elokuvafestivaalit festarit lapissa telttaan jonottaminen
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Sodankylän elokuvafestivaalit vietetään keskiyön auringon alla

Suomalaisten elokuvantekijöiden Anssi Mänttärin, Aki Kaurismäen ja Mika Kaurismäen vuonna 1986 yhdessä Sodankylän kunnan kanssa perustamia Sodankylän elokuvajuhlia vietetään tänä kesänä virtuaalisesti 17.–21.6.2021.

Sodankylän elokuvafestivaalit, joista Lappi alalla tunnetaan, kiinnostavat kansainvälisesti. Kävijämäärä on vuosittain jopa 20 000, mikä vastaa yli kaksi kertaa koko Sodankylän kunnan asukaslukua.

Ainutlaatuiset elokuvajuhlista tekee Lapin kesäinen keskiyön aurinko, joka tarjoaa Sodankylässä mahdollisuuden näyttää elokuvia festivaalin neljässä esityspaikassa ympäri vuorokauden. Elokuvajuhlat tuovat lappilaiskylään eloa ja mielenkiintoisia kohtaamisia kansainvälisesti kuuluisien elokuvaohjaajien kulkiessa kylällä sulassa sovussa tavallisten kadunmiesten kanssa. Suurten elokuvafestivaalien muodollisuudet eivät kuulu Sodankylään, ja elokuvajuhlat tunnetaankin maailmalla eritoten välittömästä, rennosta tunnelmastaan. Yhdistelmä pienen lappilaiskylän tunnelmaa ja kansainvälisesti merkittäviä näytöksiä vetää Lappiin joka kesä vieraita ympäri maailmaa.

Viime vuosien festivaalitunnelmia voit lukea alta:

elokuvafestivaalit festarit lapissa isä ja lapsi

– Miksikö olen tullut tänne Helsingistä asti varmaan jo kymmenettä kertaa? No rakkaudesta elokuvia kohtaan tietenkin, ja onhan tämä maailman paras tapahtuma!

– Olemme siskoksia ja kotoisin Sodankylästä. Joka vuosi pyrimme festareilla käymään, vaikka emme enää täällä asukaan. On mahtavaa, että omassa kotikylässä järjestetään tällainen tapahtuma, mistä voi olla ihan valtavan ylpeä!

elokuvafestivaalit festarit siskokset
elokuvafestivaalit festarit lapissa pariskunta ranskasta

– Tulimme tänne Ranskasta. Olemme itse asiassa matkustaneet ympäri Suomea jo jonkin aikaa ja saavuimme juuri tänne. Koko matka ja festivaalit ovat olleet mahtavia tähän mennessä!

– Vuosikaudet me ollaan täällä kuljettu ja monta vuotta meni töiden merkeissä. Nyt eläkepäivinä meillä on aikaa vain nautiskella tunnelmasta ja käveleskellä ympäriinsä. Ei me ajateltu edes kovin montaa elokuvaa katsoa.

elokuvafestivaalit festarit lapissa pariskunta
elokuvafestivaalit festarit lapissa tytöt

– Näin parikymppiselle sodankyläläiselle nuorelle elokuvajuhlien aika on kesän kohokohta. Kylä täyttyy uusista kasvoista ja joka paikka on täynnä vilinää ja vilskettä.