Puurakentamista tehtaalla Lapissa
Kuvaaja: Lapin materiaalipankki, Photokrafix

Yrittäjäksi Lappiin: Rahoitus ja yritystuki

Lapissa yrityksen kehittämiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen on tarjolla runsaasti erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Kotimainen rahoitus toimii ponnahduslautana kansainväliseen rahoitukseen.

Rahoitusta tarvitsevan yrityksen on hyvä kääntyä jo varhaisessa vaiheessa seutukunnallisten ja alueellisten elinkeinokehittäjien puoleen saadakseen apua oikean rahoitusvaihtoehdon löytämisessä. Kansalliset rahoittajat neuvovat rahoituksen hakemisessa suoraan myös itse.

Kansainvälistymistä tähyävää yritystä tukee monipuolisesti Team Finland, joka on yrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto. Team Finland pyrkii tarjoamaan yrityksille sujuvan palveluketjun neuvonnasta rahoitukseen. Se tarjoaa yrityksille muun muassa asiantuntija- ja rahoituspalveluita sekä tietoa kansainvälisistä markkinoista.

Kansallinen rahoitus lappilaiselle yritykselle

ELY-keskus tarjoaa pk-yritysten perustamista, kasvua, kehittymistä sekä kansainvälistymistä tukevaa rahoitusta ja neuvontaa. Yrityksen kehittämisavustus on harkinnanvarainen tuki ja tarkoitettu rahoitustyökaluksi silloin, kun yritys on käynnistämässä sen normaalista toiminnasta poikkeavaa kehittämishanketta.

ELY-keskus on merkittävin epäsuoraa EU-rahoitusta myöntävä kansallinen taho Suomessa. Ohjelmakaudella 2021–2027 ELY-keskukset myöntävät tukea seuraavista rahastoista:

  • Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 – Suomen rakennerahasto-ohjelma
  • Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (Maaseuturahasto)
  • Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR)
  • Lue lisää EU-rahoituksen hakemisesta Pohjois-Suomessa

Leader rahoittaa paikallisesti muun muassa alueen yrittäjien investointihankkeita yrityksen laajentaessa tai kehittäessä toimintaansa. Tutustu Lapin Leader-ryhmien strategioihin ja valintakriteereihin: Leader Tunturi-Lappi toimii Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion alueella, Koillismaan Leader Posion, Kuusamon ja Taivalkosken alueella, Outokaira tuottamhan Pellon, Ylitornion ja Tornion alueella, Peräpohjolan Leader Tervolan, Keminmaan, Simon, Kemin, Ranuan ja Rovaniemen alueella ja Pohjoisimman Lapin Leader Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Savukosken, Pelkosenniemen, Sallan ja Kemijärven alueella.

Pankit tarjoavat erilaisia rahoitusmuotoja, kuten yritysluottoja, luotollisia tilejä, pankkitakauksia, tuoterahoituksia, ulkomaankaupan rahoituksia ja rahoituksiin liittyviä riskienhallintatuotteita.

Finnvera neuvoo yrityksiä rahoitusasioissa ja tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen.

ProAgria Lappi tarjoaa apua investointien suunnitteluun, toteutukseen ja investoinnin jälkeen eteen tulevissa asioissa. Hyödynnä myös ProAgrian osaaminen rakentamiseen, energian tehokkaaseen käyttöön, eläinten hyvinvointiin, rehuntuotantoon ja ympäristöön liittyvien asioiden suunnittelussa.

Lapin liitto rahoittaa aluekehityshankkeita kansallisella ja EU-rahoituksella. Hankerahoitusta myönnetään Lapin maakunnan tavoitteita edistäviin projekteihin sekä kansainvälisissä rahoitusohjelmissa ohjelma-alueen yhteisiin tavoitteisiin.

Kansainvälinen yritysrahoitus ja kansainvälistymisen yritystuki

EU on merkittävä yritysrahoittaja Euroopassa ja myös lappilaisten yritysten kannattaa tutustua suoran EU-rahoituksen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Lapissa arktiset älykkäät klusterit toimivat aluekehityksen moottoreina. Pk-yritykset voivat hakea EU-rahoitusta yksin tai yhdessä alueen klustereiden ja TKI-organisaatioiden kanssa.

  • Tutustu kansainväliseen yritysrahoitukseen ja tukipalveluihin fi-sivustolla!

Business Finlandin asiantuntija- ja rahoituspalvelut on tarkoitettu rohkeaa liiketoiminnan kasvua ja uudistamista kansainvälisillä markkinoilla tarjoaville yrityksille. Business Finlandin palveluvalikoima laajenee yrityksen edetessä tavoitteiden mukaan kansainvälisellä kasvupolullaan.

  • Vastaa yritystäsi koskeviin kysymyksiin ja saat heti tietää, onko Business Finland oikea taho tarjoamaan rahoitus- ja kansainvälistymispalveluita yrityksellesi. Siirry kartoitukseen

Lapissa yrityksen kasvua ja kansainvälistymistä tukevia kumppaneita ja verkostoja on runsaasti tarjolla. Sole ko hakea!