Telatek Servicen Kittilän yksikkö sai uudet hallitilat kesäkuussa 2020.
Kuvaaja: Telatek Service Oy
  • Etusivu
  • Business
  • Lapin toimialat kasvattavat yritysverkostoa: Telatek Service Kittilässä huoltaa ja kunnossapitää kaivoslaitteita

Lapin toimialat kasvattavat yritysverkostoa: Telatek Service Kittilässä huoltaa ja kunnossapitää kaivoslaitteita

Kaivosteollisuus vahvistaa Lapin yritysverkostoa ja houkuttelee uusia yrityksiä alueelle. Kittilään sijoittunut Telatek Service arvostaa Lapissa isojen asiakkaiden läheisyyttä, toimivia yhteyksiä sekä helppoa verkostoitumista.

Kaivosteollisuus on suuri toimiala ja työllistäjä Lapissa, kun Lapin osuus metallimalmien louhinnan ja kaivospalvelujen toimialoilla on yli 40 prosenttia koko toimialan volyymista Suomessa. Lapin kaivokset sijaitsevat Kittilässä, Sodankylässä ja Kemissä.

Kaivokset luovat myös verkostoa ympärilleen, kun kaivosteollisuudelle ostetaan palveluita alihankintana paikallisilta tai Lappiin sijoittuneilta yrityksiltä. Esimerkiksi suomalainen Telatek Service Oy sijoittui Kittilään vuonna 2014. Sijainti valikoitui kaivosasiakkaiden perusteella: Kittilässä sijaitsee Agnico Eaglen Suurikuusikon kaivos, joka on Euroopan suurin kultakaivos, ja Sodankylässä on tuotantomäärältään Suomen suurin avolouhos, Boliden Kevitsan nikkeli- ja kuparikaivos.

Palvelua asiakastarpeet huomioiden

Telatek-ryhmä on johtava suomalainen teollisuuden kunnossapito- ja konepajapalveluiden tuottaja, joka aloitti toimintansa 1977. Yksiköitä on Kittilän lisäksi Raahessa, Naantalissa, Nokialla, Porvoossa ja Taivalkoskella. Telatek Servicen liikevaihto oli vuonna 2020 noin kymmenen miljoonaa euroa, ja se työllistää sata henkilöä.

Telatekin Kittilän yksikkö keskittyy pääasiassa kaivosasiakkaiden palvelemiseen ja kaivoslaitteiden mekaaniseen kunnossapitoon. Yksikön toiminta on palveluiden laajentamisen ja uuden toimitilan myötä vahvassa kasvussa.

– Olemme kehittäneet ja laajentaneet palvelutarjontaamme erityisesti kaivosasiakkaidemme tarpeet huomioiden, kertoo Kittilän yksikön päällikkö Pasi Nyberg.

Yksikössä tehdään kaivostuotantolaitteiden ja liikkuvan koneiston korjauksia, pumppu- ja hydrauliikkasylinterien huoltoja sekä hydrauliikkaletkuasennelmia.

– Kasvun myötä meillä on myös tarvetta lisätä työntekijöiden määrää merkittävästi, toteaa Nyberg.

Koronakriisi ravisteli myös suomalaista teollisuutta viime vuonna. Telatek Servicellä muun muassa siirtyi ja peruuntui työtehtäviä viime keväällä. Toimitusjohtaja Juha Iiponen kertoo yrityksen kärsineen jonkin verran poikkeuksellisen vuoden seurauksista, mutta niistä selvittiin. Kittilän yksikössä ei ole ollut suuria muutoksia töiden sujumisessa.

Vahva verkosto ja toimivat yhteydet

Kittilän yksikön asiakkaita ovat kaivostoimijoiden lisäksi muun muassa maansiirtoyritykset ja alueen muut teknisten palveluiden käyttäjät. Yhteistyöverkostot rakentuivat nopeasti toiminnan käynnistyttyä.

– Verkosto syntyy hyvin luonnostaan, kun on sijoittunut alueelle lähelle asiakkaita, kertoo Iiponen yhteistöiden ja asiakkuuksien luomisesta Lapissa.

Telatekin palvelutoiminnan laajentuessa Lapissa yksikkö muutti uusiin toimitiloihin Kittilässä kesäkuussa. Uusien tilaratkaisujen avulla pyritään palvelemaan asiakkaita entistä monipuolisemmin.

– Asiakkaillamme on selkeä tarve saada laadukasta palvelua läheltä. On kaikin puolin järkevämpää ja tehokkaampaa tuottaa palvelut lähellä asiakasta, toteaa Iiponen.

Uudet asianmukaiset hallitilat löytyivät Kittilän lentokentän lähettyviltä. Toimitilojen sijainti on erinomainen hyvien kulkuyhteyksien vieressä: lentoaseman, valtateiden ja rajan läheisyys varmistavat toimivat yhteydet. Iiponen toteaa, että hyvät kulkuyhteydet ovat yksi Kittilän vetovoimatekijöistä ja yksi syistä, miksi Telatek sijoittui Kittilään.

– Pystymme tästä helposti palvelemaan myös muita paikallisia asiakkaita kaivostoimijoiden lisäksi, Nyberg kertoo uusien toimitilojen sijainnista.