Dirk sesonkityö Lapissa
Kuvaaja: Tiina Jäppinen

Sesonkityöntekijä tekee elämyksistä totta

Harrinivan lomakeskuksessa Muoniossa kuuluu iloista puheensorinaa, kun turistit ympäri Eurooppaa ja kauempaakin ovat tulleet kokemaan jotain ainutlaatuista. Euroopan viimeinen erämaa tarjoaa elämyksiä vierailijoille. Kuudettatoista talveaan Muoniossa viettävä Dirk, 45, tekee elämyksistä totta. Dirk työskentelee eräoppaana ja yksi päätyö ovat moottorikelkkasafarit.

– Minulla on todella sosiaalinen työ, voin nähdä ihmisiä ja puhun omaa äidinkieltäni lähes joka päivä. Näytämme vieraille kauniita paikkoja ja kerromme Lapista. Kun nouset Oloksen huipulle ja katsot ympärille, näet vain tuntureita ja puita. Se on todella vaikuttavaa. Vieraat ovat ihastuneita tästä lumen määrästä, joka on uskomaton, Dirk kertoo.

Moottorikelkkasafareiden lisäksi Dirk vie ihmisiä porosafareille sekä vetää lumikenkäretkiä. Retkillään hän etsii haastavampia ympäristöjä, joita Muonio tarjoaa. Esimerkiksi lähellä Muoniota sijaitseva Äijäkoski on lumikenkäretkeilyyn hieno paikka. Dirk tapasi silloisen tyttöystävänsä, nykyisen vaimonsa, työpaikallaan jo vuosia sitten. Pariskunta palasi talvisin Muonioon eräoppaan töitä tekemään. Neljän vuoden jälkeen he päättivät jäädä pysyvästi Muonioon ja ostivat talon. Siitä lähtien työt ovat jatkuneet ympäri vuoden. Nykyään Dirkin vaimo työskentelee vastaanotossa ja Dirk tekee oppaan töiden lisäksi puusepän töitä sekä kesäisin avoinna oleva leirintäalue pitää miehen kiireisenä.

Työn lisäksi aika kuluu kotona perheen kanssa. Dirkillä ja hänen vaimollaan on 8- ja 10-vuotiaat lapset. Dirkin äiti ja veli asuvat Hollannissa. Perhe tapaa toisiaan niin Suomessa kuin Hollannissakin. Vuosien kuluessa Dirk kaipaa yhä vähemmän asioita kotimaastaan. Hän on sopeutunut Suomen Lappiin hyvin. Dirk on onnellinen asuessaan kaukana kiireisestä ja stressaavasta elämäntyylistä, jota ihmiset kaupungissa elävät.

– Eniten Lapissa arvostan sitä, että täällä on turvallista, puhdasta ja rauhallista. Täällä ei ole sellaista stressiä kuin kaupungissa. Näitä asioita arvostan todella ja täällä voit löytää ne helposti, Dirk sanoo.

Dirkin kotikaupungissa Tilburgissa on asukkaita reilu 200 000, Muoniossa 2347. Nykyisin 30 kilometrin työmatkaan kuluu vähemmän aikaa, kuin kymmenen kilometrin työmatkaan Hollannissa. Kaupunkielämän tarjoama vaihtoehtojen paljous ei tee Dirkin kokemuksen mukaan ihmisiä onnellisemmaksi, päinvastoin.

– Kaupat ovat auki 24h vuorokaudessa, elokuvateatterissa voit valita 25 eri vaihtoehdosta mitä menet katsomaan. Ihmiset eivät vaikuta olevan onnellisempia; heillä on liikaa vaihtoehtoja. Uskon, että ihmiset osaavat täällä arvostaa, kun saavat kivoja asioita. Ihmiset ovat täällä todella ihania”, Dirk kertoo.

Dirk sanoo elävänsä unelmaansa juuri tällä hetkellä; elämä Tunturi-Lapissa on hyvää.

– Kun saat lapsia, he ovat tärkein asia elämässäsi. Toivon, että lapsillani on kaikki hyvin ja haluan antaa heille hyvän lapsuuden. Kaikilla on unelmia, minä esimerkiksi haluan matkustaa ja lähdenkin ensi kuussa Islantiin töihin. Mutta suuria unelmia? Olen onnellinen, pidän työstäni ja elämästäni. Kaikki on hyvin, Dirk hymyilee moottorikelkkaansa nojaten.