Yrittäminen Lapissa Kauppias Seppo Härkönen
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Rakkaudesta ihmisiin ja työhön

Karigasniemellä, kolmen kielen ja kulttuurin rajakylässä, Seppo Härkönen, kauppias Lapissa, tekee työtään sydämellisellä otteella. Härkösen omistamat K-Market Härkönen, rautakauppa Tenohalli sekä matkailualan yritys Tenon Eräkievari palvelevat suomalaisia, saamelaisia ja norjalaisia pohjoisimmassa Lapissa.

– Jos norjalaisia ei olisi, ei olisi meitäkään. Ruokakauppa on 95 prosenttisesti norjalaisten hallussa, rautakauppa lähes kokonaan, Härkönen kertoo.

Suomen ja Norjan välinen rajakauppa on voimissaan. Suomen edullinen hintataso sekä korkea laatu vetävät väkeä jopa 250 kilometrin päästä Altasta ja Hammerfestista. Suosituimmat tuotteet ovat liha, maitotaloustuotteet sekä alkoholi ja tupakka. Norjan puolella hinnat ovat kaksin-kolminkertaiset.

Asiakkaita palvellaan suurella sydämellä

Härkösen K-Market on kauppiaansa näköinen. Seppo tuntee asiakkaansa ja käy tervehtimässä heitä kädestä pitäen, monet saavat halauksen. Kieli vaihtuu sujuvasti suomen, norjan ja saamen välillä.

Ihminen valitsee kaupan sen mukaan, miten hän saa palvelua. Kauppias luo ilmapiirin ja hengen taloon. Minulle kaikista tärkeintä on tunne asiakkaiden ja työntekijöiden välillä, Härkönen toteaa.

Härkönen tekee edelleen seitsemänpäiväistä työviikkoa ja hänelle kertyy työtunteja vähintään 80 viikossa. Kauppias on siellä missä hänen sydämensäkin; asiakkaiden luona. Rakkaus työhön ja ihmisiin saa kauppiaan jaksamaan vuodesta toiseen. Lomaa Härkönen pitää kokonaiset neljä päivää vuodessa. Tällöin mies suuntaa erämaamökilleen.

– Silloin elän itselleni. Soutelen ja laulelen ja kalastelen. Ihminen tarvitsee joskus myös omaa aikaa.

Pohjoiseen kaivataan osaajia

Yksi syy kauppiaan tiiviiseen työtahtiin on puute ammattitaitoisesta ja sitoutuneesta henkilökunnasta, vaikka Härkönen maksaa työehtosopimusta suurempaa palkkaa. Karigasniemi on pieni kylä ja kaupunkiin on pitkä matka. Vaikka kaupungin tarjoamat elämykset puuttuvat, niin luonto antaa kokemuksia sitäkin enemmän.

Täällä viihtyy, kun on sydämeltään kala- ja luontoihminen, toteaa Härkönen.

Härkönen on matkustanut maailmallakin, mutta kotiseutua kauniimpaa paikkaa hän ei ole nähnyt.

– Näin Saharassa, kun aurinko nousi 10 minuutissa hiekkadyynien takaa. Herranjumala se oli mahtavaa. Sitten menin kotona Tenon Eräkievariin ja ajattelin, että tämä on se, mitä kannattaa katsoa. Keskellä virtaa Teno ja molemmin puolin näkyy tunturit. Eihän sen ihanampaa ole.

Kauppias Lapissa on suorapuheinen mies, joka on pitänyt oman linjansa. Välillä on sanottu asiat suoraan puolustettaessa oman kylän palveluita.

Alussa tänne tultiin sanomaan, että tämä K-Market täytyy rakentaa samanlaiseksi kuin Helsingissä. Sanoin, ettei se onnistu. Tästä tulee sellainen, kuin me yhdessä asiakkaiden kanssa tehdään.

Kauppias unelmatyössään

Eläkeikä lähestyy, mitä on vaikea uskoa tarmokkaan ja hyvinvoivan kauppiaan olemuksesta. Härkösen suunnitelmissa on jäädä eläkkeelle joulukuussa 2018. Karigasniemelle jatkajaa ei ole vielä löytynyt.

– Jos olisin kauhean itsekäs ihminen, panisin vain oven kiinni ja sammuttaisin valot. Mutta ei se riitä, että minä elän hyvin, jos toiset kärsivät.

Haaveista kysyttäessä mies kertoo olevansa kiitollinen, jos saa herätä terveenä uuteen päivään. Eläkepäivistä Härkönen nauttisi eläen aivan tavallista elämää.

Olen tehnyt 120 normaali-ihmisen työvuotta ja monet harrastukset, mitä olen ajatellut, on jäänyt välistä. Voisin käydä pilkillä kuten muutkin. Ja on minulla kämppiä ja taloja. Niitä olisi mukava siivota ja korjailla.

Seppo Härkönen on toiminut yli neljä vuosikymmentä kauppiaana Karigasniemellä. Kauppias Lapissa tuntee itsensä hyvin onnekkaaksi.

Tämä työ on ollut elämäni parasta. Päiväkään en vaihtaisi pois.

Yrittäminen Lapissa K-Market Härkönen ulkokuva
Kuvaaja: Terhi Tuovinen