Kuvaaja: Pellopuu

Ainutlaatuinen hirsi-innovaatio Lapista vastaa kasvavaan puurakentamisen trendiin

Puurakentamisen kasvua tukevat ympäristöystävällisyyden ja terveellisyyden megatrendit. Lappilainen Pellopuu vastaa kysyntään kehittämällä ja investoimalla rohkeasti.

Hirsitalojen valmistaja Pellopuu Oy on saanut paljon aikaan vain muutaman viime vuoden aikana, yritys on tehnyt suuria ja rohkeita investointeja sekä lanseerannut uuden innovaatiotuotteen, ja kasvua haetaan nyt vientiyritykselle vauhdilla.

Pellopuu on kerryttänyt huippuosaamista pohjoisen puun jalostamisesta ja hirsitalojen rakentamisesta jo pitkältä ajalta. Yritys perustettiin vuonna 1952 Pellossa Länsi-Lapissa. Pellopuu valmistaa liimapuutuotteita, hirsiaihioita, lamellihirttä, massiivihirttä, hirsitaloja ja höylätuotteita. Materiaalina käytetään pohjoisen kestävää puuta, kuten mäntyä ja kuusta. Tuotteita toimitetaan muun muassa Norjaan, Venäjälle, Viroon ja Saksaan.

Toimitusjohtaja Mikko Mannila kertoo, että edellisenä keväänä työt seisoivat hetkisen koronapandemian vuoksi, mutta sen jälkeen loppuvuosi oli kiireinen. Yrityksen liikevaihto nousi aiempaan vuoteen verrattuna noin 15 prosenttia, ja se oli noin 7,2 miljoonaa euroa vuonna 2020. Yhtiöllä on 35 työntekijää.

Rohkeilla investoinneilla ja innovaatiolla kasvua

Yrityksen innovaatiotuote on jättihirsi, joka minimoi liitokset ja tarjoaa kokonaan uudenlaisen, tasaisen ja linjakkaan, modernin hirsipinnan. Jättihirsi mahdollistaa nopeamman, taloudellisemman ja ekologisemman tavan rakentaa hirsitaloja, myös isompia rakennuksia kuten rivitaloja ja kouluja.

Jättihirren korkeus on jopa 1080 millimetriä, ja se on markkinoiden korkein hirsiprofiili. Tuote nopeuttaa rakentamista huomattavasti, sillä yksikerroksisen rakennuksen tekee jo vain kolmella hirsikerralla, kun perinteisesti hirsiä tarvitaan kaksitoista kerrosta.

Jättihirsi tuotiin markkinoille noin vuosi sitten, ja se on saanut innostuneen vastaanoton. Tuotetta on myyty sekä kotimaahan että ulkomaille. Myynnistä vastaa puurakenteita tuottava Salvos Finland Oy.

– Mallin lanseeraus oli 2020 ja näyttää siltä, että se onnistui erinomaisen hyvin. Jatkamme samaan malliin, toimitusjohtaja Mannila sanoo.

Pellopuu panostaa tänä vuonna jättihirren myyntiin ja tuotantoon. Esimerkiksi tuotantolinjaa halutaan pyörittää kolmessa vuorossa, joten sille haetaan lisää työvoimaa.

– Kehitämme myyntikanavia ja haemme sitä kautta kasvua. Harkitsemme myös lisäinvestointeja tulevaisuutta varten, mutta ne ovat vielä suunnittelupöydällä, Mannila kertoo Pellopuun tulevaisuuden suunnitelmista.

Pellolainen vientiyhtiö on tehnyt rohkeita investointeja viime vuosina yhteensä yli viiden miljoonan euron verran. Se hankki innovaatiotuotteen valmistamiseen hirsilinjan, jonka kokoista ei löydy muualta. Tuotantolinjaa varten rakennettiin uusi 3300-neliömetrinen halli.

Uuden tuotteensa lisäksi Pellopuu panostaa vahvasti kestävään toimintaan ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin tuotannossa. Yritys rakensi 1151 paneelin aurinkosähköjärjestelmän, joka otettiin käyttöön kesällä 2020. Aurinkovoimala on noin 251 000 kilowattitunnin vuosituotollaan yksi Pohjois-Suomen suurimpia. Aurinkopaneelit on sijoitettu tehdasalueelle suurten teollisuusrakennusten seinäpinnoille katon sijasta, jotta ne eivät jää lumen peittoon.

Pellopuun aurinkovoimala on noin 251 000 kilowattitunnin vuosituotollaan yksi Pohjois-Suomen suurimpia.
Kuvaaja: Pellopuu

Laadukkaat raaka-aineet lähellä

Sijainti Lapissa on tukenut Pellopuuta monin tavoin. Esimerkiksi työsuhteet ovat pitkiä ja vienti toimii hyvin, kun toimipaikka sijaitsee lähellä Ruotsin ja Norjan rajaa. Valtatie E8 kulkee Suomen länsirajaa pitkin pohjoiseen Norjan rajalle asti.

– Vienti hoituu täältä hyvin. Hirsimarkkinoilla iso menekki on Norja. Tästä ajaa kätevästi rekalla Norjaan, sanoo Mannila.

Lisäksi on tärkeää, että raaka-aine kasvaa lähellä ja sillä on lyhyt matka jalostettavaksi. Pohjoisessa kasvanut puu on luja ja pitkäikäinen rakennusmateriaali.

– Raaka-aine on meitä lähellä. Jos verrataan pohjoisen ja etelän puuta, esimerkiksi Keski-Euroopassa kasvanutta, siinä on iso ero, kertoo Mannila.

– Pohjoisen puusta sanotaan, että se on tiheään kasvanutta. Sen ominaisuudet ovat paremmat, vahvistaa tehdaspäällikkö Reijo Ojaniemi.

Korkealuokkaiset hirsirakenteet voidaan uusiokäyttää myöhemmin, ja ne tuovat säästöjä niin rakentamis- kuin elinkaarikustannuksissa. Vastuullisesti tuotetun puun käyttö rakennusmateriaalina säästää luonnonvaroja ja hidastaa ilmastonmuutosta.

Pellopuun tuotanto on ekologista ja sosiaalisesti vastuullista, ja se täyttää puun alkuperäketjun hallintaa osoittavan PEFC 2002:2013 -sertifikaatin vaatimukset.

Puurakentaminen nosteessa megatrendeillä

Eniten puuta käytetään pientalojen rakentamisessa, mutta puusta tehdään myös hotelleja, kerrostaloja ja julkisia rakennuksia, kuten kouluja ja päiväkoteja. Asiantuntijat uskovat puurakentamisen lisääntyvän kiihtyvällä vauhdilla seuraavina vuosina. Puurakennuksia halutaan nyt myös kasvukeskuksiin.

– Puurakentaminen on hyvässä nosteessa – perustellusti. Sen takana on kaksi megatrendiä: ekologisuus ja terveellisyys, toimitusjohtaja kertoo.

Suomessa kannustetaan puurakentamiseen, ja Suomen hallitus avustaa puurakennushankkeita, sillä se uskoo puurakentamisen olevan hyvä keino pienentää asumisen ja rakentamisen hiilijalanjälkeä. Erityisesti hirsirakentaminen on ympäristölle hyväksi: puu sitoo hiilidioksidia kasvunsa aikana, ja rakentamisen jälkeen hirsi toimii hiilivarastona.

– Kun puu on nuori, se sitoo paljon hiiltä, mutta sitten kasvu hyytyy, kun se tulee tarpeeksi vanhaksi. Mikä olisi järkevämpää kuin kaataa se puu ja istuttaa uusi nuori puu? Mannila selventää.

Hirsi on vastuullinen valinta terveydenkin kannalta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan hirsitaloasukkaat ovat tyytyväisempiä sisäilman laatuun kuin puu- tai kivitaloissa asuvat.

Paitsi että hirsirakentamisessa syntyy samalla sekä sisä- että ulkopinnat, on hirsirakenne myös luonnostaan eristävä ja hengittävä, jolloin sisäilmaongelmia ei pääse syntymään.