Safariysritys Hetta Huskies yrittäminen Lapissa koiravaljakko
Kuvaaja: Hetta Huskies

Safariyrityksessä koirien hyvinvointi on toiminnan edellytys

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston pohjoispuolella, Hetassa, sijaitsee Pasin ja Annan koiratarha ja -safariyritys, Hetta Huskies. Seikkailu-urheilun parissa maailmalla tavanneen pariskunnan tie vei Enontekiölle joulukuussa 2004, kun uusi koti ja paikka yritykselle löytyivät.

– Tein silloin tapahtumajärjestelyjä, jotka keskittyivät läntiseen Lappiin. Aika meni pääosin Suomessa ollessa pohjoisessa. Hetta valikoitui, koska täällä oli edullista ja matkailuun liittyvää toimintaa varsin vähän, Pasi kertoo.

Tähän saakka pariskunta oli elänyt Suomessa ja Englannissa, josta Anna on kotoisin. Englannin talosta luovuttiin vuonna 2006 ja ensimmäiset koirat hankittiin vuotta myöhemmin. Viimeiset kymmenen vuotta on kulunut pääosin Hetassa 180 koiran ja perheen parissa. Pasin ja Annan poika Eliel syntyi 2010.

– Halusimme asua paikassa, jossa on selkeät vuodenajat ja kunnon talvi. Ympäröivä luonto on meille tärkeä. Tämä on myös turvallinen kasvuympäristö lapselle, kaukana maailman melskeestä, Pasi tiivistää.

Hetta Huskies yritys Lapissa -yrittäjät
Kuvaaja: Hetta Huskies

HettaHuskiesin toiminnasta suuren osan muodostavat huskysafarit, joiden pituudet vaihtelevat kahden tunnin ajeluista aina viikon kestäviin retkiin. Tärkein yritystoimintaa ohjaava periaate on koirien hyvinvointi ja huolenpito. Tästä tunnustuksena on vuonna 2015 World Travel Market -messuilla myönnetty palkinto eläinten hyvinvoinnista (2015 World Responsible Tourism Awards).

– Asiakkaat tulevat ja näkevät paikan päällä, millaisissa oloissa koiramme elävät. Koirat ovat iloisia, terveitä ja tyytyväisiä elämäänsä. Monille asiakkaille koirien hyvinvointi on tärkeää ja monet ovatkin valinneet meidät palveluntarjoajien joukosta juuri tämän seikan perusteella, Pasi kertoo.

Koiriin sitoudutaan koko niiden elinajaksi. Koirien juoksuohjelmaa kevennetään, jos koira ei pysty juoksemaan täysipainoisesti tai lähestyy eläkeikää. Koiran lopettamista ei tehdä koskaan kevein perustein. Eläkkeelle jäävät koirat saavat elää niin kauan, kuin heillä on elämisen arvoista elämää edessä.

Pasi ja Anna organisoivat myös koirien adoptio-ohjelmaa.

– Oletus, että rekikoirat eivät soveltuisi perhe-elämään eikä niitä voisi adoptoida, on väärä. Meillä on lähes 10 vuoden kokemus tästä asiasta ja meiltä lähteneet koirat ovat sopeutuneet hyvin uuteen elämään. Koiran ja uuden perheen valinta täytyy vain tehdä huolellisesti.

Kesän tarjontaa kehitetään vielä. Aktiviteetteina tällä hetkellä on muun muassa melontaa, maastopyöräilyä sekä erätaitokursseja. Syksyllä järjestetään viikon kestäviä revontulimatkoja.

Kesällä perhe suuntaa Englantiin, jossa Eliel saa vahvistusta englannin kieleen ja jossa Annan äiti asuu. Toinen mummola on kahden kilometrin päässä kotoa. Pasin vanhemmat muuttivat Pohjois-Karjalasta Hettaan eläkkeelle jäätyään.

Anna on elänyt ja työskennellyt yli kymmenessä maassa elämänsä aikana. Hetassa asumisen hyviä puolia on mahdollisuus nauttia läheisestä luonnosta ja hiljaisuudesta; kauaksi ei tarvitse lähteä. Suurin haaste on ollut kielen oppiminen, johon Hetassa ei ole ollut tarjolla kursseja.

– Kun lapseni oli kolme viikkoa vanha, matkustin päivittäin Muonioon kielikurssille. Ystävystyminen on ollut haastavampaa englanniksi. Ihmiset ovat ujoja käyttämään vierasta kieltä, Anna kertoo.

Tripadvisorin sivuilla asiakkaat ovat arvioineet vierailunsa safariyritys HettaHuskiesilla lähes poikkeuksetta täyden viiden pisteen arvoiseksi. Vuonna 2016 HettaHuskies sai Tripadvisorin myöntämän Erinomainen kohde -sertifikaatin. Koirien hyvinvoinnin lisäksi toinen tärkeä tekijä asiakkaiden tyytyväisyyteen ovat olleet yrityksen työntekijät.

– Meidän oppaamme ovat innostuneita työstään, Lapin luonnosta sekä koirista. Kolme opastamme ovat maailmankansalaisia, jotka ovat olleet meillä töissä jo aikaisemmin. Ensi kaudella on tarkoitus palkata vielä yksi opas lisää, Pasi kertoo.

– Haluamme antaa henkilökohtaisen kokemuksen jokaiselle asiakkaalle, riippumatta safarin pituudesta. Tulee muistaa, että kaikki asiakkaat eivät ole niin seikkailuhenkisiä; jollekin myös puolen tunnin ajelu voi olla todella upea elämys, Anna sanoo.

Luonnossa liikkuminen ja siellä kulkemisen vapaus on edellytys toiminnan jatkumiselle tulevaisuudessa. Myös matkailun kehittymistä seurataan pohjoisessa tarkasti. Pasi toimii Lapin Yrittäjien hallituksessa sekä puheenjohtajana Enontekiön Yrittäjien hallituksessa.

– Meidän pitää pitää huolta luonnosta, mutta myös turvata toimintaedellytyksien säilyminen. Yrittäjänä täällä täytyy olla hereillä, mitä yhteiskunnassa ja maailmalla tapahtuu. Oman yrittämisen lisäksi käytämme paljon aikaa siihen, että meidän asiat eivät unohdu, kun lakeja säädetään, Pasi kertoo.

Lapissa yrittäminen Hetta Huskies
Kuvaaja: Hetta Huskies