Pellolaistuote auttaa vähentämään risteilijöiden päästöjä

Pellossa toimiva Potma Oy on näyttänyt epäilijöille, että maailmaa voi hyvin lähteä valloittamaan Lapista käsin. Pellossa valmistettuja ympäristöystävällisiä kennolevyjä seilaa niin valtamerien loistoristeilijöissä kuin maailman raiteillakin.

– Täältäkö pois?! Sellaista ei ole koskaan edes harkittu, pellolaisen Potman toimitusjohtaja Reijo Lassila naurahtaa kysymykseen siitä, onko hän joskus harkinnut toiminnan siirtämistä pois Pellosta.

Lassilan suku on asunut Tornionjokilaaksossa ainakin 1500-luvulta asti. Kun Lassila otti vetovastuun Säkylässä perustetusta Potmasta vuonna 2003, oli selvää, että toimintaa jatketaan rakkaalla kotiseudulla.

Alku ei ollut ruusuinen. Potman tuotteella, paperipohjaisella kasvatusruukulla, ei ollut riittävästi markkinoita. Pitääkseen yrityksen hengissä oli keksittävä nopeasti uusi toimintastrategia.

Alumiininen kennorakenne, josta voidaan jatkojalostaa erilaisia kantavia kerroslevyjä, syntyi alkuperäisen tuotteen pohjalta tarkan tuotekehittelyn ja markkinatutkimuksen seurauksena. Kennolevy on kevyt ja joustava, mutta samalla äärimmäisen kestävä. Se sopi siksi hyvin erilaisiin painorajoitteisiin liikuteltaviin elementteihin, kuten laivoihin ja hisseihin.

Vuonna 2005 yritys otti ison riskin ja investoi kaksi kertaa liikevaihdon verran uuden tuotantolinjan rakentamiseen. Riski kannatti. Laivateollisuudesta tuli Potman suurin asiakaskunta ja liikevaihto lähti nopeaan kasvuun.

– Oli onni, että saimme investointipäätöksen nopeasti. Paikalliset julkisen alan toimijat tuntevat yrityskentän hyvin ja pystyvät palvelemaan yrityksiä henkilökohtaisesti. Se luo keskinäistä luottamusta ja mahdollistaa joustavat palvelut, Lassila kiittelee.

Lappi on hyvä paikka elää

Tällä hetkellä Potmassa on käynnissä sukupolvenvaihdos. Lassiloiden pojat Antti ja Matti ovat ottaneet roolinsa yrityksen johdossa. Antti toimii markkinointipäällikkönä ja Matti tehdaspäällikkönä.

Antti kulkee asiakastapaamisilla Oulusta käsin, mutta Matti palasi opiskelujen jälkeen asumaan takaisin kotiseudulleen. Pellossa on molempien mielestä hyvä elää ja kasvattaa lapsia. Mahdollisuudet harrastaa luonnossa ovat erinomaiset, ilma on puhdasta hengittää, metsään ei ole kuin kävellä ja Euroopan pisin vapaana virtaava joki kulkee vieressä.

– Ilmassa on monenlaisia merkkejä siitä, että tulevaisuuteen ja kylän elinvoimaan uskotaan. Kylälle rakennetaan uutta koulua, uudenlaista yritystoimintaa on käynnistynyt ja hiljan avattiin uusi keilahalli, Matti Lassila listaa tyytyväisenä.

Lassila uskoo, että eteläisemmässä Suomessa olisi paljon muitakin, jotka haluaisivat muuttaa pohjoiseen, mikäli löytäisivät sopivaa työtä. Viimeksi viime vuoden puolella Potmaankin palkattiin paluumuuttaja.

– Se oli win-win -tilanne. Me saimme pätevän tyypin töihin ja hän pääsi muuttamaan takaisin kotikonnuilleen.

Sitoutunut henkilökunta on kaikkien etu

Viihtyisä asuinympäristö, jossa asumisen kustannukset ovat matalat, helpottaa Lassilan mukaan rekrytointia myös yleisemmin. Yrityksessä on tällä hetkellä 15 vakituista, kaksi määräaikaista ja yksi kesätyöntekijä.

– Meillä on ehkä vähemmän hakijoita kuin isommissa kaupungeissa, mutta rekrytointien onnistumisprosentti on erittäin korkea. Ihmiset ovat täällä maanläheisiä ja sitoutuneita. Vaihtuvuus on erittäin pientä, mikä toivottavasti kertoo siitä, että meillä on hyvä olla töissä, Antti Lassila sanoo.

Henkilöstön viihtyvyys heijastuu moneen asiaan ja se onkin hänestä yksi tärkeimpiä yrityksen menestymisen perustoja. Potmassa henkilökunnasta pidetään huolta mm. maksamalla vapaaehtoista eläkettä ja järjestämällä kunnon työterveyshuolto. Muutaman kerran vuodessa järjestetään yhteistä virkistystoimintaa esimerkiksi teatterireissun, Kärppä-pelin tai keilauksen merkeissä.

Kestävää kasvua

Henkilöstöön panostaminen on osa Potman kestävän liiketoiminnan periaatteita. Yrityksessä ollaan valmiita satsaamaan henkilöstön koulutukseen pitkäjänteisesti. Osaavat ja sitoutuneet työntekijät ovat Lassilan mukaan kaikkien etu.

Kestävää liiketoimintaa on myös ympäristöstä huolehtiminen.

– Lappilaisena yrityksenä puhdas luonto on meille osa jokapäiväistä elämää ja osaamme arvostaa sitä. Tuotteemme on ympäristöystävällinen ja kaikki tehtaalta tuleva jäte kierrätetään tarkasti. Kevyet alumiinilevyt pienentävät laivojen kuormaa ja vähentävät näin päästöjä. Näitä seikkoja pohditaan paljon tuotekehittelyn kohdalla, Antti Lassila sanoo.

Rajan läheisyys tuo vaihtoehtoja ja varmuutta

Kun logistiikka pelaa, ei Potman kaltaisen erikoisosaamiseen keskittyneen yrityksen toimipaikalla ole nykypäivän globaaleilla markkinoilla juurikaan väliä.

Potmalle sijainti Tornionjokilaaksossa rajan lähellä on monessa mielessä etu, eikä vähiten juuri logistiikan takia. Rajan läheisyys tuo kuljetuksiin valinnanvaraa ja varmuutta. Siitä saatiin konkreettinen esimerkki loppuvuodesta 2019, kun kuljetusala ajautui Suomessa lakkoon eurooppalaisen asiakkaan odottaessa isoa ja kiireellistä toimitusta.

Tavara saatiin asiakkaalle ajallaan Ruotsin läpi. Näin turvattiin kaupan toteutuminen ja asiakassuhteen säilyminen.

– Suurin osa tuotannostamme menee vientiin, joko suoraan tai välillisesti. Pellossa on omaakin logistiikkaa, lisäksi tässä on paljon kauttakulkua Pohjois-Norjaan ja etelän suuntaan. Se antaa meille lisää mahdollisuuksia. Saamme usein tavaran Keski-Eurooppaan jopa nopeammin kuin Suomen halki kuljetettuna, Matti Lassila sanoo.

Pohjoinen identiteetti antaa rohkeutta kansainvälistyä

Oleellisinta menestyvässä yritystoiminnassa on Reijo Lassilan mukaan kolme asiaa: laatu, toimitusaika ja hinta. Kahden näistä täytyy olla kunnossa, jotta asiakkaat pysyvät tyytyväisinä.

Potmassa on lähdetty siitä, että laatu ja toimitusaika ovat priimaa.

– Jos laivan rakentaminen pysähtyy jossain sen takia, ettei Pellosta tule tavaraa, niin se on aika kallista lystiä molemmin puolin. Tämä on pitkälti asiakkaiden ongelmien ratkaisemista ja siksi haluamme pitää kaikki langat omissa käsissä.

Lassila uskoo, että Tornionjokilaakson pitkä historia rajakaupasta ja muusta yhteistyöstä rajan yli on auttanut Potmaa hakemaan rohkeaa kasvua ja kansainvälistymään. Hänelle itselleen ei ole koskaan ollut ongelma lähteä maailmalle, vaikka hän haluaakin asua Pellossa myös jatkossa.

– Tornionjokilaaksolainen identiteetti on sellainen, että näemme mahdollisuuksia muuallakin ja mikä tärkeintä, uskallamme myös lähteä toteuttamaan niitä.

Potma Oy kehittää, valmistaa ja markkinoi keveitä, jäykkiä, itsekantavia ja kosteudenkestäviä kennorakenteita teollisuuden ja logistiikan painorajoitteisiin tarpeisiin. Kennorakenteita ja kerroslevyjä käytetään muun muassa laivoissa, öljynporauslautoilla, hisseissä, puhdastiloissa, moduulirakentamisessa ja raidekalustoissa sisustusrakenteina. Päämarkkinaa ovat loistoristeilijät, joita rakennetaan muun muassa Turun telakalla. Onshore-rakentamista on Turun lisäksi useissa maissa, mm. Saksassa, Norjassa, Japanissa ja Ranskassa. Elinkaaripalvelua tuotetaan ympäri maailmaa. Tuotannosta 30-40 % menee suoraan vientiin, loput välillisesti. Potma Oy työllistää tällä hetkellä 17 henkilöä.  Tuotantomäärä on tällä hetkellä noin 70-80 000 m2 vuodessa ja liikevaihto 4,0 miljoonaa euroa.