Aerial view of Kalliojärvi Arctic Resort
Kuvaaja: Oy Kalliojärvi Gorge Lake Arctic Resort Ltd

Gorge Lake Arctic Resort Sallassa

Gorge Lake Arctic Resort -investointihankkeella tavoitellaan omaperäistä kokonaisvaltaista arktista elämystä Sallassa, kansallispuistomaisen ja kauniin Kalliojärven rotkojärven äärellä. Suuri kokonaisuus tullaan rakentamaan vaiheittain, jotta toiminta voi käynnistyä nopeastikin.

Gorge Lake Arctic Resort

  • 1. vaihe: 15+15 majoitusyksikköä, päärakennus ja aktiviteettialueet
  • 1. vaiheen investointi 3 milj. €
  • Tavoiteltava kokonaisvolyymi 200 majoitusyksikköä
  • Rakennusoikeus yht. 46 000 m2
Salla sijainti kartalla

Salla markkinoi itseään erämaisena ja ekologisena matkailukohteena, in the middle of nowhere. Vetovoimaa luovat Oulangan kansallispuisto, hiihtokeskus Salla Ski, Sallan Poropuisto ja alueen lukuisat aktiviteetit kesällä ja talvella. ­Salla on erämaisesta sijainnistaan huolimatta hyvin saavutettavissa: Kuusamon ja Rovaniemen lentokentät ovat noin kahden tunnin ajomatkan päässä, ja Kemijärven rautatieasemalle on noin  tunnin matka.

Vuonna 2019 Sallassa rekisteröityi 135 000 yöpymistä ja majoituksen käyttöaste oli tilastojen mukaan 42 prosenttia. Yöpymisten määrä on kasvanut vahvasti vuodesta 2014 alkaen ja 2019 kasvu näyttää tasaantuneen, koska pääsesongin aikana lähes kaikki kapasiteetti on jo käytössä. Tärkeimmät kansainväliset markkinat ovat etenkin Alankomaat, Espanja, Saksa ja Iso-Britannia.

Sallassa on tunnistettu potentiaalista kysyntää uudelle resort-tyyppiselle majoituskohteelle, kertoo Oy Kalliojärvi Gorge Lake Arctic Resort Ltd:n perustaja Seppo Selkälä.

– Gorge Lake Arctic Resortista tulee korkeatasoinen all-inclusive matkailukohde erityisesti kansainvälisille matkailijoille, jotka kaipaavat luonnonrauhaa ja arktisia elämyksiä.

Upea luonnonympäristö luo puitteet uudelle investoinnille

Hankealue, Kalliojärvi, sijaitsee kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä Sallan keskustasta, Sallatunturin läntisellä puolella. Hankealueelta on puolen tunnin ajomatka Salla Ski -hiihtokeskukseen.

Maisema vaihtelee jylhästi vedestä nousevista kallioseinämistä järvien välissä polveilevaan harjuun. Rantaviivaa on yhteensä yli viisi kilometriä. ­­­Alueelle tullaan hankesuunnitelman mukaan rakentamaan tree house -tyyppisiä puumajoitusyksiköitä. Niiden sijoittelu on suunniteltu harjujen päälle, jotta suurista ikkunoista avautuu näkymä alapuolisessa rinteessä kasvavien mäntyjen latvoihin, ympäröiville järville sekä horisontissa näkyviin vaaroihin.

– Kalliojärven harjumaasto ja vesistö mahdollistavat Lapin olosuhteissakin poikkeuksellisen hienon sijoittelun, ja jokaisesta majoitusyksiköstä kantavat upeat näkymät, joista voi muuten vain haaveilla, Selkälä kuvailee elämystä.

Hankealue on kokonaisuudessaan 1,78 km2 ja rakennusoikeutta vahvistetussa asemakaavassa on jopa 46 000 m2. Alueen koon vuoksi laajentaminen on mahdollista sujuvasti kysynnän mukaan ja suuri osa aktiviteeteistakin on helppo toteuttaa omalla maalla.

Pääkohderyhmänä ovat kansainväliset asiakkaat, jotka haluavat kokea luontoaktiviteetteja ja silti nauttia modernin resortin palveluista.  Selkälä kertoo, että etenkin alkuvaiheessa markkinoinnissa ja myynnissä tehdään myös tiivistä yhteistyötä Sallaa jo myyvien matkanjärjestäjien kanssa. Samalla kehitetään omia digitaalisia markkinoinnin ja myynnin kanavia.

– Olemme kartoittaneet kiinnostusta ja käynnistäneet alkuvaiheen neuvotteluja jo yli 20 matkanjärjestäjän kanssa, toteaa Selkälä.

Suuren kokonaisuuden toteutus vaiheittain

Hankesuunnitelma on laadittu toteutettavaksi selkeästi eri vaiheissa. Ensimmäisenä vuonna rakennetaan 15 majoitusyksikköä, keskusrakennus sekä keskeiset aktiviteettialueet. Näin kohteen toiminta päästään käynnistämään nopeasti.

Seuraavan parin vuoden aikana kapasiteetti nousee 30 majoitusyksikköön ja 60 henkilöön aktiviteettivalikoiman myös kasvaessa.

Kohdetta tullaan laajentamaan suunnitelmallisesti edeten kymmenen vuoden ajan, sillä kaavoitus mahdollistaa usean sadan majoitusyksikön kapasiteetin. Majoitusyksiköt toteutetaan ryhmittäin ja riittävän väljästi, jotta alueen luonnon rauha säilyy.

Alueen ja konseptin suunnittelussa on ollut mukana monialainen tiimi ja kohteesta on olemassa asemakaavan ja havainnekuvien lisäksi toteutettavuusselvitys investointilaskelmineen ja tulosennusteineen.

– Haemme sijoittajaa ja kumppania toteuttamaan kanssamme merkittävää matkailun kehitysaskelta Sallaan,  Selkälä kertoo.

Hanke kartalla

Yhteystiedot


Oy Kalliojärvi Gorge Lake Arctic Resort Ltd
Seppo Selkälä, perustaja
p. 0400 429 837
seppo.selkala@gorgelake.com
gorgelake.com