Jaana Niskanen Salla

Uramahdollisuudet Lapissa - Tuntiopettajana Sallassa

Liikunnanohjaaja Jaana Niskanen, Salla: ”Ympäristöön pääsee tutustumaan eri tavalla, kun tekee sallalaisten kanssa töitä.”

Määräaikainen tuntiopettajan pesti innosti liikunnanohjaaja Jaana Niskasen muuttamaan Sallaan. Viikonloput vierähtävät vielä usein Kuopiossa, mutta sydän on jo avattu mahdollisuudelle saada puolisokin pidempiaikaisesti Itä-Lappiin.

Kun Jaana Niskaselle, 40, tarjottiin vuodeksi tuntiopettajan tehtäviä Sallassa, hän ajatteli, ettei Lappi-unelman toteuttamiseen tule enää parempaa hetkeä.

”Mulla on kaksi täysi-ikäistä lasta, 20-vuotias poika Kajaanissa armeijassa ja 19-vuotias tytär, joka muutti just omilleen Kuopiossa. Lastenlapsia ei vielä ole ja mun oman vanhemmat ovat niin hyvässä kunnossa, että pärjäävät ilman mun apua”, Niskanen kertoo.

Päätoimisena liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjänä toimineella Niskasella oli kova halu kokeilla elämää Lapissa.

”Opiskelin liikunnanohjaajaksi kaksikymmentä vuotta sitten Rovaniemellä, ja siitä asti olen käynyt joka vuosi Lapissa. Halusin kokea taas Lapin kaikki vuodenajat, asua ja tehdä töitä täällä.”

Sallaan hän päätyi melkeinpä vahingossa haettuaan ensin Inarissa avoinna ollutta vakituista liikunnanohjaajan paikkaa.

”Soitin sallalaiselle tutulle, että tunnetko ketään Inarista. No hän sitten lupasi ottaa yhteyttä Inariin ja suositella minua, mutta kun jäin ensimmäiselle varasijalle, hän kysyi, että no mikset tule tänne meille töihin, kun meillä on liikunnan tuntiopettajan paikka auki.”

Suunnitelmien muuttuminen otettiin kotona ilahtuneesti vastaan.

”Puoliso on tiennyt sen mun halun Lapissa asumiseen ja suhtautunut siihen hirmu hyvin, mutta kun tammikuussa täytin neljäkymmentä ja olin Saariselällä neljä viikkoa, niin onhan se… onhan se ihan todella kaukana Kuopiosta! Joten kun suunnitelmat vakituisesta työsuhteesta Inarissa vaihtui kymmenen kuukauden määräaikaiseen tehtävään Sallassa, mies oli helpottunut. Sehän on monta sataa kilometriä lähempänä!”

Lue lisää: Käy katsomassa Sallan avoimet työpaikat Löydä paikkasi Lapista -palvelusta!

Jaana Niskanen - Salla

Luonto tarjoaa upeat puitteet myös liikunta- ja hyvinvointialan yritystoimintaan

Salla ympäristönä oli Jaana Niskaselle tuttu ennestään.

”Olen viettänyt lomia Sallassa ja tykännyt tästä pienenä ja rauhallisena lomakohteena. Onhan se kuitenkin erilaista olla täällä töissä. Ympäristöön pääsee tutustumaan eri tavalla, kun tekee sallalaisten kanssa töitä. Vaikka onhan täällä myös paljon muualta tulleita opettajia.”

Kaikki Sallan koulut toimivat samassa kiinteistössä Sallan koulukeskuksessa.

”Toimin pääasiassa liikunnan tuntiopettajana, mutta opetan kuutosille valinnaista kotitaloutta, seiskoille biologiaa ja maantietoa ja ysiluokkalaisille terveystietoa. Minulle tämä on uutta, mutta työ itsessään on varmaankin samanlaista kuin muuallakin Suomessa. Ryhmät tietysti ovat pieniä ja lapsilla saattaa olla melko pitkät koulumatkat.”

Välimatkojen kanssa pärjäämiseen Niskanen on päässyt itsekin totuttelemaan, sillä puoliso asuu edelleen Kuopiossa ja hän itse opiskelee siellä työn ohella eräoppaaksi.

”Valmistun eräoppaaksi ensi syksynä ja olen minä vähän haistellut, että täällähän minä pystyisin sitä koulutusta kaikkein parhaiten hyödyntämään. Luonto tarjoaa niin hienot puitteet.”

Uusi ympäristö on ollut ammatillisessa mielessä antoisa. Niskanen on pohtinut, olisiko hänellä jotain tarjottavaa vastalahjaksi, vaikkapa Wellness by Jaana -yritykseni palveluiden kautta.

”Nyt on ollut vielä niin paljon kaikkea uutta, ettei ole ollut rahkeita tehdä enempää, vaikka paljon on jo kyselty. Myöhemmin olen ajatellut käynnistää esimerkiksi pilatesryhmän, koska sellaista ei täällä vielä ole.”

Lue lisää: Tutustu Lapin liiketoimintamahdollisuuksiin! Lue lisää yritystarinoita!

Valmiiksi kalustettu asunto helpotti muuttoa

Sallan yhtenäiskoulussa aloitti syksyllä kahdeksan uutta opettajaa.

”Olen saanut kokea olevani tervetullut Teamsissa tehdystä haastattelusta lähtien. Uskon, että moni muukin on kokenut samoin.”

Asunto Niskaselle järjestyi kunnan toimesta.

”Se oli helppo muutto. Kaikki kyllä järjestettiin mulle valmiiksi, kunhan tulin paikalle. Mulla on täällä pieni kalustettu vuokra-asunto kymmenen kilometrin päässä työpaikalta.”

Niskanen asuu viikot enimmäkseen yksin, mutta yksinäinen ei ole tarvinnut olla.

”Hyvin ne on ihmiset löytäneet minut täältäkin”, Niskanen nauraa.

Hänen muuttonsa myötä perheenjäsenet, sukulaiset ja ystävät ovat innostuneet vierailemaan Lapissa.

”Ehkä siinä näkee vähän eri tavalla sitä kohdetta, kun on joku paikallinen esittelemässä. Olemme käyneet tutustumassa lähialueen ulkoilukohteisiin, esimerkiksi Naruskajoen varteen ja Salmijoen kuruun. Pääasiassa olemme tehneet pieniä päiväretkiä, mutta tulevaisuudessa haluan käydä vieraiden kanssa myös pidemmillä vaelluksilla. Vierailut Poropuistossa ja kylpylässä on myös olleet vieraille mukavia.”

Niskasen puoliso on vieraillut Sallassa pidennettyjä viikonloppuja ja yhden kolmen viikon jakson. Ehkä vuoden kuluttua myös puoliso asuu Lapissa.

”Oon niin Itä-Lappiin rakastunut, että jos mulle löytyy täältä pysyvämmin töitä, niin kyllä mää luulen, että saan miehenkin tänne tulemaan. Varsinkin, jos hänellekin löytyisi töitä täältä tai jostain muualta Lapista. Nyt me rauhassa päivä kerrallaan katellaan, että miten täällä pärjää.”

Lue lisää: Millaista elämä on Sallassa? Käy lukemassa lisää tarinoita!