Kulttuuri Lapissa pyöräily
Kuvaaja: Lapin Materiaalipankki | Marko Junttila

Ihastu Lapin pääkaupungin urbaaniin puoleen

Rovaniemi tunnetaan liikunta- ja luontoaktiviteeteistaan, mutta se on myös rouhea yliopisto- ja kulttuurikaupunki, jonne opiskelijat ja turistit tuovat urbaania pöhinää.

Katosta roikkuu värikkäitä peltipurkkeja, jotka toimivat valaisimina. Seinille on ripustettu julisteita muutaman vuosikymmenen takaa. Kalusteet ovat ehtaa 70-luvun vintagea.

Kesällä 2017 rovaniemeläiset ilahtuivat, kun Kauppayhtiö laajeni ja laajennusosaan aukesi pizzeria, Pure Pizza. Sen napolilaistyyliset pizzat valmistuvat aidossa italialaisessa puu-uunissa, jonka lämmitykseen ei käytetä sähköä ollenkaan.

– Se on koivuhalkoa, mitä sinne pannaan, kertoo Kauppayhtiön ja Pure Pizzan yrittäjä Antti Kuha.

Kuha sanoo napolilaisen pizzan olevan hänen oma intohimonsa. Hän arvostaa sen yksinkertaisuutta.

– Se on mielestäni ainoaa oikeaa pizzaa.

Retroravintola Rovaniemellä
Kuvaaja: Liisa Kuittinen

Kahvila-ravintola Kauppayhtiö ydinkeskustassa Valtakadulla on oiva paikka aloittaa tutustuminen urbaaniin Rovaniemeen, jonka sykettä ovat viime kuukausina nostaneet esiin myös monet mediat, kuten Mondo-lehti vuoden 2017 marraskuun numerossaan.

Kauppayhtiö on Rovaniemen keskeisimpiä kohtaamispaikkoja, joka tunnetaan paitsi persoonallisesta sisustuksestaan myös herkullisista burgereistaan. Niitä suitsuttavat niin paikalliset asukkaat kuin tunnetut huippukokit.

Rovaniemiläisen ravintolan baaritiski
Kuvaaja: Liisa Kuittinen
Kulttuuri Lapissa Kauppayhtiö ulkoa
Kuvaaja: Liisa Kuittinen

Kauppayhtiö avattiin tammikuussa 2006. Sen jälkeen Rovaniemen ravintola- ja kahvilakentällä on tapahtunut paljon ja Rovaniemestä on sukeutunut kiinnostava ja persoonallinen ruokakaupunki.

Yksi suosituimmista kahvila-ravintoloista on Rovakadulla sijaitseva Cafe & Bar 21, jonka perusti kulinaristiksi ja sarjayrittäjäksi itseään kutsuva Juha Eskelinen kahden muun yrittäjän – Pekka Makkosen ja vaimonsa Elisa Honkasaaren – kanssa vuonna 2012.

Kulttuuri Lapissa Cafe21 yrittäjä
Kuvaaja: Cafe & Bar 21

– Työskentelin Onnela-nimisessä yökerhossa ravintolapäällikkönä. Mielessä kyti idea omasta kuppilasta. Kun tämä liiketila vapautui, päätin kokeilla siipiä, oululaislähtöinen, vuodesta 2003 Rovaniemellä asunut Eskelinen taustoittaa.

Vohveleistaan, cocktaileistaan ja itse tehdyistä jäätelöistään tunnetusta Cafe & Bar 21:stä haluttiin Eskelisen mukaan tehdä kahvila-ravintolaympäristö, joka sopii kaikille. Siinä onnistuttiin. Kaksykkönen on erityisesti lounasaikaan ja iltaisin lähes aina täynnä.

Kulttuuri Lapissa Cafe21 tilat
Kuvaaja: Cafe & Bar 21

Eskelinen kehuu myös muita rovaniemeläisyrittäjiä, jotka ovat pistäneet viime vuosina tuulemaan. Hänen mielestään Rovaniemi on kehittynyt kaupunkina viime vuosina hyvään suuntaan – tästä osin kiitos kuuluu matkailulle, joka on tuonut kaupunkiin uutta pöhinää. Sen hedelmistä ovat hyötyneet myös paikalliset asukkaat.

– Turismi on ollut kovassa nosteessa viime vuodet. Se on ollut älyttömän positiivista. Koko ajan rakennetaan jotain uutta. Kehitystä on ollut ilo seurata.

Kulttuuri Lapissa Hostel Cafe Koti
Kuvaaja: Tiina Jäppinen

Rovaniemen uutta pöhinää edustavat esimerkiksi kaksi Valtakadulla sijaitsevaa majoitusyritystä, jotka ovat löytäneet tiensä myös rovaniemeläisten sydämiin. Joulukuussa 2016 avatun Hostel Café Kodin kahvilasta on tullut trendikäs aamiais- ja lounaspaikka. Hostel Café Koti myös järjestää erilaisia tapahtumia, kuten elokuva- ja salsailtoja sekä jazzbrunsseja. Vuodesta 2015 lähtien toiminut, mediassa runsaasti hehkutusta osakseen saanut Arctic Light Hotel taas tunnetaan suosittuna brunssi- ja drinkkipaikkana.

Kulttuuri Lapissa taidekatu
Kuvaaja: Inka Hyvönen

Intohimoista yrittämistä ja suhtautumista makunautintoihin löytyy myös hurmaavan Choco Delin takaa. Kävelykatuna toimivan Koskikadun varrella sijaitseva maailman pohjoisin suklaapuoti ja suklaaseen erikoistunut kahvila-konditoria on perustajansa Jouko Rajasen haaveiden täyttymys.

– Innostuin värkkäämään suklaan kanssa 2000-luvun alkupuolella. Työskentelin siihen aikaan Santa Clausin keittiöpäällikkönä, Rajanen kertoo.

Kulttuuri Lapissa Choco Delin yrittäjä
Kuvaaja: Choco Deli

Rajanen perusti suklaata valmistavan yrityksensä syksyllä 2008. Ensimmäiset neljä vuotta hänellä oli paja autotallissa. Oman liiketilan hän sai vuonna 2012.

– Peruslähtökohta on, että olemme käsityöläispaja. Meillä tuotteet leipoo leipuri, ei kone. Kaikki on tehty omin käsin.

Urbaani Rovaniemi on kuitenkin myös muuta kuin pelkkiä makunautintoja. Kaupungista löytyy esimerkiksi hauskoja design- ja lifestyle-myymälöitä, kuten Valkko Revontulen kauppakeskuksessa tai Arctic Design Shop Valtakadulla Kauppayhtiön korttelissa.

Your Piece of Finland Lapin kulttuuri
Kuvaaja: Tuija Kauppinen

Arctic Design Shopia pyörittää yrittäjä, taiteen maisteri Tea Latvala. Hän on kehittänyt Lapin yliopiston ylioppilaskunnan LYY:n luomaa konseptia ja tuonut aiemmin yliopistolla toimineen myymälän ydinkeskustaan. Keskustan liike aukesi joulukuussa 2017.

Arctic Design Shopissa on myynnissä lähes 60 suomalaisen suunnittelijan tuotteita. Monet suunnittelijoista ovat valmistuneet Lapin yliopistosta.

Kulttuuri Lapissa Rovaniemen Design Shop
Kuvaaja: Liisa Kuittinen

– Paljon on printtejä, graafista suunnittelua, piensisustustavaraa ja koruja. Lisäksi myymme lähialueen ruokatuotteita, Arctic Super Foodsia ja Arctic Warriorsin tuotteita, Latvala antaa esimerkkejä valikoimista.

Myynnissä on myös Latvalan oman Teatiamo-brändin kivi- ja puudildoja. Ne ihmetyttävät monia ulkomaisia turisteja.

Kiinnostuitko Rovaniemen kaupunkikulttuurista? Tässä lisää vinkkejä mitä kaupungissa kannattaa tehdä!

1. Lumoudu kirpputorilöydöistä

Rovaniemi on kirppisintoilijan aarreaitta, sillä kaupungista löytyy useita kiinnostavia kirpputoreja. Yksi niistä on keskustassa Kauppayhtiön korttelissa sijaitseva Tuhat-Tori, jonka yhteydessä on myös antiikkiliike. Monien rovaniemeläisten kehuma Varastotien kirppis sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella Varastotie 8:ssa. Sieltä voi tehdä erityisesti hienoja sisustuslöytöjä. Varastotie 2:ssa on toinen hyvä kirpputori, Vintikki.

Tuhat tori lapin kulttuuri
Kuvaaja: Liisa Kuittinen

2. Ammenna inspiraatiota taiteesta

Lapin taiteilijaseura pitää kotipaikkaa Rovaniemellä Kairatie 3:ssa, jossa sijaitsee seuran oma galleria. Galleria Napassa on kuukausittain vaihtuvia ammattitaiteilijoiden näyttelyitä. Taidelainaamosta voi lainata lappilaisten ammattitaiteilijoiden taidetta pientä kuukausimaksua vastaan. Tien toisella puolella kivenheiton päässä sijaitsee kulttuuritalo Korundi, jossa majaansa pitää upea Rovaniemen taidemuseo näyttelyineen. Vuonna 2011 avattu Korundi on rakennettu vanhan postiautovarikon tiloihin. Se on yksi harvoja Lapin sodasta ehjänä selvinneitä rakennuksia.

Kulttuuri Lapissa taidekatu
Kuvaaja: Inka Hyvönen

3. Käy kuuntelemassa Lapin kamariorkesteria

Vuonna 1972 perustettu Lapin kamariorkesteri on Suomen pohjoisin ammattikamariorkesteri, joka esiintyy ympäri Lappia. Sen johtajana toimii kapellimestari John Storgårds. Rovaniemi on Lapin kamariorkesterin kotipaikka, ja Rovaniemellä orkesteri esiintyy Korundi-salissa, jonka akustiikka on kerännyt kehuja. Konserttien lisäksi Lapin kamariorkesterilla on Korundissa avoimia kenraaliharjoituksia ja taiteilijatapaamisia. Laatumusiikkia pääsee siis kuulemaan myös hyvin huokeaan hintaan.

Kulttuuri Lapissa lapin kamariorkesteri
Kuvaaja: Arto Liiti

4. Järjestä teatteri-iltoja

Rovaniemi on myös teatterikaupunki. Rovaniemen Teatteri esiintyy Aalto-korttelissa sijaitsevassa, Alvar Aallon suunnittelemassa Lappia-talossa. Lapin ylioppilasteatteri toimii tien toisella puolella Kulttuuritalo Wiljamissa. Lentävän Poron Teatteri pitää kesäisin kesäteatteria Kauppayhtiön sisäpihalla.

Kulttuuri Lapissa rovaniemen teatteriryhmä
Kuvaaja: Petri Teppo

5. Kulje Tervon jalanjäljillä: Pisto ja Pohjanhovi

Vuonna 1960 avattu Pisto on aito kansankuppila, jonka tunnetuksi on tehnyt rovaniemeläislähtöinen kirjailija Jari Tervo. Juuri täältä Tervon sanotaan ammentaneen hahmoja kirjojensa henkilögalleriaan. Varoitus: Rouhea Pisto ei sovi hifistelijöille!

Lapin sodan jälkeen vuonna 1947 uudelleen rakennettu Pohjanhovi on Rovaniemen hotellimaailman klassikko, jonka käytävillä voi tuntea historian havinan. Pohjanhovista käynnistyvät myös Tervon vuonna 1992 ilmestyneen Pohjan hovi -romaanin tapahtumat.

Kulttuuri Lapissa Pohjanhovi
Kuvaaja: Visit Rovaniemi