Lemmenjoki Lappi keskiyön aurinko
Kuvaaja: Terhi Tuovinen
Kotimaan matkailu Kemijärvi kesä
Kuvaaja: Harri Tarvainen
Lappi maisema kesämatkailu
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Tuntemattomat helmet - parhaat vinkit lomalle

Porot, keskiyön aurinko, kulta ja tunturit – Lappi on tunnettu monista asioista, mutta mitä kaikkea upeaa onkaan vielä piilossa vakan alla? Keräsimme vinkkejä paikallisilta sellaisista helmistä, jotka ovat vielä jääneet suurelle yleisölle tuntemattomiksi. Heitä siis kello ranteesta, ota suunta Lappiin ja kierrä vaikka kaikki. Kesällä valoakin riittää vuorokauden ympäri.

Täydellinen tasapaino elämyksiä ja rentoutumista

Keräsimme 11 ohittamatonta vinkkiä nähtävyyksiin, ravintoloihin ja aktiviteetteihin. Näillä teet Lapin lomastasi ainutlaatuisen yhdistelmän luontoseikkailuja, valokuvauksellisia paikkoja ja unohtumattomia herkutteluhetkiä – loman tavanomaisen yläpuolella.

 

Ailegas-tunturi Utsjoki kesämatkailu Lappi
Kuvaaja: Kota Collective | Explore Utsjoki
Utsjoki, Lappi, kesätekemistä
Kuvaaja: Kota Collective | Explore Utsjoki
Pyöräily Utsjoella kesä kotimaassa
Kuvaaja: Kota Collective | Explore Utsjoki

Utsjoen Áilegas-tunturi – Helposti henkeäsalpaaviin maisemiin

Pienin (342m) Utsjoen alueen kolmesta Áilegas-tunturista tarjoaa henkeäsalpaavat näkymät kylälle, Tenojoelle, Kaldoaiviin, Paistunturin erämaahan ja aina Norjan Rástigaisalle saakka. Tunturille on helppo nousta kesäaikaan autolla, jalan tai pyörällä. Tunturin laelle johtaa yksityinen tie, johon saa ostettua tienkäyttöluvan Kylätalo Giisásta viiden euron hintaan.

Sijainti: Utsjoki

Lue lisää

Kultamuseo – ainutlaatuinen hippu kultamuseoiden joukossa

Maailman ainoa kansainvälinen Kultamuseo sijaitsee Tankavaarassa, Sompion alueella Sodankylän pohjoisosassa. Paikallisia ja alueellisia kultamuseoita on toki ympäri maailman, mutta vain Kultamuseo Tankavaarassa esittelee maailmanlaajuista kultaperinnettä. Huikeaa vai mitä?

Osoite: Tankavaarantie 11 C, 99695 Tankavaara

Lue lisää

Kultamuseo Tankavaarassa, kotimaan matkakohde
Kuvaaja: Heikki Sulander photography
Sugar Rovaniemi ravintolat
Kuvaaja: Visit Rovaniemi
Terassi Rovaniemi
Kuvaaja: Jani Kärppä | Visit Rovaniemi
Ravintola Rovaniemi kesäloma
Kuvaaja: Kota Collective | Visit Rovaniemi

Rovaniemi – Suomen yllättävin ravintolakaupunki

Rovaniemen ravintolaskene ei totisesti ole mikään vaatimaton kattaus, vaan eittämättä pohjoisen Suomen kuumin! Lapin pääkaupunki tarjoaa uniikkien ravintoloiden ja rentojen kesäterassien lisäksi sekä paikallisia erikoisuuksia että maailman ruokakujien makuja. Lapin kesäpääkaupungista Rovaniemeltä löytyy tänä kesänä yli 1200 terassipaikkaa ruokailijoille, nautiskelijoille, viihtyjille, viininystäville, perheille, instagrammaajille – jokaiseen makuun ja tunnelmaan!

Sijainti: Rovaniemi

Lue lisää

Pyhä – vaivattomasti henkeäsalpaavien maisemien ja taiteen äärelle

Hyppää maisemahissin kyytiin huipulle, hengitä sisään aavaa tunturinäkymää ja päästä mieli seikkailemaan pitkälle Lapin erämaahan. Matka Pyhälle ei ole täydellinen, jos ei ole nähnyt maisemaa tunturin huipulta, aivan kansallispuiston reunalta. Pyhän maisemahissillä pääsee helposti nauttimaan huikeasta tunturin laelta avautuvasta maisemasta ja Huttu-ukon taidereitistä. Taidereitti on toteutettu yhdessä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon ja Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Teokset pohjautuvat alueen historiaan, myytteihin sekä uskomuksiin. Reitin teokset ovat suuren kokonsa ja sijaintinsa vuoksi erittäin vaikuttavia. 

Huipulta pääset myös kätevästi kansallispuistoon Isokurun reitin ollessa remontin vuoksi suljettuna kesäkaudella 2021. Hississä voi kuljettaa huipulle myös polkupyörän. 

Sijainti: Luontotie 8, 98530 Pyhätunturi (maisemahissin ala-asema)

Lue lisää

Huttu-Ukon Taidereitti Pyhällä
Kuvaaja: Pyhä Ski Resort
Maisemahissi Pyhätunturi kesä
Kuvaaja: Jani Kärppä | Pyhä Ski Resort
Huttu-ukon taidereitti Pyhä-Luosto
Kuvaaja: Pyhä Ski Resort
Ametistikaivos Luosto
Kuvaaja: Visit Pyhä-Luosto
Lampivaaran Ametistikaivos Lappi
Kuvaaja: Visit Pyhä-Luosto
Kesätekemistä ametistikaivos retki Lappi
Kuvaaja: Visit Pyhä-Luosto

Lampivaaran ametistikaivos – itsessään jalokivi

Lampivaaran Ametistikaivos on ainutlaatuinen vierailukohde Lapissa. Tämä aito jalokivikaivos sijaitsee Lampivaaran huipulla, keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Kaivoksella pääsee ikivanhojen tarinoiden johdattamana uppoutumaan kivien kiehtovaan maailmaan. Mukaasi saat kaivaa oman onnen ametistin, joka on odottanut löytäjäänsä 2000 miljoonaa vuotta. Kestävin periaattein toimiva Ametistikaivos toivottaa vierailijat tervetulleiksi ympäri vuoden. 

Sijainti: Lampivaara, Pyhä-Luosto kansallispuisto/Luosto.

Lyhimmillään kävely- tai pyöräilymatka kaivokselle on Ukko-Luostontien päässä olevalta Ukko-Luoston parkkipaikalta Luostolta. 

Lue lisää

Porojooga – läsnäoloa ja hyvinvointia Suomen tilavimmassa joogastudiossa

Porojooga on yhdistelmä luonnon ja joogan hyvinvointivaikutuksia, tarinoita ja hyvää oloa. Ympäröivä luonto ja sen äänet, porojen rauhallinen liikehdintä ja porokellojen kalkatus pitävät ajatukset juuri tässä hetkessä. Rauhalliset liikkeet ja harjoitteet tasapainottavat kehoa ja mieltä. Kujalan porotilan joogastudiossa on luonto ja porotokka seininä, sekä taivas kattona. Porojooga ei vaadi aiempaa joogakokemusta, vaan sopii kaikille, jotka tykkäävät hyvästä olosta ja poroista. Ryhmän koko on 2-15 henkilöä. Kysy myös yksityistä porojoogatuntia omalle porukalle.  

Sijainti: Kujalan porotila, Kemijärventie 131, Kuusamo 93600 

Lue lisää

Porojooga Ruka-Kuusamo
Kuvaaja: Kujalan porotila | Ruka-Kuusamo
Kujalan porotila porojooga Lappi
Kuvaaja: Kujalan Porotila | Ruka-Kuusamo
Pyöräily Saariselkä
Kuvaaja: Inari-Saariselkä Matkailu
Pyöräreitit Inari-Saariselkä
Kuvaaja: Inari-Saariselkä Matkailu

Avotunturipyöräilyä Saariselällä – keskiyön aurinkoa ja kansallispuiston maisemia

Helmi Inari-Saariselän matkailualueella, jota varten tänne tullaan kauempaakin. Kesäisin pyöräillä voi vaikka kellon ympäri keskiyön auringon kauniissa valossa. Nuku myöhään ja lähde liikkeelle vaikka vasta illalla – ei siksi, että olisi liian kuuma kuten etelässä, vaan koska olet lomalla. Avotuntureiden kesäinen tuulenvire vilvoittaa aurinkoisen retkipäivän keskellä.

Sijainti: Saariselkä

Lue lisää

Samperi – Kairan kuisketta Savukoskella

Tiedätkö, mistä tulee nimi Samperi? Samperin Savotassa se selviää. Hotelli Samperin Savotta ja Joulumuorin Tupa sijaitsevat Savukoskella, Lapin jylhien vaarojen ja erämaajokien ympäröimänä, kuitenkin helposti taajaman palveluiden lähellä. Samperilla löytyy majoituskohteita myös vielä enemmän luonnon rauhaan kaipaaville – esimerkiksi Tulppion Majat Koilliskairan mahtavassa erämaassa.

Sijainti: Savukoski

 

Savukoski
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Samperin Savotta Savukoski
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Keskiyön aurinko Savukoski
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Nuortti Savukoski Korvatunturi
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi
Posio porotila
Kuvaaja: Janica Suominen
Ylitalon poromatkailu Posio
Kuvaaja: Janica Suominen
Kota Posio
Majoitus Posio

Perhemajoitus porotilalla – aito kosketus Lapin luontoon ja rauhaan Posiolla

Pienille ryhmille on tarjolla eksoottinen majoitus sähkölämmitetyssä kodassa tai romanttisessa saunamökissä. Majoituksen voi yhdistää kolmen tai useamman päivän lomaan porotilalla. Porotilan lomalle otetaan vain yksi seurue kerralla, koska yritys haluaa taata asiakkailleen rauhan ja aidon kosketuksen Lapin luontoon.

Sijainti: Alajärventie 12, 97895 Mourujärvi, Posio

Lue lisää

Kaunisharju – Nimensä mukainen luonnonilmiöiden havaintopaikka Sallassa

Upeita aamusumuja erämaan yllä tai syysaamujen auringonnousuja pääset ihailemaan Kaunisharjun luonnonilmiöiden havaintopaikalta Sallassa. Kahdeksan vuodenajan vaihtelu pitää erämaan jatkuvassa muutoksessa ja siten jokaisen päivän näkymä on erilainen. Sallan puhdas luonto ja Itä-Lapin vaiherikas historia tuovat maustetta lomaan.

Sijainti: Salla, noin kilometri Poropuistolta Kuusamoon päin, Kaunisharjun P-paikka

Lue lisää

Salla maisemapaikat
Kuvaaja: Mikaela Creutz | Salla in the Middle of Nowhere
Iglumajoitus Ranua
Kuvaaja: Marko Junttila | Arctic Fox Igloos
Majoitus Ranua
Kuvaaja: Marko Junttila | Arctic Fox Igloos
Arctic fox Igloos Ranua
Kuvaaja: Marko Junttila | Arctic Fox Igloos

Rennosti rannalla – Arctic Fox Igluissa Ranualla majoitut mukavasti

Arctic Fox Iglut sijaitsevat upealla paikalla luonnonkauniin ja rauhallisen Ranuanjärven rannalla kaukana kaupungin valoista. Jokaisesta iglusta on esteetön näkymä järvenselälle ja sen yllä avautuvalle pohjoiselle taivaalle, jonne revontulet yleensä ilmaantuvat. Meillä yövyt luonnon keskellä mukavuudesta tinkimättä. Lasiseinäisen makuuhuoneen lisäksi jokaisessa iglussa on pieni keittiö ja jopa oma sauna!

Lue lisää