Hostel Cafe Koti Lapissa yrittäminen
Kuvaaja: Tiina Jäppinen

Hostel Café Koti on perustettu ilolla ja intuitiolla

Rovaniemelle avattiin joulukuussa 2016 Hostel Café Koti, joka on ehtinyt tarjota yösijan jo yli 70:sta eri maasta tulevalle matkailijalle.

Hostellin yhteydessä toimiva kahvila palvelee niin paikallisia asiakkaita kuin turistejakin. Kahvilaan sisään astuessa iloinen ja rento tunnelma ottaa lämpimästi vastaan sen eri-ikäiset asiakkaat. Hostel Café Koti on raikas tuulahdus Rovaniemen majoituspalveluiden joukossa.

Varsinaisesti Hostel Café Kodin tarina alkoi muutama vuosi sitten, kun Tuulia ja Antti päättivät tehdä konkreettisesti jotain pitkään muhineille ideoille hostellin perustamisesta. He menivät keskustelemaan Rovaniemen kehitykseen suunnitelmistaan, mistä heille kerrottiin vapaana olevasta liiketilasta.

– Tämän paikan he meille vinkkasi ja käytiin porukalla katsomassa tiloja, Antti kertoo.

– Siitä se sitten lähti kauhealla hulinalla, Tuulia komppaa.

“Mietittiin mitä olisi kiva tehdä työkseen”

Hostel Café Koti on nuorille yrittäjille unelmien täyttymys. Rovaniemeltä kotoisin oleva Tuulia on restonomi, jolle yrittäjyys on tuntunut omalta jutulta. Suomussalmelainen Antti on asunut Rovaniemellä jo kymmenen vuotta. Hän on koulutukseltaan rakennusinsinööri. Koko ikänsä perheyrityksessä töitä tehneelle Antille oman yrityksen perustaminen oli luonnollinen jatkumo. Kummallekin on ollut tärkeää saada tehdä omaa, omannäköistä juttua. Antti ja Tuulia kertovat toimineensa hyvin pitkälle oman intuition pohjalta.

– Ei me katsottu tilastoja, vaan mietittiin että mitä olisi kiva tehdä työkseen ja minkälainen paikka olisi kiva. Me tehtiin se ja yhtäkkiä sille onkin kova kysyntä, Tuulia toteaa.

Heillä on kuitenkin tarkka näkemys siitä, miten kaiken pitää toimia ja kuinka asiat tehdään. Nuoret yrittäjät ovat tehneet kaikki päätökset itse, jotta Hostel Café Koti vastaisi heidän laatunäkemyksiään. Rekrytointiin ei käytetty ulkopuolisia apuja ja se oli tietoinen valinta alusta saakka. Kiitosta henkilökunta saa niin asiakkailta kuin itse yrittäjiltäkin.

– Paras palaute, jota on myöskin tullut eniten, on meidän henkilökunnan hyvä ja iloinen asenne. Voisi olla, että avauksesta ja remontista johtuva kiire näkyisi henkilökunnassa stressinä ja väsymyksenä, mutta se on ollut ihan päinvastoin. Se kertoo meidän yhteishengestä paljon, mikä on aika siistiä, että sen on näin lyhyessä ajassa saanut jo toimimaan. Tähän panostamme myös jatkossa, Tuulia kiittelee.

Ennen avausta reilun vuoden kestänyt remontti hioi yrittäjäystävyksiä yhä tiiviimmin yhteen. Antti ja Tuulia tekevät töitä saumattomasti yhteen, toisiaan täydentäen. Tuulian jämäkkyys, luotettavuus ja työhön tarttuminen sekä Antin positiivinen ja rento asenne sekä haastavissakin tilanteissa ilon kautta toimiminen ovat piirteitä, joita yrittäjät toisissaan arvostavat. Tuulian vastuulla on markkinointi ja visuaalinen ilme, Antti vastaa hallinnollisista asioista. Päivittäiset askareet hoidetaan kuitenkin yhdessä.

Arki on kiireistä, mutta lappilaisittain

Lappilaisuus näkyy Hostel Café Kodin arjessa välittömyytenä ja rentoutena. Täällä yrittäjät pukeutuvat itsekin huppariin ja tennareihin. Ei olla turhan jyrkkiä ja tiukkoja. Jokainen on tervetullut Hostel Café Kotiin omana itsenään.

– Me ollaan Lapissa, ei meillä ole niin kiire minnekään, etteikö tässä kerkeäisi vähän vaihtaa kuulumisia, Tuulia sanoo.

Hostel Cafe Koti yrittäjät
Kuvaaja: Tiina Jäppinen

Kiireisessä arjessa harrastuksille on jäänyt aikaa niukasti. Antilla on kaksi koiraa ja Tuulialla on koiranpentu, jotka vetävät yrittäjät väkisinkin pois työpaikalta. Liikuntaa harrastetaan, kun aikaa jää ja kummallekin rakas matkustaminen tulee taas ajankohtaiseksi, kun avauskiireet alkavat olla takanapäin.

– Mulla tulee nyt ensimmäinen loma pitkään aikaan, ja mä luulen, että sitä herkistyy aika lailla, kun tajuaa mitä kaikkea tässä on tapahtunut. Musta tuntuu, ettei kumpikaan olla vielä keretty kunnolla käsittämään, mitä kaikkea ollaan saatu aikaiseksi, Tuulia pohtii.

Hostel Cafe Koti henkilökunta
Kuvaaja: Tiina Jäppinen

Antti ja Tuulia keskittyvät täysillä tähän hetkeen. Tuoreen yrityksen parissa riittää puuhaa ja kehitysideoita vielä pitkäksi aikaa. Seuraavana vuorossa on kattoterassin rakentaminen ja sisustaminen. Terassi on tarkoitus avata kesällä asiakkaiden iloksi. Antti ja Tuulia rohkaisevat ihmisiä tutustumaan Hostel Café Kotiin.

– Ei muuta kuin lämpimästi tervetuloa! Paljon on käynyt ihmisiä kysymässä, saako tänne tulla katselemaan. Kyllä saa!, Antti ja Tuulia sanovat yhdessä tuumin.