!

Liisa Holmberg
rehtori, Saamelaisalueen koulutuskeskus
Lapland Ambassador