Erävaatteet ja -varusteet, joita Tuntsa valmistaa ja myy Lapin Sallassa, ovat erinomaisia retkeilyyn, metsästykseen, kalastukseen ja muuhun ulkoiluun.
Kuvaaja: Tuntsa/Anssi Romo

Tuntsa menestyy Lapin Sallassa ja etsii jatkajaa tuotemerkille

Retkeilyn ja kotimaisen työn suosio nosti Tuntsan erävarusteiden myyntiluvut ja tyhjensi hyllyt. Yrittäjä kehuu Sallan yritysmyönteistä ympäristöä ja kiittää Lapin puhdasta luontoa.

Sallalainen Tuntsa-kauppa myy erävaatteita ja -varusteita hurjaa tahtia eivätkä varastot meinaa pysyä vahvan kysynnän vauhdissa. Tekstiiliyritys Stick On Oy on ollut toiminnassa jo 35 vuotta, mutta erityisesti kotimaan kysyntä ampaisi nousuun muutama vuosi sitten.

Yrittäjä Heimo Hautajärven perustama tekstiililiike valmisti alkujaan naisten neuleita Ruotsiin ja Norjaan, mutta laman iskettyä hän siirtyi suunnittelemaan ajattomia vaatteita – ja Tuntsa-tuotemerkki syntyi. Nykyään yritys myy erävaatteita- ja varusteita, lapinkotia ja vapaa-ajan vaatteita.

– Anorakit ja retkeilymajoitteet myyvät eniten, ja niistä olemme tunnettu, Hautajärvi kertoo.

Stick On on tehnyt tasaisesti liikevaihtoa useamman vuoden ajan ja liikevoittoa kertyi noin 38 prosentin verran vuoden 2021 tilikaudella. Yritys työllistää Hautajärven lisäksi hänen puolisonsa ja osa-aikaisesti yhden ompelijan.

Hautajärvi huomauttaa, että tulosta syntyy jo vain kahden ihmisen panoksella. Yrityksellä on erinomaista potentiaalia vielä suurempaan kasvuun, mutta yrittäjä olisi valmis siirtymään eläkkeelle ja keskittymään muihin asioihin, siksi Hautajärvi on myymässä Tuntsan ja ojentamassa kapulan seuraavalle.

Suurta kasvupotentiaalia uudelle yrittäjälle

Hautajärvi myy Tuntsa-tuotemerkin alle kuuluvan liiketoiminnan nettikauppoineen ja tuotteiden valmistusoikeuksineen. Yrityksen 35 vuoden ajalta on kehittynyt vakiintunut kuluttajakunta, joka erityisesti arvostaa kotimaisia ja laadukkaita tuotteita. Yrittäjä on tuotekehityksen aikana itse kokeillut ja testannut varusteita metsällä ja tarvittaessa tehnyt korjauksia.

– Laatu on ehdottoman tärkeää, hän sanoo. – Tuotteella pitää olla pitkä elinkaari.

Myös retkeilyn ja ulkoilun suosio ovat antaneet nostetta myyntiin. Suoramyynti kuluttajalle on ollut valttikortti ja omistaja on pystynyt keräämään paremman tuloksen. Tuntsa sopisi hyvin tekstiilienvalmistajalle, jolla on valmiuksia nostaa tuotannon volyymia.

– Tulevaisuudennäkymät ovat hyvät. Yrityksen talous on kunnossa, siksi haluan hypätä nyt kyydistä pois, Hautajärvi kertoo.

 

Lapinkota on yksi Tuntsa-kaupan suosituimmista tuotteista. Lapinkota on kestävästä kankaasta valmistettu kodan muotoinen yöpaikka ulkoilukäyttöön.
Kuvaaja: Tuntsa/Anssi Romo

Yrittäjämyönteinen Salla painuu mieleen

Sallasta kotoisin olevalle Hautajärvelle oli päivänselvää, että yritys perustetaan kotipaikkakunnalle. Siihen päätökseen hän on ollut tyytyväinen. Yrittämisessä Sallassa Hautajärvi on nauttinut vapaudesta.

Itä-Lapissa Venäjän rajan vieressä sijaitseva Sallan kunta vetää puoleensa matkailijoita, jotka tulevat kokemaan alueen luontokohteet, kuten Oulangan kansallispuiston ja Tuntsan erämaa-alueen, ja Sallatunturin matkailukeskuksen. Kestävän matkailun lisäksi Sallassa on maa-, metsä- ja porotaloutta sekä luonnontuotealan liiketoimintaa. Hautajärvi kehuukin Sallan liiketoimintaympäristöä yrittäjämyönteiseksi.

– Jo alkuvaiheessa sain yrityspalveluista tukea ja apua. Sallassa puhalletaan yhteen hiileen, hän toteaa.

Hautajärvi kokee myös, että erämaisen sijainnin takia Tuntsa jää ihmisten mieleen ja siitä heidät muistetaan. Lappilaisuus ja Lapin ainutlaatuiset olosuhteet antavat asiantuntijuutta varusteiden suunnittelussa ja myynnissä. Asiakaspalvelutyössä on eduksi, että osaa kertoa esimerkiksi alueesta ja kalastus- ja metsästystilanteesta ajankohtaista tietoa.

– Luonto on meille vahvuus, varsinkin nyt, kun Lappi vetää ihmisiä puoleensa. – Metsä on meille kirkko, teatteri ja konserttisali, Hautajärvi naurahtaa.