Posion matkailukoordinaattori Marja Hannula
Kuvaaja: Anna Ruohonen

Metsäily tuo laatua toimittajan arkeen

Joka puolella Suomea pääsee liikkumaan luonnossa, Lapissa sitä pääsee tekemään yksin.

Jos soitin ei näy selaimellasi, pääset kuuntelemaan jakson myös suoraan Spotifyssa.

Kun kolmenkympin rajapyykki ylittyi, selittämätön Lapin-kaipuu yllätti toimittaja Marja Hannulan. Alun perin Sodankylästä kotoisin oleva Marja asui Espoossa ja teki sijaisuuksia pääkaupunkiseudun toimituksissa. Sitten Lapin Kansa haki aluetoimittajaa Kemijärvelle, ja Marja päätti hakea. Hän oli valmis lähtemään.

Marja muistaa yhä, miltä Kemijärven avarat järvimaisemat näyttivät ja tuntuivat heti muuton jälkeen seitsemän vuotta sitten.

– Olin luonnosta pienessä hurmoksessa aika pitkään.

Muutama vuosi muuton jälkeen aluetoimittajan pesti lopetettiin ja Marja irtisanottiin. Hän ei ollut kuitenkaan valmis palaamaan töiden perässä takaisin Etelä-Suomeen.”Metsäily” eli ajan viettäminen luonnossa on aina ollut tärkeä osa Marjan arkea. Potkujen jälkeen Marja halusi ymmärtää luontoa paremmin ja aloitti luonto- ja ympäristöalan opinnot Pyhätunturilla.

Opintojensa ohella Marja jatkoi freelance-toimittajan töitä ja teki juttuja ympäri Lappia. Juttukeikkojen myötä hän päätyi myös elämänsä ensimmäistä kertaa Posiolle.

– Vaikutuin tästä paikasta.

Marjaan teki vaikutuksen niin Posion asukkaat kuin paikkakunnan ainutlaatuinen luontokin. Posiolla asuu 3 000 ihmistä ja kunnan alueelta löytyy oma vesistö heille jokaiselle – ja hieman jää yli vieraillekin. Posion lukuisten järvien joukossa on erikoisuuksia, kuten pitkien hiekkarantojen Livojärvi, joka tunnetaan Lapin Rivierana.

Kun Posiolta avautui matkailukoordinaattorin paikka, Marja haki sitä. Viimeiset kaksi vuotta hän on voinut työskennellyt paikkakunnalla, joka vei hänen sydämensä.

Työ on kiireistä, mutta laadukas arki ja luonto auttavat palautumaan.

– Täällä henkinen tila luonnossa alkaa aivan kotiovelta.

Marja arvostaa erityisesti sitä, että luonnossa voi liikkua kaksin sekarotuisen Topi-koiran kanssa. Ruuhkaiset lenkkipolut eivät sovi Marjan metsäilyyn.

– Luonnon elvyttävä vaikutus liittyy täällä Lapissa avaruuteen ja siihen, että metsään voi mennä nimenomaan yksin. Silloin siellä voi vain laskeutua itseensä.

Käy kuuntelemassa kaikki ilmestyneet Mun Lappi -podcastin jaksot!